Κυριακή, 01 Νοέ, 2020

  • Η κυβέρνηση θέτει αυστηρά μέτρα για «προστασία» χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη της
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  31/10
  • Βαγγέλης Χρόνης,Αλέκος Φασιανός. 30 χρόνια φιλία. Ζωγραφική και ποίηση
  • Η ακτινογραφία των δηλώσεων εισοδήματος στην Ημαθία: Απώλεια εισοδήματος 30% τα τελευταία 8 χρόνια
  • Είχαμε προειδοποιήσει για τα σχολεία…
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Σχόλιο για τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ
Η κυβέρνηση θέτει αυστηρά μέτρα για «προστασία» χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη της1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  31/102 Βαγγέλης Χρόνης,Αλέκος Φασιανός. 30 χρόνια φιλία. Ζωγραφική και ποίηση3 Η ακτινογραφία των δηλώσεων εισοδήματος στην Ημαθία: Απώλεια εισοδήματος 30% τα τελευταία 8 χρόνια4 Είχαμε προειδοποιήσει για τα σχολεία…5 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Σχόλιο για τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Eνδεικτικά στοιχεία της ένδειας του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ενδεικτικά της ένδειας του δημόσιου συστήματος Υγείας - καθώς παραμένουν κι επιδεινώνονται όλες οι προϋπάρχουσες ελλείψεις παρά τις κορόνες για «ενίσχυση κι ετοιμότητα του ΕΣΥ» - είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια του 31ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη ... Περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ: Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απογείωση των υπερωριών

από Η Άλλη Άποψη
ΝΕΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ: Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απογείωση των υπερωριών

Aντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό και από την εργοδοτική ασυδοσία, η κυβέρνηση ανάβει το «πράσινο φως» στους επιχειρηματικούς ομίλους να κλιμακώσουν την επίθεση στην εργατική τάξη.

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απογειώσουν την υπερωριακή απασχόληση, ενώ στρώνεται ο δρόμος για να καθιερωθεί η εργασία την Κυριακή και τις αργίες σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τροφοδοσία της αγοράς.

Τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα που έχουν ανακοινωθεί προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευελιξίας, όπως η αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να καταχωρούν στο σύστημα «Εργάνη» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων.

Η νέα ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων, «να τους απασχολήσουν υπερωριακά χωρίς σχετική απόφαση έγκρισης του Υπουργού Εργασίας», η έκδοση της οποίας απαιτεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Το σχετικό μέτρο θα ισχύσει για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ότι «η εν λόγω υπερωριακή απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανώτατα ημερήσια όρια που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις», ωστόσο, είναι προφανές ότι σε μηνιαίο επίπεδο τα ωράρια θα είναι τελείως εξαντλητικά.

Παράλληλα, εφόσον παραστεί ανάγκη δίνεται η «δυνατότητα» έκτακτης και προσωρινής παρέκκλισης από την απαγόρευση λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες» για επιχειρήσεις «που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών».

Στην ΠΝΠ υπάρχει πρόβλεψη για την επίταξη προϊόντων που ανήκουν σε ιδιώτες και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων. Για τα σούπερ μάρκετ ορίζεται ότι θα πρέπει να βρίσκεται μέσα στο κατάστημα ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων ανά πελάτη στην ουρά των ταμείων.

Επιπλέον, «θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας» σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί, «συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης».

Έχει διαβαστεί 55 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΒΒΔ 3-5 μποφόρ

Κυριακή, 01 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 20 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 10 ως 20 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 217 επισκέπτες και 0 μέλη.