Δευτέρα, 18 Οκτ, 2021

  • Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας
  • Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας
  • Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"
  • Πόσο "καλά" τα πάμε;
  • Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/10
Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας1 Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας2 Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"3 Πόσο "καλά" τα πάμε;4 Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ψέματα με πολύ κοντά ποδάρια...

Τώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και ακόμα πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, τώρα που τα προπαγανδιστικά «μηχανάκια» παίρνουν πάλι μπρος για τα «οφέλη» που έχει να περιμένει τάχα ο λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τα οποία βάζουν τον λ... Περισσότερα

«Μη συμφέρουσα» για το κεφάλαιο η προετοιμασία για τις αναμενόμενες νέες πανδημίες

από Η Άλλη Άποψη
«Μη συμφέρουσα» για το κεφάλαιο η προετοιμασία για τις αναμενόμενες νέες πανδημίες
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, με περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια θύματα, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, σε όλο τον κόσμο έχουν χορηγηθεί μόλις λίγο πάνω από 2 δισ. δόσεις εμβολίων (τα περισσότερα από τα οποία απαιτούν δύο δόσεις), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα εμβόλια αυτά έχουν χορηγηθεί σε 215 χώρες, ωστόσο τη «μερίδα του λέοντος» συγκεντρώνουν τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη: Χώρες με το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν το 37% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, οι «χώρες χαμηλού εισοδήματος» περιορίζονται στο 0,3% των δόσεων.

Εκτός των πολύ μικρών χωρών, το Ισραήλ παραμένει στην πρώτη θέση στους εμβολιασμούς, με σχεδόν 6 στους 10 κατοίκους του να είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι. Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης βρίσκονται χώρες όπως ο Καναδάς (59% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), η Βρετανία (58,3%), η Χιλή (56,6%) και οι ΗΠΑ (51%). Σε απόλυτους αριθμούς χορηγηθέντων εμβολίων κυριαρχούν η Κίνα (704,8 εκατ.) και οι ΗΠΑ (296,9 εκατ.), μπροστά από την Ινδία (221 εκατ.). Στην ΕΕ έχουν χορηγηθεί 254,98 εκατ. δόσεις στο 39% του πληθυσμού.

Με θέμα τη «διεύρυνση της πρόσβασης στα εμβόλια», μισό χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών και ενώ τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα έχουν δεσμεύσει πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους, συναντιούνται χτες και σήμερα οι υπουργοί Υγείας του G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).

Επίσης, με δεδομένο ότι οι επιδημίες θα είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο στο μέλλον, οι υπουργοί Υγείας συζητούν τα μέσα «για τον καλύτερο εντοπισμό των υγειονομικών κινδύνων που συνδέονται με τα ζώα», καθώς «3 στις 5 λοιμώξεις περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους».

Αντίστοιχες προειδοποιήσεις, βέβαια, υπήρχαν από επιστήμονες και ερευνητές αρκετά χρόνια πριν και από τη σημερινή πανδημία, συνοδευόμενες μάλιστα από συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια όμως, έτσι και για τις μελλοντικές πανδημίες, η προετοιμασία και τα μέτρα για την προστασία των λαών «πηγαίνουν περίπατο», καθώς μπαίνουν στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους», με βάση τα καπιταλιστικά κέρδη και τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Απειλή για νέες πανδημίες η αντοχή στα αντιβιοτικά

Στο μεταξύ, με νέες προειδοποιήσεις για την εμφάνιση πανδημιών εξαιτίας της αντοχής των παθογόνων απέναντι στα αντιβιοτικά επανέρχονται καθημερινά οι επιστήμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει την αντιμικροβιακή αντοχή ως μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Εδώ και χρόνια σημειώνεται ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά (αντιμικροβιακή αντοχή - AMR) μπορεί να αποβεί καταστροφική για τον παγκόσμιο πληθυσμό, και οι επιστήμονες καλούν σε χρήση αντιβιοτικών μόνο όπου είναι απαραίτητο, καθώς και σε έρευνες για την ανάπτυξη νέων σκευασμάτων. Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα κράτη δεν χρηματοδοτούν τέτοιες έρευνες, γιατί δεν βλέπουν άμεσο και εξασφαλισμένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η πρώην επικεφαλής γιατρός της Αγγλίας και ειδική απεσταλμένη της Βρετανίας για την αντιμικροβιακή αντοχή, Νταμ Σάλι Ντέιβις, δήλωσε ότι η έκρηξη στη χρήση αντιβιοτικών ως συνέπεια της COVID-19 «κινδυνεύει να επιδεινώσει και να εντείνει τη σιωπηλή, αργή πανδημία του AMR».

Σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με COVID-19 συνταγογραφήθηκαν άσκοπα αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στη Βρετανία, αυξάνοντας το φάσμα της επιτάχυνσης της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR), σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της στη χώρα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι στην πλειονότητα των ασθενών δόθηκαν αντιβιοτικά παρά το γεγονός ότι δεν είχαν επιβεβαιωμένη βακτηριακή λοίμωξη, και οι γιατροί κατέφυγαν στα αντιβιοτικά δεδομένων των περιορισμένων επιλογών θεραπείας.

Στο πρόσφατο διεθνές συμπόσιο «One Health», εκπρόσωπος του ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει ότι «κατά τη διάρκεια της πανδημίας η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται όλο και περισσότερο, ως αποτέλεσμα της θεραπείας των ασθενών με COVID-19».

Η αντοχή στα αντιβιοτικά αποτελεί απειλή για τον σύγχρονο κόσμο, τονίστηκε, καθώς εμποδίζει την καταπολέμηση άλλων λοιμώξεων, και το θέμα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των κυβερνήσεων και των επιστημόνων.

«Μια κατεστραμμένη γενιά...»

Τις πολλαπλές συνέπειες στις συνθήκες ζωής και στα δικαιώματα των παιδιών, που επιδεινώθηκαν δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διαχείρισή της, με «πυξίδα» την προστασία της καπιταλιστικής οικονομίας, έρχεται να επιβεβαιώσει άλλη μία διεθνής έκθεση, αυτή τη φορά από τη ΜΚΟ «KidsRights».

Οι επιπτώσεις της πανδημίας «δυστυχώς ξεπέρασαν τις προβλέψεις που είχαμε κάνει στην αρχή της, πριν έναν χρόνο», σημειώνεται στην έκθεση, που επισημαίνει ότι υπάρχει φόβος για μια «κατεστραμμένη γενιά».

«Μετά τους ασθενείς με κορονοϊό, τα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο, όχι άμεσα από τον ιό, αλλά επειδή παραμελήθηκαν από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Εκατομμύρια παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στην Εκπαίδευση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους. Περισσότερα από 168 εκατ. παιδιά δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο σχολείο, ενώ σε όλο τον κόσμο 1 στα 3 παιδιά δεν είχε πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση όσο διάστημα παρέμεναν κλειστά τα σχολεία. 142 εκατ. επιπλέον παιδιά έχουν βρεθεί σε κατάσταση υλικής στέρησης και 370 εκατ. δεν λάμβαναν σχολικά γεύματα.

Εξάλλου, 80 εκατ. παιδιά ενδέχεται να μην έκαναν τα προγραμματισμένα εμβόλιά τους για άλλες ασθένειες εξαιτίας της χρόνιας απαξίωσης και της κατάρρευσης των συστημάτων Υγείας. Παράλληλα, η «KidsRights» επισημαίνει την «πρωτοφανή αύξηση» της ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια των lockdowns, με τα παιδιά να είναι συχνά θύματα.Έχει διαβαστεί 233 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 652 επισκέπτες και 0 μέλη.