Δευτέρα, 30 Νοέ, 2020

  • Θεωρεί «ατομική ευθύνη» το πόσοι θα είναι υγιείς μέχρι τον εμβολιασμό
  • Ανακοίνωση του  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»
  • Έφυγε από κοντά μας ο Θανάσης Γεωργιάδης.
  • Ούτε λέξη για τις κυβερνητικές ευθύνες
  • ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ!
  • Με το … «γάντι»…
Θεωρεί «ατομική ευθύνη» το πόσοι θα είναι υγιείς μέχρι τον εμβολιασμό1 Ανακοίνωση του  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ»2 Έφυγε από κοντά μας ο Θανάσης Γεωργιάδης.3 Ούτε λέξη για τις κυβερνητικές ευθύνες4 ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ!5 Με το … «γάντι»…6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύο κόσμοι…

Δύο κόσμοι…

Εν καιρώ πανδημίας… Από τη μία ο πατέρας που παρακαλά τον υπάλληλο να κόψει το ρεύμα μια ώρα αργότερα για να τελειώσει το μάθημα μαθηματικών το παιδί του (Για την …επιβίωση των μιντιαρχών πρόβλεψαν, για τους ανθρώπους του μόχθου όχι). Από την άλλη ο αντιδήμαρχος που πλήττει στην καραντίνα και αναπολεί την Aston Martin και το σπίτι... Περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

από Η Άλλη Άποψη
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ   ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

            Θα ήθελα να ξεκινήσω την ομιλία μου με τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε ιδιωτικές κλινικές με πολλά κρούσματα κορονοιού και δυστυχώς θανάτους συνανθρώπων μας, που όπως είπαν οι αρμόδιοι, οφείλονται σε ελλιπή τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων υγιεινής.

            Μην κάνετε τους ανήξερους, ούτε τους έκπληκτους. Από την πρώτη στιγμή της πανδημία υπήρχαν επίσημες καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων στην ιδιωτική υγεία, ότι σε ιδιωτικά κέντρα δεν τηρούνται αυτά τα μέτρα, ότι ακόμα και εργαζόμενοι που ήταν ύποπτοι για κρούσματα, εξαναγκάζονταν να πάνε στη δουλειά. Είναι πολλές οι δημοσιεύσεις καταγγελιών στο «Ριζοσπάστη» εδώ και αρκετές μέρες.

            Έπρεπε να είχατε πάρει μέτρα και το πιο βασικό από αυτά θα ήταν βέβαια η επίταξη του ιδιωτικού τομέα που θα έμπαινε κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου. Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, που δεν έχει καμία σχέση με την μίσθωση υπηρεσιών, στην οποία αναφερόσασταν και εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα εξασφάλιζε μόνο την επάρκεια σε μέσα, αλλά θα προφύλασσε κι από τέτοια, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, περιστατικά.

            Κυρίες και κύριοι

            Η συζήτηση για την επόμενη μέρα, ξέρετε πολύ καλά δεν αφορά μόνο ούτε κυρίως τη σταδιακή άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

            Εδώ θα είμαστε, για να συζητήσουμε αναλυτικά, όχι μόνο πώς σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα όπως συνηθίζετε να λέτε, αλλά κυρίως ποια συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χρειάζεται να συνοδεύουν αυτή τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

            Γιατί μπορεί τα κρούσματα να είναι περιορισμένα, μπορεί τα κρεβάτια στις ΜΕΘ να αδειάζουν, μπορεί οι θάνατοι να έχουν περιοριστεί - και όλοι χαιρόμαστε για αυτό - όμως όλοι ξέρουμε πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, όσο δεν έχει βρεθεί η θεραπεία αντιμετώπισής του, πολύ περισσότερο το εμβόλιό του.

            Εδώ θα ‘μαστε λοιπόν και για να εκτιμήσουμε εκ νέου σε ποια κατάσταση βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα της πανδημίας αλλά και για να ανταποκριθεί συνολικά στις ανάγκες του λαού για περίθαλψη, θεραπεία, που όπως ξέρετε μπήκαν σε δεύτερη μοίρα, παρότι μιλάμε για ασθένειες για τις οποίες μετράμε κάθε χρόνο περισσότερες απώλειες και από αυτές του κορονοϊού.

            Οι προσλήψεις υγιειονομικών που έγιναν, δεν καλύπτουν στο ελάχιστο ούτε τα κενά που προϋπήρχαν σε «κανονικές» συνθήκες, πόσο μάλλον στις έκτακτες της πανδημίας, ενώ κανένα διαφορετικό σχέδιο δεν υπάρχει και στην περίπτωση που ο λαός βρεθεί αντιμέτωπος με το επόμενο κύμα της πανδημίας.

            Οι κλινικές, τα εργαστήρια που έκλεισαν, τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, όχι μόνο πρέπει να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτά αλλά πρέπει και να εξυπηρετήσουν όλους τους ασθενείς.      Και γι' αυτό χρειάζεται να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

            Όμως, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η επόμενη μέρα, αφορά κυρίως τη διαχείριση της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών, με την πανδημία όχι να δημιουργεί αλλά απλά να επιταχύνει την έλευσή της, όπως σας προειδοποιούσαμε άλλωστε ως Κόμμα εδώ και καιρό.

            Τι κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα; Προετοιμάζει το έδαφος για να φορτωθεί αυτή η επερχόμενη κρίση πάλι στις πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες το μεγάλο κεφάλαιο, να θωρακιστεί η κερδοφορία του και η δική του σε συνέχεια γρήγορη ανάκαμψη.

            «Παλιά σας τέχνη, κόσκινο» όλων σας, γιατί όλων σας οι κυβερνήσεις, διαχειρίστηκαν την προηγούμενη κρίση.            Από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ αυτή ήταν η αγωνία όλων σας. Να τη βγάλει καθαρή το κεφάλαιο και ας βουλιάξει στα τάρταρα ο λαός.

            Οι κύριοι της κυβέρνησης της ΝΔ άρχισαν ήδη τις προειδοποιήσεις για τα χειρότερα. Τι άλλο από προειδοποίηση στο λαό είναι αυτό που λέτε, ότι η διαχείριση της πανδημίας αποτελεί «εγγύηση» για τη διαχείριση και της οικονομικής κρίσης;

            Όπως ακριβώς φορτώσατε στους εργαζόμενους και το λαό τις συνέπειες της πανδημίας για να προστατεύσετε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους, έτσι ακριβώς θα τους φορτώσετε και τα βάρη της κρίσης. Και έχετε το θράσος να λέτε πως μοιράσατε δήθεν δίκαια τα βάρη της πανδημίας.

            Πόσο δίκαιο είναι χιλιάδες εργαζόμενοι να χάνουν τη δουλειά τους μέσα σε λίγες μέρες;

            Πόσο δίκαιο είναι από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο, εργαζόμενοι να γίνονται «ευέλικτοι», να δοκιμάζουν στην πλάτη τους νέες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία;

            Πόσο δίκαιο είναι χιλιάδες εργαζόμενοι να ξεπατώνονται σε εργοστάσια, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στα σούπερ μάρκετ, να συνωστίζονται επικίνδυνα σε χώρους δουλειάς χωρίς μέτρα προστασίας;

            Να στριμώχνονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς;

            Πόσο δίκαιο είναι να απειλούνται από τη μεγαλοεργοδοσία για να μην πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, ακόμα και για να επιστρέψουν μέρος από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ;

            Πόσο δίκαιο είναι να εκβιάζονται για να μη δηλώσουν ότι έχουν συμπτώματα, να αποκρύπτονται κρούσματα, να υποχωρούν τα μέτρα ασφάλειας, όπως και κάθε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί «πρέπει να βγει η δουλειά» γιατί δήθεν από αυτό θα «κλατάρει η οικονομία»;

            Και επειδή έχετε κάνει σημαία σας το επίδομα των 800 ευρώ, τα επιδόματα ειδικού σκοπού, που δίνονται με το σταγονόμετρο και με εξαίρεση πολλών κλάδων, πχ των επιστημόνων, για μια ακόμα φορά σας λέμε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση.

            Φυσικά, αυτά τα μέτρα δεν είναι δική σας πατέντα, είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζεται σ’ όλες τις χώρες, τόσο σ’ αυτές με δεξιές, κεντροδεξιές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, όσο και σε αυτές που κυβερνούν δήθεν προοδευτικά κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

            Βέβαια υπάρχει και μια άλλη σοβαρή πλευρά.

            Είναι η γκρίζα ζώνη εκείνων των εργαζομένων που είναι «κάτω από τα ραντάρ», που δεν καταγράφονται πουθενά δηλαδή, που είναι μισοάνεργοι, ωρομίσθιοι, ημερομίσθιοι. Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες και μηνύματα από τέτοιον κόσμο.

            Αυτοί οι άνθρωποι, που πλέον δεν έχουν κανένα εισόδημα, που δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ειδικού σκοπού, ούτε το επίδομα ανεργίας, ζουν στην κυριολεξία έναν εφιάλτη.

            Πάρτε μέτρα τώρα για να εξασφαλίσετε εισόδημα για όλους. Από το περιβόητο «μαξιλάρι» θα είναι; Από άλλες πηγές θα είναι;

            Η ουσία είναι ότι όλα αυτά έχουν προέλθει από το στράγγισμα του ελληνικού λαού που κάνατε όλες οι κυβερνήσεις και πρέπει τώρα να δοθούν για να εξασφαλιστεί η επιβίωση των εργαζομένων πρωτίστως.

            Κι αφήστε αυτά τα χαριτωμένα που λέει ο πρωθυπουργός περί μέτρων σοσιαλιστικού χαρακτήρα, που δήθεν παίρνετε. Το έκανε πριν από εσάς “καραμέλα” ο ΣΥΡΙΖΑ, που ονόμαζε σοσιαλισμό το κόψιμο των συντάξεων και τα επιδόματα φτώχειας. Τώρα το πήρατε κι εσείς για να συγκαλύψετε ότι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καμία ενίσχυση ούτε καν αυτά τα πενιχρά επιδόματα.

            «Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», λέει ο υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας Βρούτσης, που έχει και την τιμητική του αυτές τις μέρες.

            Κάτι ξέρει για να το λέει. Άλλωστε αυτή είναι η ειδικότητά του, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, με ότι αντεργατικό και βάρβαρο συνεπάγεται αυτό, για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

            Τελευταία βέβαια είδαμε και ότι ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Έτσι γίνεται συνήθως στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Υπουργοί ειδικεύονται για να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε μια διέξοδο στην αμηχανία της για να ασκήσει κριτική.

            Γιατί είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς και τόσα χρόνια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που παρείχαν οι φορείς τους οποίους οι ίδιοι πιστοποιούσαν;

            Είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας ότι όσο εμπορευματοποιείται η Παιδεία, μπορεί να κρατά ψηλά και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης;

            Μπορεί ο ιδιώτης ιδιοκτήτης μιας δομής Εκπαίδευσης να βάλει τη μόρφωση του λαού πάνω από τα κέρδη του;

            Και με την ευκαιρία κανείς σας, ούτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε εσείς κύριοι του ΚΙΝΑΛ δεν τολμάτε να πείτε να εξασφαλιστεί οι επιστήμονες να πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ!!!

            Οι εργαζόμενοι πάντως το έχουν πιάσει το υπονοούμενο της κυβέρνησης. Τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν.

            Κι όταν περάσει αυτή η «έκτακτη κατάσταση» θα έχει μείνει μια αγορά εργασίας πιο μόνιμη, άγρια, ευέλικτη για την εξόντωση των εργαζομένων, πιο φιλική μόνο για τα κέρδη των λίγων. Αυτός είναι ο στόχος σας.

            Ξέρετε πολύ καλά πως αυτά τα μέτρα που παρουσιάζετε δήθεν ως «στήριξη στην εργασία», στην πραγματικότητα είναι στήριξη μόνο στην μεγαλοεργοδοσία.

            Ποιος κερδίζει από την εντατικοποίηση της δουλειάς στους κλάδους που δεν σταμάτησαν, αλλά δουλεύουν αυτήν την περίοδο «στο φουλ»;

            Ποιος κερδίζει από τα αντεργατικά μέτρα, αλλά και από τις κάθε είδους διευκολύνσεις και τις απαλλαγές που τα συνοδεύουν;

            Ποιος κερδίζει από την αναστολή πληρωμών σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία, από τις επιδοτήσεις μισθού και δανείων, την πλήρη νομική κάλυψη για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε είδους αντεργατικό μέτρο;

            Και για να σας προλάβουμε. Από τα μέτρα σας δεν ωφελούνται οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπιχειρηματίες με τα ελληνικά δεδομένα. Ξέρετε πολύ καλά πως οι επαγγελματίες και έμποροι που ήδη έδιναν μάχη για την επιβίωσή τους, τώρα με την πανδημία δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα.

            Θεωρούμε ότι ο λαός έχει πείρα, μετά από 10 χρόνια μνημονίων, όπου εφαρμόστηκαν μέτρα “εκτάκτων συνθηκών” απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Αυτά τα μέτρα δεν είναι που από έκτακτα που ξεκίνησαν και δήθεν προσωρινά έγιναν μονιμότερα των μονίμων;

            Οι εργαζόμενοι όμως έχουν πληρώσει ήδη πολλά, και με την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση, και με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν πρέπει και δεν θα δεχτούν να ματώσουν ξανά!

            Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό, γι’ αυτό από τώρα πρέπει να δυναμώσει η κινητοποίηση, διεκδίκηση, οργάνωση, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση.

            Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τελευταίας περιόδου, που συνεχίζονται στις 28 Απρίλη με την πανελλαδική μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς, αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού την επόμενη μέρα.

            Κύριοι της κυβέρνησης.

            Φέρατε επίσης ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, σε συνθήκες πανδημίας.

            Όταν όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, γονείς, μαθητές, σας λένε εδώ και μέρες να μην το φέρετε, να μην το καταθέσετε.

 

            Σήμερα μάλιστα βρέθηκαν εκπρόσωποί τους στη Βουλή, ακριβώς για να καταδικάσουν αυτή την κίνησή σας.

            Αλήθεια; Προς τι τέτοια πρεμούρα, να περάσουν τέτοια αντιδραστικά κατά βάση μέτρα, σε αυτές τις συνθήκες; Μάλιστα, όταν δεν έχετε λύσει μια σειρά σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση σε συνθήκες πανδημίας. Όταν δεν στηρίζετε ουσιαστικά το έργο των εκπαιδευτικών, δεν βοηθάτε καθολικά τους μαθητές με μέσα υποστήριξης.

            Θα μας πείτε ότι «εσείς θεωρείτε ότι έτσι βελτιώνετε το σχολείο». Αλήθεια… Εσείς έτσι καταλαβαίνετε την αναβάθμιση και μάλιστα σε συνθήκες μετά από μια πανδημία; Να αυξάνετε τον αριθμό μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο; Και κατά τα άλλα να μιλάτε υποκριτικά για αποφυγή συνωστισμού.

            Αλήθεια… δεν έφτανε στη λαϊκή οικογένεια και στα παιδιά της, ο εξεταστικός φόρτος σε ένα λύκειο αρένα ανταγωνισμού;

            Δεν έφτανε που βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάτι που θα έλυνε ο πολύς κύριος Γαβρόγλου, βεβαίως πριν, τώρα πιάνετε το νήμα εσείς κυρία Κεραμέως, από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

            Από πού κι ως πού η τράπεζα θεμάτων, με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α’ λυκείου ως την Γ’ λυκείου, θα αναβαθμίσει το λύκειο; Νέο πετσόκομα θα φέρει, όπως έφερε και το 2014 με κυβέρνηση της ΝΔ και τότε, με την αύξηση κατά 600% των μεταξεταστέων!!!

            Ο εκπαιδευτικός θα αναγκαστεί να «τρέχει» την ύλη, τα SOS, θα δουλεύει - για να πιάσει όλη τη γκάμα των θεμάτων- κατά βάση με τους καλούς μαθητές, χωρίς να υπολογίζει την ιδιαιτερότητα κάθε τάξης.

            Θα οδηγηθούμε ακόμα πιο έντονα σε καταστάσεις με παιδιά των λαϊκών στρωμάτων να παραιτούνται- λόγω της πίεσης- από την προσπάθεια για μόρφωση, ακόμα-γιατί όχι- και για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ή μήπως αυτό θέλετε να αποτρέψετε;

            Οι μαθητές, θα το αντιπαλέψουν αυτό το νομοσχέδιο. Είτε με κλειστά, είτε με ανοιχτά σχολεία, θα τον βρουν τον τρόπο τους. Γιατί η ζωή πάντα βρίσκει τρόπο να εκφράζεται, να νικά τα σκοτάδια.

            Κι ας απειλείτε εσείς με εισαγωγή της διαγωγής κοσμίας ξανά, λες κι αυτό είναι το πρόβλημα τώρα. Σας το λέμε ξεκάθαρα. Πάρτε το πίσω. Και κοιτάξτε να ασχοληθείτε με σοβαρά προβλήματα.

            Δώστε ακριβή ημερομηνία για τις πανελλαδικές. Πάρτε μέτρα για να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις με τους βέλτιστους όρους για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

            Η πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη, περιέχει έως και ημερομηνίες, σας την καταθέτουμε και για τα πρακτικά αν και θεωρούμε ότι την έχετε ήδη υπόψη σας.

 

            Κυρίες και κύριοι,

            Τα όσα διαδραματίζονται σε επίπεδο ΕΕ, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από τις προσπάθειες να γεφυρωθούν με έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό οι μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της.

 

            Αυτή ακριβώς είναι η ΕΕ, ένωση ανταγωνιζόμενων καπιταλιστικών κρατών και οικονομιών, που προτάσσουν τα δικά τους ο καθένας συμφέροντα σε βάρος των άλλων.

            Όσο δε για την “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” που ξαναθυμηθήκατε όλοι σας, πρόκειται για μια ακόμα αυταπάτη σας, για να μην πούμε κοροϊδία σε βάρος του ελληνικού λαού για να αποδεχθεί τις επιλογές σας. Τα ειδαμε και χτες ξανά στη Σύνοδο Κορυφής.

            Οι ανταγωνισμοί γύρω απ’ το θέμα της διαχείρισης του χρέους, που ξαναδυναμώνουν αυτήν την περίοδο, επιβεβαιώνουν τον αποκρουστικό χαρακτήρα της ΕΕ.

            Το ευρωομόλογο είναι το αίτημα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, για να στηρίξουν όμως τα δικά τους μονοπώλια και όχι τους λαούς τους.

            Το πραγματικό ερώτημα, από τη σκοπιά του λαού, είναι το εξής: Τα νέα δάνεια, είτε αυτά έλθουν μέσα απ’ τους μηχανισμούς του ESM, είτε μέσω ενός ενιαίου ομολόγου ή Κοινού Ταμείου, ποιοι θα τα καρπωθούν και ποιοι θα τα πληρώσουν;

            Εμείς λέμε ότι θα τα καρπωθούν οι λίγοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και θα τα πληρώσουν πάλι οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.

            Άρα λοιπόν οι λαοί μια επιλογή έχουν μπροστά τους: Να αρχίσουν να ξηλώνουν αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ, διαμορφώνοντας νέες συνεργασίες και συμμαχίες αμοιβαίου οφέλους, πετώντας έξω τους κηφήνες και διεκδικώντας οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης την εξουσία.

            Σε αυτό βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική!

Έχει διαβαστεί 119 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος ΒΑ 2-6 μποφόρ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 ως 8 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 177 επισκέπτες και 0 μέλη.