Πέμπτη, 02 Ιούλ, 2020

  • Και πάλι για το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με στόχο το χτύπημα του λαϊκού κινήματος!
  • Το "μαργαριτάρι" της ημέρας!
  • ΠΑΜΕ: Το δώρο του Πάσχα είναι τμήμα των δεδουλευμένων. Να παρθούν μέτρα για την καταβολή του στους εργαζόμενους
  • Καταδικάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης;
  • ΔΩΡΕΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  • ΤΟΥΡΚΙΑ: Έγινε η δίκη για την Αγία Σοφία
Και πάλι για το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με στόχο το χτύπημα του λαϊκού κινήματος!1 Το "μαργαριτάρι" της ημέρας!2 ΠΑΜΕ: Το δώρο του Πάσχα είναι τμήμα των δεδουλευμένων. Να παρθούν μέτρα για την καταβολή του στους εργαζόμενους3 Καταδικάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης;4 ΔΩΡΕΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ5 ΤΟΥΡΚΙΑ: Έγινε η δίκη για την Αγία Σοφία6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Χρυσώνει» τους επιχειρηματίες της Υγείας με λεφτά των ασφαλισμένων

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Χρυσώνει» τους επιχειρηματίες της Υγείας με λεφτά των ασφαλισμένων

Με υπεκφυγές και απατηλούς ισχυρισμούς, όπως ότι «το ιδιωτικό σύστημα εντάσσεται στο σχεδιασμό του εθνικού», κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν χτες να κουκουλώσουν το γεγονός ότι εν μέσω της μάχης απέναντι στο νέο κορονοϊό, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και σε ταυτόχρονη πραγματική επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και σχεδιασμένη αξιοποίηση του έμπειρου δυναμικού τους, δίνει νέα «δωράκια» στους κλινικάρχες, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ,«για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων - κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου», για υπηρεσίες που θα δίνουν «κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής περιστατικού από την ιδιωτική κλινική», όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Υγείας (23/3/2020) και στο σχετικό ΦΕΚ (13/3/2020, αρ. φ. 848).

 

Η συμφωνία κυβέρνησης - επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας, η οποία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων συμφωνιών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, έγινε με κριτήριο τα κέρδη των κλινικαρχών και όχι φυσικά τις ανάγκες προστασίας της υγείας του λαού.

Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο εκτινάσσει παραπέρα το ύψος των αποζημιώσεων που θα παίρνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι, για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα!

Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ της κυβέρνησης προβλέπεται η δυνατότητα των ιδιωτικών κλινικών να αυξήσουν έως και 40% τις κλίνες ΜΕΘ, με απλή γνωστοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς έλεγχο καταλληλότητας...

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί για να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα

Επιχειρώντας χτες να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για το νέο απαράδεκτο «δώρο» της κυβέρνησης στο κεφάλαιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ισχυρίστηκε ότι δεν υφίσταται ο εν λόγω απαράδεκτος διπλασιασμός, γιατί τάχα η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές... πράγμα που βέβαια δεν ισχύει.

Αργότερα χτες το απόγευμα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε ότι η συμφωνία κυβέρνησης - κλινικαρχών για μίσθωση 80 κλινών ΜΕΘ από την αρχή του χειμώνα, ενόψει εποχικής γρίπης, προέβλεπε αποζημίωση 800 ευρώ τη μέρα ανά κλίνη, ενώ τώρα, στη συμφωνία για τη μίσθωση άλλων 55 ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ το ποσό διπλασιάστηκε λόγω... «πρόβλεψης για επιπλέον μισθολογικό κόστος». Η «πρόβλεψη» βέβαια έχει να κάνει με το πώς θα βάλουν περισσότερα στην τσέπη οι κλινικάρχες, οι οποίοι παραπονιούνται μάλιστα για την... «τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί» (ανακοίνωση Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών) και όχι με τη μισθοδοσία των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, στους οποίους η εργοδοσία με το «πράσινο φως» των κυβερνήσεων έχει επιβάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια - εν μέσω ανόδου της κερδοφορίας της - μειώσεις μισθών, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ωράρια - «λάστιχο»...

