Πέμπτη, 09 Ιούλ, 2020

  • Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, οι «μπαχαλάκηδες» και ο Λ. Τσαβδαρίδης
  • Εκδήλωση στο Εκκοκκιστήριο ιδεών
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: Προσπάθησε να κρύψει ο Κ. Μητσοτάκης ότι η στόχευση είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση
  •  Δίκτυο ζωής , έργο πνοής το νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη Νάουσας
  • Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»
  • Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αντίθετη με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, οι «μπαχαλάκηδες» και ο Λ. Τσαβδαρίδης1 Εκδήλωση στο Εκκοκκιστήριο ιδεών2 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: Προσπάθησε να κρύψει ο Κ. Μητσοτάκης ότι η στόχευση είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση3  Δίκτυο ζωής , έργο πνοής το νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη Νάουσας4 Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»5 Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αντίθετη με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση
Mε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «συνεχιζόμενης αξιολόγησης του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης και του τακτικού προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου», όπως λέγεται από πλευράς Μαξίμου. Στον απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, η «αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Διοίκηση ενάντια στην εφαρμογή της απλής αναλογικής και η «ενεργοποίηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καλύτερη συνεργασία δήμων και Περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον φωτισμό» (άρθρο 178 του ν.4635/19).

Για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εννέα νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους δύο που αφορούν τη λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» και την «ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό», καθώς και την «ανασυγκρότηση του συστήματος εφαρμογής των προσλήψεων». Ταυτόχρονα ξεκινά η υλοποίηση του νέου προγράμματος έργων με «αναπτυξιακό αποτύπωμα», προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. «Κεντρική στρατηγική επιλογή είναι και η σταθερή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο», αναφέρουν από πλευράς Μαξίμου.

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις, οι διεργασίες στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης και η επιμονή κυβέρνησης και ΚΕΔΕ στο παραπέρα βάθεμα της διοικητικής μεταρρύθμισης ουσιαστικά σηματοδοτούν την πιο αποφασιστική συνδρομή των δήμων στην επιχειρηματική δράση, στο δέσιμο των λειτουργιών τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, παραδίδοντας μια σειρά από πόρους και τομείς όπως η γη, το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων, κρίσιμων κοινωνικών δομών, προς επιχειρηματική εκμετάλλευση. Μια πολιτική που αποδεδειγμένα δρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και τους φορτώνει όλο και περισσότερο τα βάρη της λειτουργίας των δήμων.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι εξής, μεταξύ άλλων, «κυριότερες δράσεις για το 2020»:

«Προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων δήμων και Περιφερειών, με παράλληλη αύξηση πόρων και προσωπικού. Αναμένεται να υλοποιηθεί προς το τέλος του έτους, κατόπιν διαλόγου με όλους τους φορείς».

«Νέο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ (2020 - 2023), ύψους 3 δισ. ευρώ, με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης αναμένεται άμεσα».

«Νέος τρόπος εκλογής των οργάνων αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Κατάργηση της απλής αναλογικής στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια». «Νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της δαιδαλώδους πολυνομίας». «Οριστική επίλυση προβλήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων», που συνήθως συνεπάγεται σειρά εκβιασμών στους δημότες για ...«τακτοποίηση των οφειλών τους».

«Αποτελεσματικότερη διαχείριση απορριμμάτων, πρωτοβουλία με μακροπρόθεσμη προοπτική. Κατ' αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα των προστίμων που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την ΕΕ», η οποία χρησιμεύει ως μπαμπούλας για να περάσουν αποφάσεις που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, πάνω στο ...χρυσοφόρο σκουπίδι και τη διαχείρισή τους.

Στην ίδια λογική, «ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ με ανάθεση των τεχνικών μελετών σε ιδιώτες μηχανικούς, μέσω της ΕΕΤΑΑ, καθώς και σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων» αντί για ενίσχυση των ΟΤΑ με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό.

«Ανάπτυξη μοντέλου τηλεργασίας που προωθεί την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», τηλεργασία που υποκρύπτει, βέβαια, και «ελαστικά» ωράρια, τετράωρα κ.λπ.

«Εφαρμογή στρατηγικής που καθιστά την απασχόληση πιο φιλική προς τη γήρανση, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης, παροχής κινήτρων για αίτηση ανάληψης σε θέσεις ευθύνης και προώθησης διοικητικής εμπλοκής στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης φορέων», που κατά βάση φέρνει δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Έχει διαβαστεί 69 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΒΑ 2-4 μποφόρ

Πέμπτη, 09 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Παρασκευή, 10 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 30 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 125 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά