Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για το Ασφαλιστικό
από Η Άλλη Άποψη
Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που τσακίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και εντείνει τη φοροληστεία τους και μάλιστα με νέες τροπολογίες.
Η διαδικασία προβλέπει τη συζήτηση για σήμερα μέχρι τις 12 το βράδυ και αύριο Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι το βράδυ οπότε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για «μεταρρύθμιση - τομή που ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες» και ζήτησε να αντιμετωπιστεί ως «εθνικό θέμα». Θέλοντας να δικαιολογήσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, αναπαρήγαγε τα επιχειρήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων για την ανάγκη να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» του συστήματος. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τις θετικές δηλώσεις που έκανε για το κυβερνητικό νομοσχέδιο ο πρώην υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, γνωστός για τις αντιασφαλιστικές του θέσεις.
«Τηρήσαμε απολύτως τις δεσμεύσεις μας στους συνταξιούχους, καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί», ανέφερε προκλητικά, τη στιγμή που τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται στο μισό. Εξίσου φαιδροί ήταν οι ισχυρισμοί του ότι «διασφαλίζεται η ισονομία» και «εξασφαλίζονται οι συνταξιούχοι από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό», αφού στην πραγματικότητα το κράτος θα εγγυάται μόνο την «εθνική» σύνταξη φτώχειας και αυτό υπό προϋποθέσεις, ενώ αποσύρεται από την χρηματοδότηση του ανταποδοτικού σκέλους.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Παράλληλα, υπερασπίστηκε τα αντιασφαλιστικά μέτρα που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ τάχθηκε υπέρ των επαγγελματικών ταμείων.
Θέλοντας να αποσείσει τις ευθύνες του κόμματος του που από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, ισχυρίστηκε ότι η «τραγική πολιτική» της σημερινής κυβέρνησης ανέβασε το λογαριασμό των μέτρων κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 300 εκατ. ευρώ που θα έφερνε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, υπενθυμίζοντας τη στήριξη που παρείχε τον περασμένο Αύγουστο η ΝΔ στο τρίτο μνημόνιο, ισχυρίστηκε ότι εάν ήταν στη θέση του υπουργού Εργασίας «θα έλεγα και ένα ευχαριστώ και θα ήμουν πιο ταπεινός».
Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν ήθελε διάλογο (σ.σ. για το νομοσχέδιο), όπως δεν ήθελε και κυβέρνηση συνεργασίας». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο εκτός από άδικο, δεν λύνει το πρόβλημα, αναπαράγοντας και αυτή τα περί «βιωσιμότητας» του συστήματος.
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, έκανε λόγο για νομοσχέδιο «κατ' επιταγή των δανειστών», αποσιωπώντας ότι ικανοποιεί τις πάγιες αξιώσεις του ντόπιου κεφαλαίου. Επίσης, υπέδειξε το «κούρεμα» και τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη θέση είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Η συζήτηση ξεκίνησε με αντεγκλήσεις επί της διαδικασίας μεταξύ των αστικών κομμάτων. Η ΝΔ επέκρινε τον υπουργό Εργασίας ότι δεν έχει καταθέσει ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας.
Την απαράδεκτη και προκλητική πράξη της συγκυβέρνησης να φέρει ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο κατήγγειλε ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας την ωμή κοροϊδία όταν σε ερώτηση του ΚΚΕ στην Επιτροπή εάν σκοπεύει να το φέρει στην Ολομέλεια το Σαββατοκύριακο, «ο πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά και ο υπουργός Εργασίας είχαν πει πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». «Εάν νομίζει η κυβέρνηση ότι αυτή η πρακτική θα εμποδίσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κάνει μεγάλο λάθος», υπογράμμισε ο Θανάσης Παφίλης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Οσον αφορά την αναλογιστική μελέτη επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν παίρνει από βελτιώσεις, αλλά πρέπει να αποσυρθεί.
Όσον αφορά το διαδικαστικό, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε το Σώμα ότι θα συζητηθούν 4 υπουργικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, ενώ μέχρι το απόγευμα το υπουργείο Εργασίας θα απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι τις 12 βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί.