Σάββατο, 28 Μάρ, 2020

  • Πλύσιμο χεριών: Μια «ανακάλυψη» μόλις 170 χρόνων!
  • Ο Σάκης Κεχαγιόγλου στον ΑΝΤ1
  •  Δείτε το ντοκιμαντέρ «Παρτιζάνοι των Αθηνών»
  • Το τέλος των μύθων και των ψευδαισθήσεων (Αρθρο του Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ)
  • Πανδημία: Πάνω από 570.000 τα κρούσματα
  • Σημειώσεις για την οργάνωση της υγειονομικής και αντιεπιδημικής φροντίδας στην ΕΣΣΔ
Πλύσιμο χεριών: Μια «ανακάλυψη» μόλις 170 χρόνων!1 Ο Σάκης Κεχαγιόγλου στον ΑΝΤ12  Δείτε το ντοκιμαντέρ «Παρτιζάνοι των Αθηνών»3 Το τέλος των μύθων και των ψευδαισθήσεων (Αρθρο του Γ.Γ της Κ.Ε του ΚΚΕ)4 Πανδημία: Πάνω από 570.000 τα κρούσματα5 Σημειώσεις για την οργάνωση της υγειονομικής και αντιεπιδημικής φροντίδας στην ΕΣΣΔ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κουρνιαχτός για τον κατώτατο μισθό και αντεργατική ομοφωνία

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Κουρνιαχτός για τον κατώτατο μισθό και αντεργατική ομοφωνία

Σε ανταγωνισμό για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία απαιτεί νέες θυσίες από τους εργαζόμενους, επιδόθηκαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα Εργασιακά και για τον κατώτατο μισθό που συνεχίζεται έως αυτή την ώρα. 

Πίσω από τον ψευδεπίγραφο «καυγά» τους για τα εργασιακά δικαιώματα, ο πυρήνας της πολιτικής τους ήταν ένας, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βολευτούν με τα ψίχουλα που θα περισσεύουν κάθε φορά από τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, ο ένας εφάρμοσε και επέκτεινε τα αντεργατικά μέτρα του άλλου, καθιστώντας τις εργασιακές σχέσεις ένα εμβληματικό παράδειγμα της αντιλαϊκής συνέχειας των κυβερνήσεων.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιστράτευσε το ιδεολόγημα ότι οι επενδύσεις θα φέρουν «περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» και «ανάπτυξη για όλους», το οποίο καταρρίπτεται στην πράξη τόσο από την κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων όπου ο ένας μισθός μοιράζεται σε δύο και τρεις εργαζόμενους, όσο και από τις απολύσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή την απληρωσιά που «σπάει κόκαλα». Άλλωστε, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων ήταν προϋπόθεση για την ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ η διατήρηση της εργασιακής ζούγκλας είναι όρος για την επίτευξη «βιώσιμων» ρυθμών ανάπτυξης.

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της ΝΔ να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις». Ως απόδειξη της «ικανότητας» της κυβέρνησης της ΝΔ επικαλέστηκε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την «όλο και πιο θετική αξιολόγηση» των οίκων αξιολόγησης και άλλους «αξιόπιστους δείκτες» οι οποίοι αποτυπώνουν την «εμπιστοσύνη» των αγορών και των επενδυτών στα αντιλαϊκά πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Το βασικό επίτευγμα για το οποίο καυχήθηκε ήταν ότι «βελτιώθηκε» η εικόνα της χώρας ως «ελκυστικού επενδυτικού προορισμού».

Για τους εργαζόμενους, το μόνο που είχε να επιδείξει από την έως τώρα διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν τα φορολογικά κίνητρα, που στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσαν το κεφάλαιο και συμπλήρωσαν τα άλλα προκλητικά προνόμια που δόθηκαν στους μονοπωλιακούς ομίλους, παράλληλα με τη διατήρηση του αντεργατικού πλαισίου.

Για τον κατώτατο μισθό δήλωσε πως «ισχύει στο ακέραιο» η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε αύξησή του, με βάση πάντα τον νόμο Βρούτση που διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνέστησε δε «υπομονή» μέχρι τα τέλη Ιουνίου που «θα έχουμε όλα τα στοιχεία» για το ΑΕΠ και το Υπουργικό Συμβούλιο θα νομοθετήσει με «υπευθυνότητα και ρεαλισμό», δηλαδή «ανάλογα με την πορεία της οικονομίας»!

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι ο πυρήνας της πολιτικής της έχει τη «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την «απορύθμιση» της αγοράς εργασίας και την άρση των προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι και η «ιδεολογική και πολιτική διαφορά» που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει πως «δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη». Φυσικά, τη «δίκαιη ανάπτυξη» τη γνώρισαν οι εργαζόμενοι στο πετσί τους επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διατηρήθηκε όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο.

Και μόνο το παράδειγμα του κατώτατου μισθού, για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας καυχήθηκε ότι αυξήθηκε «μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια», καταρρίπτει τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» αφού η αύξησή του συνδυάστηκε με την ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση που δικαίως μετονομάστηκε από τους εργαζόμενους σε νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Η προσφορά που έκανε στο κεφάλαιο ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση -όταν και υλοποίησε μέτρα που οι προηγούμενοι δεν μπόρεσαν- συνεχίζεται και από τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, η περιβόητη πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στο 2022 την κατάργηση του νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος που ο ίδιος πρωτοεφάρμοσε.

 

Έχει διαβαστεί 68 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος Β 0 μποφόρ

Σάββατο, 28 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 11 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 29 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 62 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά