Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία»

από Η Άλλη Άποψη
Νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία»

Για διαβούλευση δόθηκε χτες τον ομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον τίτλο«Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να ρυθμίσει θέματα «που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας και στις δραστηριότητες του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στη σύσταση και λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και των Συνεταιρισμών Εργαζομένων, καθώς και στις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν υφιστάμενα νομικά πρόσωπα για την απόδοση σε αυτές της ιδιότητας του "Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας"».

Από το προοίμιο ακόμα του νόμου, διαφαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την «κοινωνική οικονομία» ως επιχειρηματική δραστηριότητα έξω από το υπάρχον πλαίσιο των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Οπως γράφεται ενδεικτικά στο νομοσχέδιο, «ως "Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία" ορίζεται το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται σε μια εναλλακτική μορφή οργάνωσης των σχέσεων παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και επανεπένδυσης, βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, καθώς και του σεβασμού στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Τα πεδία στα οποία ενθαρρύνονται από το κράτος να δραστηριοποιηθούν αυτές οι «κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις» και οι «συνεταιρισμοί εργαζομένων», είναι μεταξύ άλλων «η προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η αειφόρος γεωργία και κτηνοτροφία, η τοπικά και περιφερειακά υποστηριζόμενη γεωργία ή κτηνοτροφία, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο, η παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές σε μικρή κλίμακα, η μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσα από την επαναχρησιμοποίηση, αξιοποίηση, ανακύκλωσή τους, η κατασκευή και συντήρηση βασικών υποδομών, ο εναλλακτικός, θεματικός και ήπιος τουρισμός» κ.ά.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό με σχέση μισθωτής εργασίας και σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των μελών της. Στους πόρους απ' όπου θα μπορούν να αντλούν κονδύλια αυτές οι επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται «κάθε έσοδο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και από την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Πέραν αυτών, πόροι δύνανται να είναι δωρεές τρίτων, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ενωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β' βαθμού, έσοδα από άλλα προγράμματα, κεφάλαια από κληροδοτήματα, δωρεές και παραχωρήσεις της χρήσης περιουσιακών στοιχείων».

Μάλιστα, για τη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρηματικών δράσεων, συστήνεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή/και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), καθώς και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

Έχει διαβαστεί 700 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1061 επισκέπτες και 0 μέλη.