Τρίτη, 28 Απρ, 2026

  • Κάλεσμα για Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση
  • Παρουσίαση βιβλίου: Τα τρένα που δεν έφτασαν ποτέ Πέμπτη 7/5 στη Βέροια
  • Έκδοση λευκώματος φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων για τα γεγονότα του Μάη του 1936
  • Τα 3 τρισ. δολάρια άγγιξαν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2025
  • ΚΝΕ: Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά
  • Συνάντηση Μητσοτάκη και Τασούλα: «Διαφήμιση» της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφωνιών μεγαλύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους
Κάλεσμα για Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση1 Παρουσίαση βιβλίου: Τα τρένα που δεν έφτασαν ποτέ Πέμπτη 7/5 στη Βέροια2 Έκδοση λευκώματος φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων για τα γεγονότα του Μάη του 19363 Τα 3 τρισ. δολάρια άγγιξαν οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 20254 ΚΝΕ: Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά5 Συνάντηση Μητσοτάκη και Τασούλα: «Διαφήμιση» της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφωνιών μεγαλύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ταλέντα μυθοπλασίας...

Διέπρεψαν πάλι οι «γεωπολιτικοί αναλυτές» της δεκάρας με αφορμή την επίσκεψη Μακρόν. Και τι δεν είπαν! Για τη «στρατηγική σχέση» και τη «ρήτρα αμυντικής συνδρομής», που θωρακίζει τάχα τα κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.Κάνουν πως δεν βλέπουν ότι οι «ρήτρες» αυτές είναι ρήτρες εμπλοκής, που αξιοποιούνται γ... Περισσότερα

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προαναγγέλλει την εφαρμογή «νέων μεθόδων μάνατζμεντ» στον ΕΦΚΑ

από Η Άλλη Άποψη
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Προαναγγέλλει την εφαρμογή «νέων μεθόδων μάνατζμεντ» στον ΕΦΚΑ

Νομοσχέδιο για τον συνολικό «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωστής Χατζηδάκης. Αν και ο υπουργός Εργασίας φροντίζει να «καθησυχάσει» ότι «δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση», κάνει λόγο για εισαγωγή «νέων μεθόδων μάνατζμεντ», δηλαδή τη λειτουργία του Οργανισμού με όρους «αγοράς». Άλλωστε η εμπειρία από τη διαχρονική εφαρμογή του «εκσυγχρονισμού» επιβεβαιώνει ότι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κινείται στα βήματα της συνολικής πορείας ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Άλλωστε πρόσφατη είναι η είσοδος επί πληρωμή πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για την απονομή σύνταξης. Παράλληλα, παραμένουν ακέραιοι όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι με τους οποίους τέθηκαν διαχρονικά οι βάσεις για την εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναφερόμενος στις «νέες μεθόδους μάνατζμεντ», ο υπουργός σημειώνει ότι «μία από αυτές είναι ο "Πύργος Ελέγχου" του ΕΦΚΑ. Ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Ο ΕΦΚΑ θα σταματήσει να λειτουργεί στο "περίπου". Με το νέο σύστημα αυτό θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον "γιατί"». Εδώ βέβαια είναι εξόφθαλμη η προσπάθεια του υπουργού να «πετάξει την μπάλα» των πολιτικών ευθυνών για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων στους υπαλλήλους, προκειμένου να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού και να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση σε επιλογές περαιτέρω «εκσυγχρονισμού» μέσω και του νομοσχεδίου.

Πακτωλός 5 δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχεδόν στα 5 δισ. ευρώ θα φτάσει ο πακτωλός του «ζεστού» χρήματος με τον οποίο το υπουργείο Εργασίας μπαίνει μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα χρηματοδότηση του κεφαλαίου, κάνοντας «σημαία» τα προγράμματα για την κατάρτιση των εργαζομένων και την απόκτηση «δεξιοτήτων», την ανεργία, την ψηφιοποίηση των υποδομών του ΕΦΚΑ και την «κοινωνική προστασία».

«Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στα κονδύλια αυτά και τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, τότε αθροιστικά θα προσεγγίσουν τα 5 δισ. ευρώ οι πόροι του υπουργείου για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα όλες τις τελευταίες δεκαετίες!», τονίζει στη συνέντευξή του ο Κ. Χατζηδάκης μη μπορώντας να κρύψει την ταξική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να «μπουκώσει» με ζεστό χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που με τις αντιλαϊκές πολιτικές φτωχοποιούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. 

Στις μυλόπετρες των «αντοχών της οικονομίας» ...το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022...

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022, ο υπουργός Εργασίας δεν χάνει την ευκαιρία να ενισχύσει την επικίνδυνη αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η ζωή τους θα πρέπει να κινείται με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», δηλαδή τα όρια που θέτουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.

«Βλέποντας ότι η οικονομία μπαίνει σε θετική τροχιά και παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι υπέστησαν μεγάλη πίεση την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό! Πάντοτε, βέβαια, στα πλαίσια των αντοχών της οικονομίας. Είναι νωρίς να μιλήσουμε ακόμα πιο συγκεκριμένα. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους», αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης, την ώρα που βέβαια μισθοί και συντάξεις έχουν τσακιστεί, ενώ λεηλατούνται ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του κύματος ακρίβειας και των ανατιμήσεων. 

Υπενθυμίζουμε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2021, η κυβέρνηση ανακοίνωσε θριαμβολογώντας συμβολική «αύξηση» 2% (0,52 ευρώ την ημέρα), παρουσιάζοντας το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα ίδια άθλια επίπεδα ως «αύξηση» για να «τονώσει τους χαμηλότερα αμειβόμενους».

Μάλιστα, αυτή η «λελογισμένη» αύξηση, όπως χαρακτήριζαν αυτά τα ψίχουλα από την κυβέρνηση, θα ισχύσει από την 1η Γενάρη του 2022 και όχι από φέτος, «προκειμένου να έχει αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της επανεκκίνησης».

Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι από το 2021 και μετά, δηλαδή ενώ έχουν περάσει 9 ολόκληρα χρόνια, ο κατώτερος μισθός παραμένει πολύ κάτω από τα 751 ευρώ που ήταν στις αρχές του 2012, πραγματικότητα που σε καμία περίπτωση δεν αναιρείται από τα ψίχουλα του 2%.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη γνωστή μεθόδευση που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ), με τον οποίο αφού στέρησαν από τα Συνδικάτα το δικαίωμα να έχουν λόγο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού και αυτός μπήκε στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της κατάστασης της οικονομίας, η τελική απόφαση, διανθισμένη με τις «εκθέσεις» των ειδικών, ανήκει στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Άλλωστε, η κυβέρνηση με το πρόσφατο αντεργατικό τερατούργημα-δώρο στις επιχειρήσεις νομοθέτησε το απλήρωτο 10ωρο, τη μείωση του κόστους των υπερωριών κλπ., διατάξεις που χτυπάνε το σύνολο των εργατικών μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται πως ο νόμος για τον κατώτερο μισθό, που ψήφισε η ΝΔ και με τυμπανοκρουσίες εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχτηκε για να συμπιέζει τον μέσο μισθό με βάση τη «μέγγενη» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τους στόχους της ανάπτυξης, τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.


Έχει διαβαστεί 624 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 445 επισκέπτες και 1 μέλος.