Μία ακόμα σκιαμαχία αναμένεται σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, στη συζήτηση για το περιβόητο «κράτος δικαίου». Στη σκιά των σκανδάλων που παράγει με το τσουβάλι η πολιτική της, η κυβέρνηση ανακάλυψε «χρόνιες παθογένειες» του κράτους και υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, την ώρα που η συστημική α... Περισσότερα
Κ. Μητσοτάκης: Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και φθηνό ρεύμα στους επιχειρηματικούς ομίλους
από Η Άλλη Άποψη
Ιδιωτικοποίηση τηςΔΕΗκαι στρατηγικό επενδυτή, πώληση τουΑΔΜΗΕσε ποσοστό66%αλλά και τουΔΕΣΦΑπροτείνει η ΝΔ όπως ανάφερε ο πρόεδρος του κόμματοςΚυριάκος Μητσοτάκηςπροκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να προχωρήσει η μείωση του ενεργειακού κόστους στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ για την ΔΕΗ ανέφερε πως θα προωθηθούν συμβάσεις παραχώρησης ή πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και ισχυρίστηκε ότι«η ΔΕΗ πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή».Όπως είπε «θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% για να βρεθεί ένα τμήμα των πόρων που χρειάζεται η ΔΕΗ»και στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΗΕ θα αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των υποδομών.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και δισταγμούς στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ λέγοντας πως«οι χειρισμοί της κυβέρνησης βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, αλλά συμφώνησε να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά στο 50% χωρίς αντάλλαγμα. Συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μικρής ΔΕΗ. Τώρα ψάχνει τι θα πουλήσει γιατί αλλιώς η ΔΕΗ θα καταρρεύσει». Ωστόσο, η κριτική της ΝΔ διευκολύνει την κυβέρνηση που ήδη έχει συμφωνήσει με τους δανειστές να πουληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Έδειξε πως από τις προτεραιότητες της ΝΔ είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις λέγοντας πως«η ΔΕΗ δεν εκσυγχρονίστηκε όταν και όπως έπρεπε, η αγορά ενέργειας δεν απελευθερώθηκε με τον σωστό τρόπο, ενώ το κόστος της ενέργειας έγινε εξαιρετικά βαρύ, ειδικά για τις επιχειρήσεις».
Για το Φυσικό Αέριο ανέφερε πως θα ιδιωτικοποιηθεί ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε (ΔΕΣΦΑ) και θα αναδιοργανωθεί η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και πρόσθεσε ότι«η Ελλάδα χρειάζεται συνολικό σχέδιο, πρέπει να φέρουμε νέες επενδύσεις»που κατά τη ΝΔ δεν μπορεί να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, είπε ότι η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.