Τρίτη, 25 Νοε, 2025

  • Η ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ τιμά τα 83 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου
  • Γ. Δελής: Η αντικατάσταση του αμίαντου στις Εργατικές Κατοικίες Νάουσας να γίνει με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους
  • Οι αγρότες/κτηνοτρόφοι έχουν δίκιο!
  • Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ημαθίας: Καταγγέλλουμε την άδικη απόλυση εργαζομένης από τη διοίκηση της VIPA HELLAS
  • ΣΕΠΕ Ημαθίας: Καμία αποδοχή των υποχρεωτικών υπερωριών!
  • "Φωνές γυναικών"
Η ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ τιμά τα 83 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου1 Γ. Δελής: Η αντικατάσταση του αμίαντου στις Εργατικές Κατοικίες Νάουσας να γίνει με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους 2 Οι αγρότες/κτηνοτρόφοι έχουν δίκιο!3 Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ημαθίας: Καταγγέλλουμε την άδικη απόλυση εργαζομένης από τη διοίκηση της VIPA HELLAS4 ΣΕΠΕ Ημαθίας: Καμία αποδοχή των υποχρεωτικών υπερωριών!5 "Φωνές γυναικών"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι σημαίνουν για το λαό οι ενεργειακές συμφωνίες με ΗΠΑ και Ουκρανία;

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Πολύ συζήτηση γίνεται σχετικά με τη μετατροπή της χώρας μας σε «ενεργειακό κόμβο» μία συζήτηση παλιά που τώρα όμως μετά τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Ουκρανία ξαναζεστάθηκαν. Πολλά ψέματα και υπερβολές γράφτηκαν.Ας δούμε τα γεγνότα: Δεν πρόλαβαν να φύγουν από την Ελλάδα οι Αμερικανοί ντίλερς του πανάκριβου LNG και κατ... Περισσότερα

Κορυφή του παγόβουνου

από Η Άλλη Άποψη
Κορυφή του παγόβουνου
Ο εγκλωβισμός εκατοντάδων απελπισμένων οδηγών στην Αττική Οδό είναι η κορυφή του παγόβουνου της διαχρονικής, επικίνδυνης πολιτικής, που παραδίδει το συγκοινωνιακό δίκτυο στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να αυξάνουν τα κέρδη από την εκμετάλλευση των διοδίων, ενώ απαλλάσσει το κράτος ακόμα και από τη στοιχειώδη υποχρέωση (και το κόστος) να το διατηρεί ασφαλές για όλους.

Οπως και στους εθνικούς οδικούς άξονες, που τους χρυσοπληρώνει ο λαός, έτσι και στην Αττική Οδό, η ασφαλής διέλευση εξαρτάται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, που υποσχέθηκαν να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο, αλλά δεν το έκαναν.

Πρόκειται για τους ίδιους ομίλους που από 1/1/2022 αύξησαν τα διόδια σε απόλυτη συμφωνία με τις κυβερνήσεις (συμβάσεις), που τα χρόνια της πανδημίας εισέπρατταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του ελληνικού λαού ως «διαφυγόντα κέρδη» από τη μείωση της κυκλοφορίας. Αυτοί που εισπράττουν δισεκατομμύρια από τα διόδια, τα «πακέτα», τις ρήτρες των συμβάσεων και τις φορολογικές διευκολύνσεις διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Ειδικά η «Αττικής Οδός» έχει εισπράξει τα τελευταία 15 χρόνια το ποσό των 3 δισ. ευρώ από διόδια για τα 70 χιλιόμετρα του ιδιωτικού οδικού δικτύου, και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους φτάνουν τα 770 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην καλύτερη περίοδο για τη λειτουργία της, δηλαδή μέχρι και το 2011, τα ετήσια έσοδα ξεπερνούσαν σταθερά τα 200 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 248,5 εκατ. το 2009, που ήταν και η καλύτερη χρονιά της.

Το αίσχος με την παράδοση των οδικών δικτύων στα επιχειρηματικά συμφέροντα έχει την υπογραφή όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που τώρα τσακώνονται για τις ευθύνες πίσω από τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό ή για τα προβλήματα στους εθνικούς δρόμους. Μάλιστα, ο ένας έρχεται να προσθέσει στην αντιλαϊκή νομοθεσία του προηγούμενου, φτιάχνοντας ένα γαϊτανάκι από νόμους που θωρακίζουν τα συμφέροντα των ανάδοχων εταιρειών.

Για παράδειγμα, στο όνομα του «να ξεκολλήσουν τα έργα», ο ΣΥΡΙΖΑ απάλλαξε το 2016 τους κατασκευαστικούς ομίλους από συμβατικές τους υποχρεώσεις, όπως η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τα νέα έργα.

Το κράτος ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις, αλλά και το κόστος επιπρόσθετης αποζημίωσης των ομίλων για «παραλείψεις» του Δημοσίου στην κατασκευή τους. Στη συνέχεια, μάλιστα, έδωσε διάφορα πακέτα κρατικής στήριξης ως «πανωπροίκια» για την επανέναρξη των έργων, όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν οι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στις 13 Ιούλη 2021, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής την τροποποίηση της σύμβασης για τον οδικό άξονα Ε65, για τη συνέχιση του «χορού» δισεκατομμυρίων που έχουν στήσει στις πλάτες του λαού η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, μπουκώνοντας τους κατασκευαστικούς ομίλους με τα «μεγάλα έργα» των οδικών αξόνων και «τρέχοντας» ταυτόχρονα στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης για Ελλάδα - διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα της ΕΕ.

Ησύμβαση αφορά τον βόρειο άξονα του Ε65 (μήκους 70 χιλιομέτρων, από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία Οδό), με το κόστος από τα 400 εκατ. ευρώ να αυξάνεται με το νομοσχέδιο στα 490 εκατ. ευρώ περίπου (συνολικά, από την πρώτη σύμβαση του 2007 που προέβλεπε χρηματοδότηση με 518 εκατ. ευρώ το ποσό πλέον έχει ξεπεράσει τα 1,37 δισ.).

Ανάμεσα σε άλλα, στην τροποποιημένη σύμβαση προβλέπονται ενισχυμένες ασφαλιστικές δικλίδες για την εξασφαλισμένη κερδοφορία των ομίλων, όπως π.χ. η κρατική επιδότηση αν υπάρχει κίνδυνος χαμηλής απόδοσης από την εκμετάλλευση, η απαγόρευση κατασκευής και λειτουργίας «ανταγωνιστικών έργων», δηλαδή του υπόλοιπου οδικού δικτύου που καταρρέει και, φυσικά, νέα διόδια...

Έχει διαβαστεί 407 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 242 επισκέπτες και 0 μέλη.