Παρασκευή, 03 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

από Η Άλλη Άποψη
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών έδωσαν για διαβούλευση έως τις 22 Νοέμβρη η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Με αυτό ουσιαστικά νομιμοποιούνται και ενισχύονται οι παρακολουθήσεις, με βάση και το ευρωενωσιακό θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας.

Επιβεβαιώνεται αυτό που έγκαιρα ανέδειξε το ΚΚΕ, ότι η Εξεταστική Επιτροπή και το «έργο» της, η όλη συζήτηση για τις υποκλοπές αξιοποιούνται για να προωθηθούν νέα, αντιδραστικά μέτρα σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του, με «δημοκρατική νομιμοποίηση» και ενίσχυση του κράτους, των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής.

Ηδη στο 1ο άρθρο του νομοσχεδίου ως βασικοί σκοποί του αναφέρονται «η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών» όπως και «η βελτιστοποίηση της δράσης της ΕΥΠ» (!),για να ανταποκρίνεται στην υπεράσπιση της «εθνικής ασφάλειας» του κεφαλαίου, η οποία φανερώνεται ότι στοχεύει πρωτίστως τον «εχθρό - λαό».

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο «λόγοι εθνικής ασφάλειας» χαρακτηρίζονται αυτοί που αφορούν «στην προστασία των βασικών λειτουργιών του κράτους και των θεμελιωδών συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και περιλαμβάνουν την πρόληψη και την καταστολή δραστηριοτήτων ικανών να επιφέρουν πλήγμα στις συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές της χώρας όπως, ιδίως, λόγοι σχετικοί με την εθνική άμυνα και ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία από άλλες υβριδικές απειλές, την προστασία του νομίσματος και της εθνικής οικονομίας, την προστασία από ανθρωπιστική κρίση, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος». Είναι φανερό έτσι ότι η «εθνική ασφάλεια» φωτογραφίζει και τη δράση που αμφισβητεί τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα και αντιλαϊκή πολιτική.

Ενισχύονται τα μέσα και οι δυνατότητες της ΕΥΠ και συνολικά του κράτους και ως προς τα κατασκοπευτικά λογισμικά και συσκευές, αφού το ίδιο το κράτος θα μπορεί ανεμπόδιστα να τα χρησιμοποιεί, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις Προεδρικού Διατάγματος που πρόκειται να εκδοθεί. Επιπλέον, η ίδια η ΕΥΠ (ο διοικητής της) θα καθορίζει ποια είναι «παράνομα» και «απαγορευμένα» - άρα θα υπάρχουν και νόμιμα... - με βάση κατάλογο που θα επικαιροποιείται το αργότερο κάθε 6 μήνες. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η χρήση παράνομων λογισμικών και συσκευών θα είναι κακούργημα, ενώ η εμπορία, κατοχή και διάθεση πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη.

Στην ίδια κατεύθυνση, για την περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση των κρατικών αρχών και υπηρεσιών παρακολούθησης, δημιουργούνται για την ΕΥΠ Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας για την εκπαίδευση του προσωπικού, Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου ενώ η Αρχή Ασφαλείας Πληροφοριών (INFOSEC) της ΕΥΠ καθίσταται αρμόδια για τη σύνταξη πολιτικών ασφαλείας και οδηγιών διαχείρισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών σε όλα τα δίκτυα και τους χώρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης και των υπουργείων σε συνεργασία μαζί τους. Συστήνεται Επιτροπή Συντονισμού για θέματα Κυβερνοασφάλειας, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ ως ομάδας αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων (Εθνικό CERT) και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο παίρνονται μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της αντιδραστικής Αστυνομικής Οδηγίας της ΕΕ (2016/680), σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την αστυνομία και άλλες αρχές «για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών».

Ως προς την πολυσυζητημένη ενημέρωση του παρακολουθούμενου, που είχε παύσει ως δυνατότητα για τις παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, αυτή θα γίνεται υπό την γνωστή και «δοκιμασμένη» προϋπόθεση ότι «δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση» και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της. Την ενημέρωση θα αποφασίζει τριμελές όργανο που απαρτίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, τον διοικητή της ΕΥΠ ή τον διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Και πάλι, εάν όντως αποφασιστεί να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος, θα του γνωστοποιείται μόνο τυπικά ότι «παρακολουθήθηκε» και για πόσο διάστημα, και όχι για ποιους λόγους.

Ακόμη, επιβεβαιώνεται η δυνατότητα να αίρεται το απόρρητο και να παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας πολιτικά πρόσωπα και ως τέτοια λογίζονται ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές του εθνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ανώτατα μονοπρόσωπα όργανα των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει μία ειδική διαδικασία, την ώρα που, φυσικά, το κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων» επιβεβαιώνεται πανηγυρικά...


Έχει διαβαστεί 387 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 437 επισκέπτες και 0 μέλη.