Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Πάνω από 4 δισ. ευρώ δαπανά η Ελλάδα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Πάνω από 4 δισ. ευρώ δαπανά η Ελλάδα για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες

Σταθερά στη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ βρίσκεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να δαπανήσει το 2,68% του ΑΕΠ, πάνω από 4 δισ. ευρώ, για το ΝΑΤΟ, διατηρώντας τη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ (με 3,73% του ΑΕΠ). Ακολουθούν η Εσθονία (2,33%), η Βρετανία (2,32%), η Πολωνία (2,31%), η Λετονία (2,27%), η Λιθουανία (2,13%), η Ρουμανία (2,07%), η Γαλλία (2,04%), η Νορβηγία και Σλοβακία (2%).

Το ακριβές ποσό που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για τις δαπάνες ΝΑΤΟ το 2019 ανέρχεται στα 4,326 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά λόγω και της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση ξόδεψε -κατά προσέγγιση- 4,398 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και μόνο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις λίγες χώρες που με συνέπεια ανταποκρίνονται σ' αυτόν τον στόχο και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες αναλογικά προς το ΑΕΠ τους είναι από μόνα τους στοιχεία που δηλώνουν την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τα προτάγματα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, αλλά αναδεικνύουν και τις τεράστιες ευθύνες που απορρέουν, καθώς μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ισχυρίζονται οι απολογητές του ευρωατλαντισμού, αλλά ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας στο όνομα της «συνοχής» του στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το ύψος των στρατιωτικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της συμμαχίας, ανάμεσα στις ΗΠΑ και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Γερμανία, η οποία δεν συνεισφέρει στο ύψος της καθορισμένης νόρμας, παρά το γεγονός ότι είναι μία πολύ μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη σε σχέση με την Ελλάδα.


Έχει διαβαστεί 606 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 690 επισκέπτες και 0 μέλη.