Τετάρτη, 03 Ιούν, 2020

  • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Όλοι και όλες στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Πέμπτη 11 Ιούνη, 8:00μμ στην Πλατεία
  • Σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα για την Ημαθία
  • Ανοίγει τις πύλες της η 11η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Νάουσας
  • Σήμερα στη Βέροια εκδήλωση ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση
  • Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. και Σωματείο Εργαζομένων στηρίζει την διαμαρτυρία των συμβασιούχων του Νοσοκομείου Βέροιας
  • Θα δουν αυξήσεις συνταξιούχοι;
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Όλοι και όλες στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Πέμπτη 11 Ιούνη, 8:00μμ στην Πλατεία1 Σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα για την Ημαθία2 Ανοίγει τις πύλες της η 11η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Νάουσας3 Σήμερα στη Βέροια εκδήλωση ενάντια στο Πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση4 Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. και Σωματείο Εργαζομένων στηρίζει την διαμαρτυρία των συμβασιούχων του Νοσοκομείου Βέροιας5 Θα δουν αυξήσεις συνταξιούχοι;6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κουρνιαχτός για τον κατώτατο μισθό και αντεργατική ομοφωνία

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Κουρνιαχτός για τον κατώτατο μισθό και αντεργατική ομοφωνία

Σε ανταγωνισμό για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η οποία απαιτεί νέες θυσίες από τους εργαζόμενους, επιδόθηκαν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα Εργασιακά και για τον κατώτατο μισθό που συνεχίζεται έως αυτή την ώρα. 

Πίσω από τον ψευδεπίγραφο «καυγά» τους για τα εργασιακά δικαιώματα, ο πυρήνας της πολιτικής τους ήταν ένας, ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βολευτούν με τα ψίχουλα που θα περισσεύουν κάθε φορά από τα αμύθητα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε, ο ένας εφάρμοσε και επέκτεινε τα αντεργατικά μέτρα του άλλου, καθιστώντας τις εργασιακές σχέσεις ένα εμβληματικό παράδειγμα της αντιλαϊκής συνέχειας των κυβερνήσεων.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιστράτευσε το ιδεολόγημα ότι οι επενδύσεις θα φέρουν «περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας» και «ανάπτυξη για όλους», το οποίο καταρρίπτεται στην πράξη τόσο από την κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων όπου ο ένας μισθός μοιράζεται σε δύο και τρεις εργαζόμενους, όσο και από τις απολύσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή την απληρωσιά που «σπάει κόκαλα». Άλλωστε, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων ήταν προϋπόθεση για την ενίσχυση των επενδύσεων, ενώ η διατήρηση της εργασιακής ζούγκλας είναι όρος για την επίτευξη «βιώσιμων» ρυθμών ανάπτυξης.

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της ΝΔ να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις». Ως απόδειξη της «ικανότητας» της κυβέρνησης της ΝΔ επικαλέστηκε τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την «όλο και πιο θετική αξιολόγηση» των οίκων αξιολόγησης και άλλους «αξιόπιστους δείκτες» οι οποίοι αποτυπώνουν την «εμπιστοσύνη» των αγορών και των επενδυτών στα αντιλαϊκά πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Το βασικό επίτευγμα για το οποίο καυχήθηκε ήταν ότι «βελτιώθηκε» η εικόνα της χώρας ως «ελκυστικού επενδυτικού προορισμού».

Για τους εργαζόμενους, το μόνο που είχε να επιδείξει από την έως τώρα διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν τα φορολογικά κίνητρα, που στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους αφορούσαν το κεφάλαιο και συμπλήρωσαν τα άλλα προκλητικά προνόμια που δόθηκαν στους μονοπωλιακούς ομίλους, παράλληλα με τη διατήρηση του αντεργατικού πλαισίου.

Για τον κατώτατο μισθό δήλωσε πως «ισχύει στο ακέραιο» η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε αύξησή του, με βάση πάντα τον νόμο Βρούτση που διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνέστησε δε «υπομονή» μέχρι τα τέλη Ιουνίου που «θα έχουμε όλα τα στοιχεία» για το ΑΕΠ και το Υπουργικό Συμβούλιο θα νομοθετήσει με «υπευθυνότητα και ρεαλισμό», δηλαδή «ανάλογα με την πορεία της οικονομίας»!

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι ο πυρήνας της πολιτικής της έχει τη «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την «απορύθμιση» της αγοράς εργασίας και την άρση των προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι και η «ιδεολογική και πολιτική διαφορά» που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει πως «δεν μπορούμε να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη, αν δεν έχουμε δίκαιη ανάπτυξη». Φυσικά, τη «δίκαιη ανάπτυξη» τη γνώρισαν οι εργαζόμενοι στο πετσί τους επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διατηρήθηκε όλο το αντεργατικό μνημονιακό πλαίσιο.

Και μόνο το παράδειγμα του κατώτατου μισθού, για τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας καυχήθηκε ότι αυξήθηκε «μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια», καταρρίπτει τα περί «δίκαιης ανάπτυξης» αφού η αύξησή του συνδυάστηκε με την ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση που δικαίως μετονομάστηκε από τους εργαζόμενους σε νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Η προσφορά που έκανε στο κεφάλαιο ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση -όταν και υλοποίησε μέτρα που οι προηγούμενοι δεν μπόρεσαν- συνεχίζεται και από τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, η περιβόητη πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στο 2022 την κατάργηση του νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος που ο ίδιος πρωτοεφάρμοσε.

 

Έχει διαβαστεί 77 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος Α 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 03 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 26 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 98 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά