Τετάρτη, 01 Απρ, 2020

 • ΠΑΝΔΗΜΙΑ : Πάνω από 837.000 κρούσματα και 41.000 θάνατοι
 • Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 2020
 • Το 2022 θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Προς αναβολή το Γουίμπλεντον
 • ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: «Ο λύκος και αν εγέρασε…..» (Για τις αλλαγές στο Νοσοκομείο Βέροιας)
 • 49 νεκροί , 82 νέα κρούσματα , 1.314 συνολικά, 85 διασωληνωμένοι
 • ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Μεταθέτει για το καλοκαίρι την καταβολή του δώρου του Πάσχα
ΠΑΝΔΗΜΙΑ : Πάνω από 837.000 κρούσματα και 41.000 θάνατοι1 Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ 20202 Το 2022 θα γίνει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Προς αναβολή το Γουίμπλεντον3 ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: «Ο λύκος και αν εγέρασε…..» (Για τις αλλαγές στο Νοσοκομείο Βέροιας)4 49 νεκροί , 82 νέα κρούσματα , 1.314 συνολικά, 85 διασωληνωμένοι5 ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: Μεταθέτει για το καλοκαίρι την καταβολή του δώρου του Πάσχα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέα μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους από τις χαμηλές τιμές παραγωγού

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Νέα μεγάλη μείωση στο εισόδημά τους από τις χαμηλές τιμές παραγωγού
Οι πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνει και επιβάλλει η «ελεύθερη» αγορά, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και τη μείωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, έχουν επιφέρει φέτος νέα μεγάλη μείωση στο έτσι κι αλλιώς ισχνό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

 

Οσα προϊόντα έχουν βγει αυτό το διάστημα στην αγορά και στην κατανάλωση, πουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς στους εμποροβιομήχανους, που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτουν καν το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα οι αγρότες να «μπαίνουν μέσα».

Την ίδια ώρα, τα αγροτικά προϊόντα φτάνουν στην κατανάλωση σε πολύ υψηλές τιμές, αφοί οι «μεσάζοντες» και οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος και των μικρομεσαίων παραγωγών και των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που καταναλώνουν τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Κατρακύλα σε φρούτα - κηπευτικά - σιτηρά

Για παράδειγμα, τα ροδάκινα πουλιούνται από τους παραγωγούς στα 15 - 20 λεπτά το κιλό και η τιμή τους στα μανάβικα και στα σούπερ μάρκετ φτάνει τα 1,50 - 2 ευρώ το κιλό. Στα νεκταρίνια η πτώση της τιμής παραγωγού σε σχέση με πέρσι αγγίζει το 35% και σε χαμηλά επίπεδα κινείται στα βερίκοκα, τα κεράσια, τις φράουλες, τα καρπούζια, τα πεπόνια και στα άλλα φρούτα εποχής. Ανάλογη είναι η κατάσταση στα κηπευτικά (ντομάτες, αγγουράκια, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μπάμιες, πατάτες, φασολάκια, φακές κ.ά.).

Ακόμα πιο χαμηλά από πέρσι διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά των σιτηρών, καθώς αυτό το διάστημα οι παραγωγοί πουλούν το σκληρό σιτάρι γύρω στα 18 λεπτά το κιλό και το κριθάρι στα 13 λεπτά το κιλό. Μάλιστα, λόγω της κακοκαιρίας (έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, αλλά και μέρες ξηρασίας), η παραγωγή είναι φέτος πολύ μειωμένη και πολλοί σιτοπαραγωγοί αναγκάζονται να μην προχωρήσουν καν σε αλωνισμό, για να μην πληρώσουν και τα έξοδα συλλογής. Πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η τακτική των εμπόρων - αλλά και των Ενώσεων Συνεταιρισμών που λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά και κερδοσκοπικά κριτήρια - να αγοράζουν σε «ανοιχτές τιμές», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη γνωρίζουν ούτε πόσο, ούτε πότε θα πληρωθούν. Για παράδειγμα, η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων μαζεύει σιτάρι δίνοντας ως προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό, χωρίς να ενημερώνει τους αγρότες για το πότε θα πάρουν την εξόφληση και πόση θα είναι.

Σε εξευτελιστικές τιμές πουλήθηκαν από τους αγρότες και τα προϊόντα που είχαν βγει το προηγούμενο διάστημα στην αγορά (ελιές - λάδι, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, ακτινίδια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια, κρεμμύδια, σκόρδα κ.ά.), ενώ δεν πήγαν καλά οι τιμές και γι' αυτούς που ασχολούνται με τις πάλαι ποτέ «δυναμικές και προσοδοφόρες» καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα, ο καπνός κ.ά.

Μεγάλη μείωση στο γάλα και το κρέας

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς οι γαλακτοβιομήχανοι, ενεργώντας ως καρτέλ, επιβάλλουν μεγάλη μείωση της τιμής του γάλακτος - κατά μέσο όρο πανελλαδικά η μείωση φτάνει στα 7 λεπτά το κιλό - ενώ με πρόσχημα ότι μετά τη συμφωνία της CETA δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα, προετοιμάζουν το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερη μείωση τη νέα χρονιά.

Παράλληλα, με την εφαρμογή των συμφωνιών στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς, το γάλα που εισάγεται στη χώρα μας σε μεγάλες ποσότητες είναι πιο φτηνό κι επομένως πιο ανταγωνιστικό με το ελληνικό, με αποτέλεσμα μέρος της ελληνικής παραγωγής να μένει αδιάθετη - ειδικότερα στις ορεινές περιοχές όπου δεν πάνε να αγοράσουν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες - ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι είναι απλήρωτοι για πολύ καιρό.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο κρέας, με τις τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια και στα χοιρινά να παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, όταν οι καταναλωτές τα τρώνε πανάκριβα.

Διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές και μέτρα για το κόστος παραγωγής

Και στη διάρκεια των 40ήμερων μπλόκων του περασμένου χειμώνα και στο αγωνιστικό αγροτικό δεκαήμερο που οργάνωσε στα τέλη του Ιούνη η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, μαζί με τα αιτήματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό - Φορολογικό κ.ά., έθεσαν ως βασικά κι αυτά που αφορούν στις τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, καθώς και στο κόστος παραγωγής.

Για τις τιμές παραγωγού διεκδικούν: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτών με την παράδοση των προϊόντων τους, να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

Σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις που δίνονται για κάποια προϊόντα, καθώς και τις ετήσιες ενισχύσεις, ζητούν: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020 (μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Να αρθεί ο αποκλεισμός από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις όσων καλλιεργούν κάτω από 5 στρέμματα και δικαιούνται κάτω από 250 ευρώ. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, δεν θεωρούνται «κατ' επάγγελμα» αγρότες.

Για το κόστος παραγωγής απαιτούν: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως για τους βιομήχανους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Κατάργηση των χαρατσιών για τον ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, αποθήκες, χωράφια, το «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, την υποβολή αντίρρησης για τις δασικές εκτάσεις, το ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις πιστοποιήσεις ψεκαστικών, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.λπ.).

Έχει διαβαστεί 270 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Τετάρτη, 01 Απριλίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Απριλίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 62 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά