Δευτέρα, 18 Οκτ, 2021

  • Δήμος Βέροιας: Δωρεάν μαστολογικός έλεγχος για ανασφάλιστες γυναίκες και με περιορισμένους πόρους
  • Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις βασικές Πρώτες Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε υπαλλήλους του Δήμου Νάουσας
  • Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία με κοινό παρονομαστή το όνομα «Μητσοτάκης»
  • Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας
  • Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας
  • Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"
Δήμος Βέροιας: Δωρεάν μαστολογικός έλεγχος για ανασφάλιστες γυναίκες και με περιορισμένους πόρους1 Εκπαιδευτικό σεμινάριο στις βασικές Πρώτες Βοήθειες και στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε υπαλλήλους του Δήμου Νάουσας  2 Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία με κοινό παρονομαστή το όνομα «Μητσοτάκης»3 Αγιασμός για την έναρξη των Τμημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας4 Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας5 Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ψέματα με πολύ κοντά ποδάρια...

Τώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και ακόμα πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, τώρα που τα προπαγανδιστικά «μηχανάκια» παίρνουν πάλι μπρος για τα «οφέλη» που έχει να περιμένει τάχα ο λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τα οποία βάζουν τον λ... Περισσότερα

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την 8η Μάρτη 2020, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

από Η Άλλη Άποψη
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την 8η Μάρτη 2020, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις εργάτριες και υπαλλήλους, στις επιστήμονες, στις επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες, στις άνεργες και συνταξιούχους, ιδιαίτερα στις νέες μητέρες, στις μαθήτριες - φοιτήτριες, στις πρόσφυγες - μετανάστριες.

Η 8η Μάρτη, καθιερωμένη ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας πριν 110 χρόνια, με απόφαση της Β' Διεθνούς Συνδιάσκεψης σοσιαλιστριών γυναικών, για το ΚΚΕ δεν είναι μια μέρα ιστορική - επετειακή. Είναι μια μέρα ενταγμένη στην αλυσίδα του καθημερινού αγώνα του για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να σκεφτούν τις αιτίες που στερούνται κοινωνικά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα αντικειμενικά γεννιούνται νέες δυνατότητες με βάση τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας. Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους σταθερή εργασία, με βάση τις γνώσεις, τις δεξιότητες του καθενός και της καθεμιάς, με δυνατότητα δωρεάν επανειδίκευσης και επανεκπαίδευσης, με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και με σταθερό ωράριο εργασίας.

Η επιστημονική έρευνα μπορεί να συμβάλει στη διερεύνηση και στην αντιμετώπιση των νέων επιπτώσεων από τη μονόπλευρη και εκτελεστική εργασία. Πολλές βαριές, ανθυγιεινές, ρουτινιάρικες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Αλλά και η εφαρμογή της τεχνολογικής καινοτομίας στις εργαλειομηχανές και τις άλλες υποδομές μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση της επιβάρυνσης και της καταπόνησης του γυναικείου οργανισμού.

Η καθολική συμμετοχή των γυναικών στην εργασία μπορεί να εξασφαλιστεί με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας (άδειες μητρότητας και γονικές, μειωμένα ωράρια, συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και ακανόνιστες βάρδιες κ.λπ.). Οι διαδικτυακές εφαρμογές μπορούν να ενταχθούν στην Ιατρική, στην Εκπαίδευση και αλλού, για να στηρίζουν σε ανώτερο επίπεδο τη σύγχρονη κοινωνική ανάγκη για ένα εκτεταμένο δίκτυο δωρεάν κοινωνικών υποδομών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, καθολικό για όλες και όλους, με εξειδίκευση κατά φύλο, ηλικία, περιφέρεια.

 

Στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, εμπόδιο στη δυνατότητα και στην ανάγκη να αναπτύσσεται ο εργαζόμενος άνθρωπος, γυναίκα και άνδρας, αποτελεί ο πυρήνας της οργάνωσης και λειτουργίας της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας: Το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους, η σαπίλα των καπιταλιστικών σχέσεων στην εποχή της μεγάλης μετοχικής - καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, των μονοπωλίων, της βαθιάς ανισομετρίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη και του ανελέητου καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Οι δυνατότητες που προβάλλουν στις συνθήκες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης μετατρέπονται σε νέα δεσμά εκμετάλλευσης και καταπίεσης των γυναικών. Η επέκταση της γυναικείας εργασίας συνοδεύεται από τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, την υποαπασχόληση και την ανεργία.

Η πληροφορική και οι εφαρμογές της αξιοποιούνται για να ενισχύονται η δουλειά από το σπίτι και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των γυναικών, ακόμα και την περίοδο της άδειας μητρότητας, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας από το κράτος (Υγεία, Προσχολική και Ειδική Αγωγή, δημιουργική απασχόληση παιδιών), αφού η απαιτούμενη δαπάνη θεωρείται «κόστος» για το κεφάλαιο.

Πρόκειται για τις αντιδραστικές προσαρμογές της ΕΕ, της κυβέρνησης, των μετοχικών - καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που στο όνομα της «ισότητας των φύλων» προσπαθούν να διαχειριστούν τις αντιφάσεις που γεννά η πιο μαζική συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική εργασία, χωρίς όμως να απαλλάσσεται η γυναίκα από την ατομική - οικογενειακή ευθύνη για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ. Ως αποτέλεσμα, σπάει κάθε κανονικότητα, κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο των γυναικών, αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας.

Ετσι, πάνω στην οικονομική εκμετάλλευση και καταπίεση ανθίζει ακόμα η πρόσθετη καταπίεση του γυναικείου φύλου. Αυτή η ανισοτιμία δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις νέες γυναίκες, αλλά και τους νέους άνδρες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, γιατί στη σημερινή Ελλάδα και στα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν ξεπεραστεί στη νομοθεσία και στις κοινωνικές σχέσεις κραυγαλέες διακρίσεις που υπήρχαν παλιότερα σε βάρος των γυναικών στην Εκπαίδευση, στο οικογενειακό Δίκαιο, στα αστικά πολιτικά δικαιώματα, τυπικά ακόμα και στο εργατικό Δίκαιο.

Ωστόσο, αυτό το ξεπέρασμα έγινε και γίνεται με όρους που αναπαράγουν τον περιορισμό ή και τον αποκλεισμό της γυναίκας από την εργασία, από την πολύπλευρη κοινωνική δράση, από τη δυνατότητα να έχει «ελεύθερο» - από οικιακές, οικογενειακές υποχρεώσεις - χρόνο. Ολες οι εκδηλώσεις της κοινωνικής της ζωής, όχι μόνο οι υλικές ανάγκες αλλά και οι πολιτιστικές, πνευματικές, άθλησης, αναψυχής, υποτάσσονται στο καπιταλιστικό κέρδος. Πάνω σ' αυτό ανθίζουν το εμπόριο της σεξουαλικότητας, των τοξικοεξαρτησιογόνων ουσιών, η ναρκω-κουλτούρα, η βία ακόμα και μέσα στην οικογένεια.

 

ΗΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να απορρίψουν τις παλιές και δήθεν μοντέρνες, στην ουσία αντιδραστικές θεωρίες και πρότυπα που εμφανίζονται σήμερα με «σύγχρονο» φεμινιστικό μανδύα.

 

Πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν το σύστημα σε βάρος των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρωτοστατούν στην αναζωογόνηση του φεμινιστικού κινήματος, αξιοποιώντας υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και παθογένειες στις σχέσεις των φύλων, όπως είναι η βία μέσα στην οικογένεια, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η στοχοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Θεωρούν ως αιτία τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στα λεγόμενα «κέντρα λήψης αποφάσεων», εννοώντας τα κυβερνητικά και κρατικά όργανα, θεσμικά όργανα και διοικήσεις επιχειρήσεων. Οι «σύγχρονες» φεμινίστριες στοχοποιούν ως κύρια αιτία τα κατάλοιπα της συμπεριφοράς των ανδρών στην εξουσία, στην οικογένεια, στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Ετσι, αθωώνουν τις εκμεταλλευτικές σχέσεις, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε επί αιώνες η ανισότητα των δύο φύλων, εγκλωβίζουν τη λαϊκή αγανάκτηση των γυναικών μέσα στα όρια του συστήματος.

Στις σύγχρονες συνθήκες, η κοινωνική και πολιτική πείρα που έχει συγκεντρωθεί μπορεί να αξιοποιηθεί από τις γυναίκες για να δουν με άλλο τρόπο σκέψης τη ζωή τους, τις αιτίες των απωλειών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης σε όλο τον κόσμο, των δεινών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά και των επικίνδυνων συμβιβασμών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, δηλαδή της ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Η αδιαφορία για ό,τι δεν έχει ακόμα χτυπήσει «την πόρτα του δικού μας σπιτιού» αφήνει απροετοίμαστους την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία. Για την υπεράσπιση της ζωής μας και των παιδιών μας, μονόδρομος είναι η συνειδητοποίηση, η καταδίκη, η αντίσταση και η αντεπίθεση σε κόμματα, σε κυβερνήσεις και στις διεθνικές συμμαχίες τους, που προκαλούν την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στη δικαιολογημένη ατομική ανησυχία.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν τη λαϊκή πάλη, την κοινή αγωνιστική δράση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα άλλων χωρών, ώστε η λαϊκή θέληση να επιβάλει την απεμπλοκή της χώρας μας και γειτονικών χωρών από τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Να απομονώσουν το εθνικιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

Δεν είναι ούτε τοπικά ούτε προβλήματα λιγότερο πολιτισμένων λαών τα μαζικά προβλήματα από την εισροή προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι, εξαπατημένοι από κυκλώματα εκμετάλλευσης αλλά και τον τουρκικό ανταγωνισμό, αφήνουν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, στα κέντρα - κολαστήρια στα νησιά του Αιγαίου ή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι προβλήματα που δημιουργεί ο ανταγωνισμός των καπιταλιστικών κρατών, η βάση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με οποιαδήποτε μορφή του.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνεται στις μαθήτριες, στις φοιτήτριες, στις σπουδάστριες των σχολών κατάρτισης, καλεί τις νέες και τους νέους να εμπνευστούν από το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο ιστορικών επετείων όπως η 8η Μάρτη. Μας θυμίζει ότι τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς σκληρό ταξικό αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές.

Ολη η ανθρώπινη Ιστορία, πολύ περισσότερο όλα τα επαναστατικά άλματα, επιβεβαιώνουν ότι οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές γίνονται με τη δράση των λαϊκών δυνάμεων. Η ιστορία δείχνει ότι υπήρχαν και καμπές οπισθοδρόμησης, αντιδραστικοποίησης, από τις οποίες τελικά βγήκε η ανθρωπότητα με τη δράση όχι των «φωτισμένων» ηγεμόνων, αλλά των μαζών, που αξιοποίησαν τις αντικειμενικές δυνατότητες.

 

Και σήμερα οι ελπιδοφόροι δρόμοι για να ξεριζωθεί η ταξική αιτία της γυναικείας και κάθε κοινωνικής ανισοτιμίας και για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της γυναίκας, ο συνδυασμός εργασίας - μητρότητας με θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής, μπορούν να ανοίξουν με την αποφασιστική συμμετοχή των γυναικών στην πάλη για την επαναστατική πολιτική ανατροπή. Αυτή η ανατροπή είναι προϋπόθεση για την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για την οργάνωση της παραγωγής, των υπηρεσιών με κεντρικό σχεδιασμό, για την ουσιαστική άσκηση της εργατικής εξουσίας με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις συνελεύσεις στους εργασιακούς χώρους.

 

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να πρωτοστατήσουν με τη συμμετοχή τους στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στην πάλη για την Κοινωνική Συμμαχία, ώστε να διαμορφώνονται ρωγμές στο τείχος που ορθώνει η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία.

Οι λαοί, γυναίκες και άνδρες, πρέπει να σηκώσουν το δικό τους ανάστημα απέναντι σε κάθε εθνικότητας καπιταλιστική δύναμη, για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κοινωνία που θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από κάθε μορφή κοινωνικής καταπίεσης και ανισοτιμίας, θα βάλει τις βάσεις για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

6/3/2020

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Έχει διαβαστεί 175 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΔ 1 μποφόρ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 402 επισκέπτες και 0 μέλη.