Αντίστοιχα απατηλός είναι και ο ισχυρισμός που επανέλαβε ο Β. Κοντοζαμάνης ότι από τα παλιά και νέα «δωράκια» προς το κεφάλαιο «δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου οι ασθενείς», αφού οι αποζημιώσεις που δίνει στους κλινικάρχες ο ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Απάτη τα περί «ένταξης του ιδιωτικού συστήματος στον εθνικό σχεδιασμό»

Ο δε ισχυρισμός ότι «το ιδιωτικό σύστημα εντάσσεται στο σχεδιασμό του εθνικού» καταρρέει και στο ζήτημα των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα που οι οδηγίες του ΕΟΔΥ καλούν τον κόσμο με ήπια συμπτώματα να μένει σπίτι και να μην κάνει το διαγνωστικό τεστ, την ίδια ώρα που περιορίζουν όλο και περισσότερο τα κριτήρια ορισμού του ύποπτου κρούσματος για το οποίο θα σταλεί δείγμα από δημόσιες μονάδες Υγείας, η κυβέρνηση λέει ανοιχτά ότι όποιος από τους υπόλοιπους θέλει να κάνει το τεστ μπορεί να πάει στα ιδιωτικά κέντρα... Κριτήριο δηλαδή και εδώ είναι η τσέπη του ασθενούς και τα κέρδη των κλινικαρχών, αντί τα διαγνωστικά τεστ να γίνονται σύμφωνα με τις κρατικές κατευθύνσεις και με ενιαία επιστημονικά κριτήρια, με επίταξη των μεγάλων μονάδων του ιδιωτικού τομέα και όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και κιτ που διαθέτουν.

Αντίστοιχα, την ώρα που άνθρωποι με σοβαρά χρόνια νοσήματα αναγκάζονται να μείνουν σπίτι χωρίς απαραίτητες θεραπείες, την ώρα που σοβαρά χειρουργεία αναβάλλονται στο πλαίσιο της προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, σε ιδιωτικές κλινικές μέχρι και πριν από λίγες μέρες διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, ακόμα και αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις! Τέτοια... «ένταξη στον εθνικό σχεδιασμό»!

Κριτική... για την ταρίφα και τη «μοιρασιά» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι εξίσου υποκριτικές καταγγελίες για την απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης - κλινικαρχών, όταν και η δική τους κυβέρνηση διατήρησε το 25% των δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ κλειστά, ενώ και σήμερα εστιάζουν την κριτική τους στο πόσο... δίκαιη είναι για όλους τους επιχειρηματίες η μοιρασιά αυτών των άθλιων «δώρων»!

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δίνει «επιλεκτικά "δωράκια" σε κάποιους», ενώ, όπως λέει,... «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλιο ΜΕΘ (π.χ. 20-25%), για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους»!

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τον καβγά για... την ταρίφα και τη «μοιρασιά», ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να συσκοτίσουν την ουσία του ζητήματος, τις συνέπειες δηλαδή της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, πλευρά της οποίας είναι και οι τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, στο έδαφος των οποίων «ανθούν» και «μπίζνες» όπως αυτές που επιταχύνονται και διευρύνονται σήμερα με τα ιδιωτικά μεγαθήρια στην Υγεία, με το λαό να μένει εκτεθειμένος.

Ετσι, ενώ η χώρα έχει μόνιμα ανάγκη για τουλάχιστον 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ, σήμερα, και με την επιδημία να «τρέχει», η κυβέρνηση διαφημίζει τη λειτουργία μόλις 695 δημόσιων κρεβατιών και τη «μίσθωση» άλλων 118 από τον ιδιωτικό τομέα, σύνολο 813. Ενας αριθμός δηλαδή που σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψει το πλήθος των σοβαρών περιστατικών που αναμένονται τις επόμενες βδομάδες, για την έκβαση των οποίων θα είναι καθοριστική η δυνατότητα θεραπείας σε ΜΕΘ, καθώς και το πόσο άμεσα θα ενταχθούν σε αυτήν...

Έχει διαβαστεί 67 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 31 °C
Άνεμος ΝΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 33 °C
Άνεμος ΝΑ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 280 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά