Δευτέρα, 30 Νοέ, 2020

  • Δείχνουν απλά τον φόβο τους...
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/11
  • Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η εξαγγελθείσα κινητοποίηση των εφοριακών...
  • ΚΚΕ:Αναλυτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
  •  1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας
  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ακάθεκτο το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης
Δείχνουν απλά τον φόβο τους...1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/112 Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η εξαγγελθείσα κινητοποίηση των εφοριακών...3 ΚΚΕ:Αναλυτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων4  1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας5 ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ακάθεκτο το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύο κόσμοι…

Δύο κόσμοι…

Εν καιρώ πανδημίας… Από τη μία ο πατέρας που παρακαλά τον υπάλληλο να κόψει το ρεύμα μια ώρα αργότερα για να τελειώσει το μάθημα μαθηματικών το παιδί του (Για την …επιβίωση των μιντιαρχών πρόβλεψαν, για τους ανθρώπους του μόχθου όχι). Από την άλλη ο αντιδήμαρχος που πλήττει στην καραντίνα και αναπολεί την Aston Martin και το σπίτι... Περισσότερα

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ»: Στο λαό τα βάρη, για να βγουν ξανά κερδισμένοι οι τραπεζίτες

από Η Άλλη Άποψη
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ»: Στο λαό τα βάρη, για να βγουν ξανά κερδισμένοι οι τραπεζίτες

 

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από σήμερα το λεγόμενο «Πρόγραμμα Γέφυρα» το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει τάχα ως «προστασία» της πρώτης κατοικίας, για να κουκουλώσει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες.

Το πρόγραμμα κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο περιέχεται ακόμα σειρά ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν παραπέρα φοροαπαλλαγές για κεφαλαιουχικές εταιρείες, εφοπλιστές, φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων κ.ο.κ.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών Χρ.  Σταϊκούρας λίγο πολύ άφησε να εννοηθεί ότι πολλοί θα χάσουν τα σπίτια τους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ήρθε να στηρίξει την προσπάθεια των πολιτών να κάνουν συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και να την τηρήσουν, για να διασώσουν την κατοικία τους. Είναι αυτό που συζητάμε, στο παρόν σχέδιο νόμου». Ενώ συνολικά για το «νομοθετικό έργο» της κυβέρνησης που εξελίσσεται με μπαράζ νομοσχεδίων στη Βουλή προς όφελος του κεφαλαίου, ανέφερε ότι «είναι νομοσχέδια που προωθούν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης». 

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων όσον αφορά το νομοσχέδιο ήταν από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ενδεικτικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραΐτης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κάποιες ρυθμίσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρ' όλα αυτά όμως, σε καμία περίπτωση αυτά τα φειδωλά θετικά σημεία δεν συνθέτουν ένα νομοθέτημα τόσο ευεργετικό όπως προσπαθείτε να το παρουσιάσετε».

Μόνιμα κερδισμένοι οι τράπεζες και οι όμιλοι

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα καταψήφισε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «ωφελούνται οι μόνιμα κερδισμένοι, που δεν είναι άλλοι από τις τράπεζες». Όπως εξήγησε, «δώρο στις τράπεζες ουσιαστικά είναι δηλαδή η περιβόητη γέφυρα. Δώρο 500 εκατομμυρίων ευρώ».

Άλλωστε, όπως τόνισε, ουδεμία προστασία της πρώτης κατοικίας εξασφαλίζεται με το νομοσχέδιο, αφού είναι τέτοιοι οι όροι και οι ποινές που οδηγούν στην εξόντωση του μικρού δανειολήπτη. Ενδεικτικά, σημείωσε ότι «δίνετε δυνατότητα για αιτήσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έως τις 30 Σεπτέμβρη, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους οφειλέτες από εκεί και μετά και μάλιστα όταν είναι γνωστό ότι οι βαριές συνέπειες της κρίσης θα αρχίσουν να εμφανίζονται από τον Σεπτέμβρη και μετά».

Για όσους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο άρθρο 79 προβλέπεται όχι μόνο ότι θα διακόπτεται η συνεισφορά του Δημοσίου, αλλά ουσιαστικά «θα αναζητείται αναδρομικά το σύνολο της συνεισφοράς που κατέβαλε επί εννιά μήνες το Δημόσιο και μάλιστα έντοκα με ποσοστό 2% έως 5% επιπλέον από τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου που θα χρειαστεί να καταβάλει!».

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση και τις ρυθμίσεις με τις νέες φοροελαφρύνσεις που περιέχει το νομοσχέδιο, όπως η απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος των κεφαλαιουχικών εταιρειών για τη δωρεάν διάθεση με τη μορφή μετοχών - bonus - σε εταίρους και μετόχους, τη δασμολογική απαλλαγή όλων των ειδών που προορίζονται για τον εφοδιασμό και εξοπλισμό πλοίων. Ειδικά για το τελευταίο ανέφερε ότι «μας γεννά ερωτηματικά, εάν έχει παραμείνει ο παραμικρός φόρος για να πληρώνουν οι εφοπλιστές».

Προανήγγειλε επίσης ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει στο νομοσχέδιο τροπολογία επαναφέροντας την πρόταση νόμου «που είχε κατατεθεί και απορρίφθηκε πανηγυρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας».


Έχει διαβαστεί 261 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΒΒΔ 4-6 μποφόρ

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 2 ως 8 °C
Άνεμος Β 3-7 μποφόρ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 ως 8 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 211 επισκέπτες και 0 μέλη.