Τρίτη, 19 Ιαν, 2021

 • ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ XAMO ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/1
 • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Διοίκηση
 • Κανονικά αύριο τα σχολεία στη Βέροια
 • Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς
 • Aνακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας
ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ XAMO ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ 1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 19/12 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Διοίκηση3 Κανονικά αύριο τα σχολεία στη Βέροια4 Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς5 Aνακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ψεύτικο δίλημμα

Ψεύτικο δίλημμα

Αν κανείς πιστέψει όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη και όσα γράφονται αυτές τις μέρες για το άνοιγμα και άλλων τομέων της οικονομίας, το δίλημμα για τον λαό είναι λίγο πολύ το εξής: «Διάλεξε αν θα ρισκάρεις την υγεία σου και θα αρρωστήσεις, ή αν θα χάσεις τη δουλειά σου, το μαγαζί σου, το σπίτι σου». Ούτε συζήτηση φυσικά για μέτρ... Περισσότερα

Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση

από Η Άλλη Άποψη
Νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση
Mε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών συναντήθηκε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της «συνεχιζόμενης αξιολόγησης του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης και του τακτικού προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου», όπως λέγεται από πλευράς Μαξίμου. Στον απολογισμό για το πρώτο εξάμηνο επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, η «αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Διοίκηση ενάντια στην εφαρμογή της απλής αναλογικής και η «ενεργοποίηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν την καλύτερη συνεργασία δήμων και Περιφερειών με τον ιδιωτικό τομέα στην καθαριότητα, στο πράσινο και στον φωτισμό» (άρθρο 178 του ν.4635/19).

Για το 2020 έχουν προγραμματιστεί εννέα νομοθετικές πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους δύο που αφορούν τη λεγόμενη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» και την «ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό», καθώς και την «ανασυγκρότηση του συστήματος εφαρμογής των προσλήψεων». Ταυτόχρονα ξεκινά η υλοποίηση του νέου προγράμματος έργων με «αναπτυξιακό αποτύπωμα», προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. «Κεντρική στρατηγική επιλογή είναι και η σταθερή προσπάθεια για την επίτευξη συγκλίσεων και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο», αναφέρουν από πλευράς Μαξίμου.

Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις, οι διεργασίες στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης και η επιμονή κυβέρνησης και ΚΕΔΕ στο παραπέρα βάθεμα της διοικητικής μεταρρύθμισης ουσιαστικά σηματοδοτούν την πιο αποφασιστική συνδρομή των δήμων στην επιχειρηματική δράση, στο δέσιμο των λειτουργιών τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, παραδίδοντας μια σειρά από πόρους και τομείς όπως η γη, το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμμάτων, κρίσιμων κοινωνικών δομών, προς επιχειρηματική εκμετάλλευση. Μια πολιτική που αποδεδειγμένα δρα ενάντια στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και τους φορτώνει όλο και περισσότερο τα βάρη της λειτουργίας των δήμων.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι εξής, μεταξύ άλλων, «κυριότερες δράσεις για το 2020»:

«Προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων δήμων και Περιφερειών, με παράλληλη αύξηση πόρων και προσωπικού. Αναμένεται να υλοποιηθεί προς το τέλος του έτους, κατόπιν διαλόγου με όλους τους φορείς».

«Νέο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ (2020 - 2023), ύψους 3 δισ. ευρώ, με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης αναμένεται άμεσα».

«Νέος τρόπος εκλογής των οργάνων αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Κατάργηση της απλής αναλογικής στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια». «Νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της δαιδαλώδους πολυνομίας». «Οριστική επίλυση προβλήματος ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων», που συνήθως συνεπάγεται σειρά εκβιασμών στους δημότες για ...«τακτοποίηση των οφειλών τους».

«Αποτελεσματικότερη διαχείριση απορριμμάτων, πρωτοβουλία με μακροπρόθεσμη προοπτική. Κατ' αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα των προστίμων που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την ΕΕ», η οποία χρησιμεύει ως μπαμπούλας για να περάσουν αποφάσεις που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, πάνω στο ...χρυσοφόρο σκουπίδι και τη διαχείρισή τους.

Στην ίδια λογική, «ενίσχυση των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ με ανάθεση των τεχνικών μελετών σε ιδιώτες μηχανικούς, μέσω της ΕΕΤΑΑ, καθώς και σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων» αντί για ενίσχυση των ΟΤΑ με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό.

«Ανάπτυξη μοντέλου τηλεργασίας που προωθεί την αύξηση της παραγωγικότητας, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», τηλεργασία που υποκρύπτει, βέβαια, και «ελαστικά» ωράρια, τετράωρα κ.λπ.

«Εφαρμογή στρατηγικής που καθιστά την απασχόληση πιο φιλική προς τη γήρανση, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης, παροχής κινήτρων για αίτηση ανάληψης σε θέσεις ευθύνης και προώθησης διοικητικής εμπλοκής στο ανώτερο επίπεδο διοίκησης φορέων», που κατά βάση φέρνει δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Έχει διαβαστεί 95 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 2 °C
Άνεμος ΒΑ 5-8 μποφόρ

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 4 °C
Άνεμος ΒΔ 2-5 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 206 επισκέπτες και 0 μέλη.