Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
  • «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»
  • Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας1 «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»2 Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ3 ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ4 Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου5 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Μεγαλώνει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα σε εισόδημα και ανάγκες

από Η Άλλη Άποψη
Μεγαλώνει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα σε εισόδημα και ανάγκες
Μεγαλώνει κι άλλο η ψαλίδα ανάμεσα στο εισόδημα και στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, όπως αποτυπώνουν και τα τελευταία (προσωρινά) στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, κάνοντας θρύψαλα τα κυβερνητικά ψέματα περί «αυξήσεων στους μισθούς» και «ενίσχυσης» των λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPP) διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023 στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (με τη χώρα δεύτερη από το τέλος σε όλη την ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία), την ίδια ώρα που το επίπεδο τιμών έφτανε στο 88,2% του μέσου όρου της ΕΕ, με την ακρίβεια να σαρώνει το λαϊκό εισόδημα.

Παραμύθι για μικρά παιδιά αποδείχθηκαν και τα περί «σύγκλισης» εντός της ιμπεριαλιστικής ένωσης της ΕΕ, που θα ευνοούσε τάχα τα λαϊκά στρώματα: Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2009 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η αγοραστική δύναμη βρισκόταν στο 95% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, για να κατρακυλήσει μετά από μια δεκαετία - σε κρίση και ανάκαμψη - στα σημερινά επίπεδα, τα οποία διαμόρφωσαν οι δεκάδες αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις και Συλλογικές Συμβάσεις, την ίδια ώρα που η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου εκτίναξε παραπέρα το κόστος ζωής, από τη διατροφή μέχρι τη στέγη.

Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα στα τέλη του 2023 τουλάχιστον 3 στους 10 εργαζόμενους να έχουν μεικτό μισθό κάτω από 800 ευρώ, δηλαδή λιγότερο ή γύρω από τον κατώτατο μισθό, που ανέρχεται στα 780 ευρώ μεικτά, ενώ το 13% των εργαζομένων είχαν μισθούς κάτω από 500 ευρώ! Χαρακτηριστικό της γενικής συμπίεσης του εργατικού εισοδήματος είναι επίσης το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους πάνω από τους μισούς μισθωτούς, το 53,67% του συνόλου είχαν μηνιαίο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 850 ευρώ καθαρά! Και μόλις 1 στους 10 εργαζόμενους (9,8% του συνόλου) είχε μεικτό μισθό πάνω από 2.000 ευρώ.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΦΚΑ, αν συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός το 2023 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ενός εργαζομένου πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν κατά 30% μικρότερες σε σχέση με το 2009!

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο η κυβέρνηση έρχεται να στήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σόου για την ανακοίνωση κάποιας νέας «αύξησης» στον κατώτατο μισθό, η οποία έχει ήδη εξαφανιστεί πριν καν ανακοινωθεί, κι αυτό θέτοντας για μία ακόμα φορά σε λειτουργία τη διαδικασία που έχει επιβληθεί με τον γνωστό μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που απαγορεύει τη συλλογική διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό, τον οποίο καθορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, πάντα με βάση τους σιδερένιους κανόνες της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ολα αυτά με την ακρίβεια να καλπάζει: Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αυξήσεις τιμών παρατηρούνται στο σύνολο σχεδόν των βασικών κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ). Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβρη του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, ο ΓΔΤΚ παρουσίασε ρυθμό αύξησης ως εξής: Μεταφορές 21,1%, Στέγαση 20,3%, Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες 16,1%, Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια 15,2%, Ενδυση και υπόδηση 11,6%.


Έχει διαβαστεί 528 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 752 επισκέπτες και 0 μέλη.