Πέμπτη, 04 Μάρ, 2021

  • Νέος ισχυρός μετασεισμός
  • Υπάρχει αντισεισμική προστασία σε όλα τα σχολεία μας;
  • Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες
  • Lockdown   Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό
  • ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 19
Νέος ισχυρός μετασεισμός 1 Υπάρχει αντισεισμική προστασία σε όλα τα σχολεία μας;2 Λουκέτο ξανά στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό για δύο εβδομάδες3 Lockdown   Νέα μέτρα: Για ψώνια στα 2 χλμ και άσκηση πεζή ή με ποδήλατο4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 5 ΔΕΥΑΒ τεστ αντιγόνου covid 196

Το Σχόλιο της Ημέρας

Χωρίς αυταπάτες…

Ιδιαίτερα τοπικά προβλήθηκε η είδηση σχετικά με την πορεία ενοποίησης των κεντρικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Από την πλευρά μας δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυταπάτες σχετικά με το αν η ενοποίηση αυτή αφενός θα ξαναδώσει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τον παλιό τους χαρακτήρα και αφετέρου για το αν οι μεσαίοι και μικροί αγρότ... Περισσότερα

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ: Μακριά από τα οξυμένα προβλήματα της πλειοψηφίας των αγροτοκτηνοτρόφων

από Η Άλλη Άποψη
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ: Μακριά από τα οξυμένα προβλήματα της πλειοψηφίας των αγροτοκτηνοτρόφων

Την ώρα που σε όλη τη χώρα αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι αναδεικνύουν τα προβλήματα, που οξύνονται ακόμα παραπέρα αυτήν την περίοδο εξαιτίας και των μέτρων για την πανδημία, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να πάρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

Γνώμονας της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας ελάχιστης μειοψηφίας, των μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Η κατεύθυνση αυτή επιβεβαιώθηκε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την προηγούμενη Παρασκευή, σε αγρόκτημα στον Αυλώνα Αττικής.

Από εκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε σαν απάντηση στα προβλήματα των μικρών παραγωγών τη «βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής στο διεθνές περιβάλλον», «τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους». Σε αυτό το πλαίσιο διαφήμισε την ηλεκτρονική υπηρεσία «greek farms», στην οποία δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς να αναρτήσουν τις ανάγκες που έχουν για εξεύρεση προσωπικού και να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα ως ένα εργαλείο προβολής του συνολικού τους προφίλ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «με αυτήν την πλατφόρμα αρχίζουμε πια να παντρεύουμε παραγωγούς με πελάτες, εντός και εκτός Ελλάδας (...) Θα ανοίξει δρόμους στον αγροτικό κόσμο για νέες συνεργασίες με εμπόρους αλλά και με καταστήματα μαζικής εστίασης απευθείας στην Ελλάδα και στη συνέχεια στο εξωτερικό».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρόκειται για εργαλεία που διευκολύνουν τους επιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες, τα οποία καμία λύση ή έστω ανακούφιση δεν δίνουν στα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία όσοι άνεργοι δεν τα βγάζουν πέρα με το επίδομα ανεργίας των 400 ευρώ και επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες, θα διατηρούν το επίδομα ανεργίας και θα παίρνουν επιπλέον κάποιο ημερομίσθιο από τον παραγωγό.

ΣΧΟΛΙΟ:

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που βιώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως και στην απουσία μέτρων στήριξής τους από την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε ακριβώς πού έχει διατεθεί το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που συνεχώς αναφέρουν και επαίρονται, σίγουρα όμως ξέρουμε ότι οι κτηνοτρόφοι που πούλησαν κοψοχρονιά τα αρνιά τους για το Πάσχα, σε εξευτελιστικές τιμές, οι αγρότες που πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές και είχαν απώλεια εισοδήματος και προϊόντα αποθηκευμένα που έμειναν αδιάθετα, δεν πήραν τίποτα ως αποζημίωση, μόνο υποσχέσεις και λόγια παρηγοριάς.

Η προηγμένη ηλεκτρονική υπηρεσία "greek farms" δεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που είναι έρμαια στα χέρια των εμπόρων. Δεν μπορεί να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που όπως και οι προηγούμενες βάζει πλάτη για να αυξάνεται η κερδοφορία βιομηχάνων και εμπόρων. Κερδοφορία που γίνεται σε βάρος των παραγωγών, αφού αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή, αλλά και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, αφού δεν ασκείται κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να πουλιούνται σε πολλαπλάσιες τιμές από την τιμή αγοράς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους εναντίωσης της κυβέρνησης στο πάγιο αίτημά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές, γιατί με αυτές δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τόσα πολλά βιομήχανοι και έμποροι.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα των εργατών γης, εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι εποχιακές ανάγκες που υπάρχουν για εργάτες γης σε πολλά αγροτικά προϊόντα αυτήν την περίοδο. Επιπρόσθετα να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των εργατών γης, για τη μετακίνηση και τη διαμονή τους στην περιοχή που θα εργάζονται.

Έχει διαβαστεί 110 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 7 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 4 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 05 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 18 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 229 επισκέπτες και 0 μέλη.