Σάββατο, 30 Μάι, 2020

  • Επαναλειτουργεί από Δευτέρα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
  • Ρίγος...
  • Επτά νέα κρούσματα .14 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
  • Η φιέστα στην Αγιά Σοφιά προκαλεί νέα ένταση
  • Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Επαναλειτουργεί από Δευτέρα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας1 Ρίγος...2 Επτά νέα κρούσματα .14 άτομα νοσηλεύονται στις ΜΕΘ3 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ4 Η φιέστα στην Αγιά Σοφιά προκαλεί νέα ένταση5 Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για τη γυναίκα αγρότισσα με αφορμή την 8η Μάρτη . Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Ανακοίνωση για τη γυναίκα αγρότισσα με αφορμή την 8η Μάρτη . Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε ανακοίνωσή της για τη γυναίκα αγρότισσα, με αφορμή την 8η Μάρτη - Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η 8η Μάρτη είναι μια μέρα, μία ευκαιρία για να συλλογιστούμε ότι κανένας, μα κανένας αγώνας, δεν πήγε ποτέ χαμένος. Όπως πριν από τόσα χρόνια, οι εργάτριες υφάντρες στα κάτεργα εργοστάσια σήκωσαν ανάστημα και πάλεψαν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Το παράδειγμά τους αναπτέρωσε εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες στον κόσμο, οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες.

Μπροστά στη φετινή επέτειο της 8ης του Μάρτη Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, απευθυνόμαστε στις γυναίκες αγρότισσες, στις εργάτριες γης, στις γυναίκες συμβοηθούντα μέλη των αγροτικών και κτηνοτροφικών οικογενειών, που ζουν στην ύπαιθρο και παλεύουν για την επιβίωση τους. Τις καλούμε να σκεφτούν τα δικαιώματά τους, την ικανοποίηση των αναγκών τους σήμερα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια και Ασφάλιση, Κοινωνική Προστασία της Μητρότητας, το δικαίωμα στη σύνταξη που θα τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή γηρατειά.

Να λογαριάσουν μέσα από την ίδια τη ζωή, με την πείρα, όχι μόνο την προσωπική τους, αλλά συνολικά της ζωής των αγροτικών νοικοκυριών στην ύπαιθρο, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα. Μια πραγματικότητα που χρόνο με το χρόνο δυσχεραίνει. Να αναλογιστούν ποιος φταίει και γιατί. Πως ενώ δουλεύουν, κοπιάζουν, δεν μπορούν πολλές φορές ούτε τα στοιχειώδη να εξασφαλίσουν για αυτές και τα παιδιά τους.

Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δημιουργεί αντικειμενικά τις δυνατότητες να ζήσουμε καλύτερα, να εξασφαλιστεί για όλες τις γυναίκες αγρότισσες πρόσβαση σε Υγεία, Παιδεία, υπηρεσίες Πρόνοιας, να απαλλαγούν από τις βαριές δύσκολες δουλειές.

Αντί γι’ αυτό όμως το εισόδημα των αγροτικών οικογενειών τσακίζεται είτε γιατί τα προϊόντα παραμένουν αδιάθετα, είτε γιατί ακόμα και μετά την παράδοσή τους στους μεγαλεμπόρους, με το καθεστώς των ανοικτών τιμών, τα πληρώνονται σε τιμές εξευτελιστικές. Κυριολεκτικά ξεκληρίζονται εξαιτίας του κόστους παραγωγής, της φοροληστείας, των τεκμηρίων διαβίωσης, τις κατασχέσεις.

Οι αγρότισσες σήμερα μπορούν και πρέπει να δουν καθαρά την αιτία που τις αναγκάζει τις περισσότερες φορές να μένουν ανασφάλιστες, γιατί δεν σηκώνει το οικογενειακό βαλάντιο δύο ασφαλιστικές εισφορές μέσα σ' ένα σπίτι. Ανασφάλιστες... άρα χωρίς φάρμακο, χωρίς δωρεάν εξετάσεις, χωρίς την προστασία της υγείας τους ιδιαίτερα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Να δουν την αιτία που τις αναγκάζει να δουλεύουν μέχρι τα 67 στην καλύτερη, για να πάρουν μια σύνταξη επίδομα πείνας... κι αν την πάρουν.

Να δουν το λόγο που είτε ασφαλισμένες, είτε όχι, δεν έχουν σε πολλές περιοχές στην ύπαιθρο, ειδικά στα απομακρυσμένα χωριά, σταθερά καθημερινά, όλο το 24ωρο αγροτικό γιατρό, Κέντρα Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Το λόγο που κλείνουν, συγχωνεύονται σχολεία, που χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά τους χιλιόμετρα για να φτάσουν στο κοντινότερο σχολείο, φυσικά ούτε λόγος για τους ανύπαρκτους παιδικούς σταθμούς... για χώρους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών τους.

Η αιτία όλων αυτών είναι η στρατηγική της ΕΕ που υπηρέτησαν όλες οι ΚΑΠ διαχρονικά, όπως και η νέα ΚΑΠ 2021-2027. Αυτή τη στρατηγική επιδίωξη της ΕΕ την εφάρμοσαν με πίστη και ευλάβεια όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις που περάσανε, όσο και η σημερινή της ΝΔ. Είναι μια πολιτική που δεν εφαρμόζεται τυχαία, ούτε κάνει αστοχίες και παραλείψεις. Εφαρμόζεται γιατί στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους μεγάλους αγρότες επιχειρηματίες, στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Μια από τις παγίδες της ΚΑΠ ήταν και είναι οι Γυναικείοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια. Είναι οι ίδιοι που σου λένε σήμερα ότι η προοπτική και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας είναι στην δήθεν φαρμακευτική κάνναβη ή στα διάφορα αρωματικά βότανα.

Αγρότισσα,

Τα συμφέροντα σου για να απαλλαγείς από κάθε μορφής αναχρονιστικές αντιλήψεις, που υπάρχουν και με σύγχρονες μορφές επιβιώνουν στη σημερινή κοινωνία σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας και πολύ περισσότερο επιβιώνουν και αναπαράγονται στην ύπαιθρο σε μικρές, κλειστές κοινωνίες, βρίσκονται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Βρίσκονται στην κοινή πάλη για να απολαμβάνει ο λαός μας όλο τον πλούτο που παράγει με τα χέρια και το μυαλό του. Τον πλούτο που παράγει στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο χωράφι.

Σε καλούμε να σηκώσεις ανάστημα, σπάζοντας το φόβο και τν μοιρολατρία. Να μπεις αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα δίπλα στον αγρότη άντρα, αδερφό, πατέρα, γιο σου.

  • Να παλέψεις ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια και τις εκάστοτε κυβερνήσεις τους.

  • Να οργανωθείς στον Αγροτικό Σύλλογο του χωριού σου, να βάλεις πλάτη να στηθεί Σύλλογος εκεί που δεν υπάρχει.

  • Να ενισχύσεις το Γυναικείο Ριζοσπαστικό Κίνημα, την ΟΓΕ και τους Συλλόγους της.

  • Να συμπορευτείς με την πρόταση του ΚΚΕ που έγκαιρα προειδοποίησε για την ΕΕ και το χαρακτήρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η οριστική λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων των καπιταλιστικών αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της γης, βρίσκεται στον Κεντρικό Σχεδιασμό που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών με την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας

Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία όπου ισότιμα άντρες και γυναίκες του μόχθου θα κάνουμε κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε».

Έχει διαβαστεί 41 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 31 Μαϊου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 22 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 01 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 108 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά