Τρίτη, 18 Ιούν, 2019

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ»: «Επιστρέφουμε για συνεργασία» με όποια κυβέρνηση...
  • Μακεδονικοί Τάφοι, Γυμνάσιο Θέατρο Μίεζας, Νυμφαίο, στη Νάουσα Ημαθίας, με την Αγγελική Κοταρίδη
  • Ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας
  • Παρουσίαση ψηφοδελτίου από την Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ
  • ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Συνεχίζουν τον αγώνα τους ζητώντας τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας
  • Γιώργος Ουρσουζίδης: Δημόσιο Σύστημα Υγείας
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ»: «Επιστρέφουμε για συνεργασία» με όποια κυβέρνηση...1 Μακεδονικοί Τάφοι, Γυμνάσιο Θέατρο Μίεζας, Νυμφαίο, στη Νάουσα Ημαθίας, με την Αγγελική Κοταρίδη 2 Ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας3 Παρουσίαση ψηφοδελτίου από την Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ4 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΔΕΛΤΑ» ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΗΜΑΘΙΑΣ: Συνεχίζουν τον αγώνα τους ζητώντας τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας5 Γιώργος Ουρσουζίδης: Δημόσιο Σύστημα Υγείας 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κυβέρνηση: Μοιράζει ακάλυπτες επιταγές στους πυρόπληκτους

print
email
από Η Άλλη Άποψη
 Κυβέρνηση: Μοιράζει ακάλυπτες επιταγές στους πυρόπληκτους

«Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων» για την «ανακούφιση» των πληγέντων, έσπευσε να βαφτίσει η κυβέρνηση τα έκτακτα και εφάπαξ μέτρα που ανακοίνωσε για τους πυρόπληκτους, τα οποία απέχουν έτη φωτός από την πραγματική ανακούφιση των πυρόπληκτων. Για παράδειγμα, στα μέτρα περιλαμβάνεται απλώς η παράταση πληρωμών των χρεών, των φόρων και των δόσεων δανείων νοικοκυριών που μπορεί να έχουν πλήρως καταστραφεί, και όχι η διαγραφή τους.

Στους πληγέντες θα δοθεί εφάπαξ έκτακτο επίδομα 5.000 ευρώ, το οποίο για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα είναι 6.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, η ενίσχυση θα ανέρχεται στα 8.000 ευρώ. Βεβαίως, είναι ελάχιστα για νοικοκυριά που έχουν καταστραφεί εντελώς, όπως ελάχιστες είναι και οι δύο μηνιαίες συντάξεις που θα δοθούν εφάπαξ στους συνταξιούχους.

Τα μέτρα «στήριξης» περιλαμβάνουν επίσης παρατάσεις και ...δόσεις στις συναλλαγές των πληγέντων με την εφορία, ώστε να διευκολυνθούν για να πληρώσουν τελικά στο ακέραιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το 2018 και μόνο «τα ακίνητα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα». Σύμφωνα με αυτήν τη διατύπωση, δεν απαλλάσσονται από το χαράτσι όσα σπίτια κρίνονται κατοικήσιμα, ενώ όσα είναι ερείπια θα πληρώσουν από του χρόνου... Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση των αστέγων.

Τα 20 εκατ. ευρώ προς τους δήμους «για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών» είναι ελάχιστα, αφού δεν φτάνουν ούτε για τη στοιχειώδη αποκατάσταση υποδομών, όπως το δίκτυο της ύδρευσης κ.λπ. Αλλο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι η δημιουργία «ειδικού λογαριασμού» στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να κατατίθεται η «αλληλεγγύη», με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων για την αρωγή των πληγέντων. Το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με 10 εκατ. ευρώ.

Μια άλλη δέσμη μέτρων αφορά την αποζημίωση και την ενίσχυση οικογενειών θυμάτων, όπως οικονομική ενίσχυση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος ύψους 10.000 ευρώ, μηνιαίο επίδομα σε ανήλικα τέκνα, δικαίωμα διορισμού σε συγγενικά πρόσωπα α' ή β' βαθμού ή βαριά ανάπηρους πληγέντες.

Έχει διαβαστεί 86 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 18 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 30 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Αρχείο "Η Άλλη Άποψη"