Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ: «Πάνε καλά» οι συνεννοήσεις για το «τελικό κείμενο» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας
από Η Άλλη Άποψη
Ικανοποιημένη για την πορεία των συνεννοήσεών της με το κουαρτέτο για το κλείσιμο τηςνέας αντιλαϊκής συμφωνίαςεμφανίζεται ηκυβέρνηση, με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών, λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, ότι«γενικά πάει καλά, κανένας από τους θεσμούς δεν έχει έρθει με πρόθεση να καθυστερήσει».
Οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου συνεχίζονται και σήμερα, με σκοπό να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τη συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement), με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα να αναφέρει ότι στόχος είναι «να φτάσουμε σε ένα τελικό κείμενο», πιθανόν και τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Την ώρα που έχουν «κλειδώσει» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με τοεπιπλέον μόνιμο πετσόκομμα των συντάξεωνκατά 1,8 δισ. ευρώ, όπως και τη νέα καρατόμηση του αφορολόγητου ορίουκατά περίπου 3.000 ευρώ, στην ατζέντα των σημερινών επαφών περιλαμβάνονται κι άλλες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, όπως τανέα χτυπήματα στην κυριακάτικη αργία,τοπαραπέρα «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων», ηπώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εκτός φαρμακείωνκ.ά.
Στη χθεσινή συνάντηση, συζητήθηκανθέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος, εκτός του υπουργού ΟικονομικώνΕυ. Τσακαλώτου,του υπουργού Υποδομών και ΜεταφορώνΧρ. Σπίρτζη,για τιςΔΕΚΟπου είναι στην αρμοδιότητά του. Ακολούθησε συνάντηση για τηφορολογική διοίκηση,παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ),Γ. Πιτσιλή,με τον κυβερνητικό παράγοντα που έκανε τις παραπάνω δηλώσεις να αναφέρει ότι «στην φορολογική διοίκηση συμφωνήσαμε σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ».
Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι αυτό που πραγματικά παζαρεύει η κυβέρνηση με τα περιβόητα «αντίμετρα» είναι η δυνατότητα παραπέρα κρατικής στήριξης του κεφαλαίου, στα θέματα που συζητήθηκαν χθες ήταν και τα«επενδυτικά αντίμετρα»,με την κυβέρνηση να προωθεί τηναύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ, ενώ συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ και τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων.
Διαπραγματεύσεις γίνονται, τέλος, και σε ότι αφορά εκκρεμότητες για τα«κόκκινα» δάνειακαι ειδικά για τη ρύθμιση που θα αφορά την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων που θα χειριστούν τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.
ΣυγχαρητήριαΣόιμπλε για τις «δύσκολες μεταρρυθμίσεις»
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του σε εφημερίδα του ομίλου Funke, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,Β. Σόιμπλεανέφερε ότι «αν η Ελληνική κυβέρνηση τηρήσει όλες τις συμφωνίες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούσαν ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στις 22 Μαΐου και σύντομα μετά να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση».
Συγχαίροντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την «ισχυρή πρόοδο» στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων, στο Ασφαλιστικό και την ένταση της φοροληστείας σε βάρος του λαού, ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε χαρακτηριστικά:«Η ελληνική κυβέρνηση είπε πως θα προσαρμόσει περισσότερο τις συντάξεις στην οικονομική κατάσταση. Αυτό δεν είναι εύκολο - το γνωρίζω. Και θέλει να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό σύστημα ώστε τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν και πάλι από το 2020».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όσο περισσότερο πάρει (να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση), τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αβεβαιότητα στις αγορές και στην οικονομία».