Δευτέρα, 14 Οκτ, 2019

  • Απαιτούμενη τιμή
  • ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΝ 13/10/2019 ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ  ΣΠΥΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΙΓΟΣΕΛΙΔΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΤΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟ ΦΕΤΛΗ
  • «Στέργιος Φετλής. Ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της Νάουσας μετά την απελευθέρωσή της από το Γερμανικό ζυγό. (περίοδος: 10/9/1944 με 12/2/1945)»
  •  Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας
  • Δεν ήξερε...αλλά ήξερε!
  • Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται στις κουρδικές περιοχές
Απαιτούμενη τιμή1 ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΝ 13/10/2019 ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ  ΣΠΥΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΙΓΟΣΕΛΙΔΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΤΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟ ΦΕΤΛΗ2 «Στέργιος Φετλής. Ο πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος της Νάουσας μετά την απελευθέρωσή της από το Γερμανικό ζυγό. (περίοδος: 10/9/1944 με 12/2/1945)» 3  Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας4 Δεν ήξερε...αλλά ήξερε!5 Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύσσονται στις κουρδικές περιοχές6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία»

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία»

Για διαβούλευση δόθηκε χτες τον ομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον τίτλο«Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να ρυθμίσει θέματα «που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας και στις δραστηριότητες του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στη σύσταση και λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και των Συνεταιρισμών Εργαζομένων, καθώς και στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν υφιστάμενα νομικά πρόσωπα για την απόδοση σε αυτές της ιδιότητας του "Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας"».

Από το προοίμιο ακόμα του νόμου, διαφαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την «κοινωνική οικονομία» ως επιχειρηματική δραστηριότητα έξω από το υπάρχον πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Οπως γράφεται ενδεικτικά στο νομοσχέδιο, «ως "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία" ορίζεται το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται σε μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Τα πεδία στα οποία ενθαρρύνονται από το κράτος να δραστηριοποιηθούν αυτές οι «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» και οι «συνεταιρισμοί εργαζομένων», είναι μεταξύ άλλων «η προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η αειφόρος γεωργία και κτηνοτροφία, η τοπικά και περιφερειακά υποστηριζόμενη γεωργία ή κτηνοτροφία, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, η παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε μικρή κλίμακα, η μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσα από την επαναχρησιμοποίηση, αξιοποίηση, ανακύκλωσή τους, η κατασκευή και συντήρηση βασικών υποδομών, ο εναλλακτικός, θεματικός και ήπιος τουρισμός» κ.ά.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό με σχέση μισθωτής εργασίας και σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των μελών της. Στους πόρους απ' όπου θα μπορούν να αντλούν κονδύλια αυτές οι επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται «κάθε έσοδο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και από την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Πέραν αυτών, πόροι δύνανται να είναι δωρεές τρίτων, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ενωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β' βαθμού, έσοδα από άλλα προγράμματα, κεφάλαια από κληροδοτήματα, δωρεές και παραχωρήσεις της χρήσης περιουσιακών στοιχείων».

Μάλιστα, για τη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρηματικών δράσεων, συστήνεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή/και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), καθώς και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Έχει διαβαστεί 164 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 26 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 12 ως 26 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 161 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά