Τρίτη, 24 Νοέ, 2020

  • Η «αξία» των δημοσκοπήσεων…
  • Στα 1.388 τα νέα κρούσματα, 84 οι νεκροί, 549 οι διασωληνωμένοι
  • «ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ»!
  • ΚΚΕ:Σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία Πολιτικών Αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς του Πολυτεχνείου
  • Παράδειγμα προς μίμηση: Ο Γ. Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ, ζητά να απαλλαγεί προσωρινά από Αντιπρόεδρος της Βουλής, ώστε να συνδράμει ως γιατρός του ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας!
  • ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Διενέργεια έρευνας για πιθανές αξιόποινες πράξεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου από πολιτικούς αρχηγούς
Η «αξία» των δημοσκοπήσεων…1 Στα 1.388 τα νέα κρούσματα, 84 οι νεκροί, 549 οι διασωληνωμένοι2 «ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ»!3 ΚΚΕ:Σχετικά με την εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία Πολιτικών Αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς του Πολυτεχνείου4 Παράδειγμα προς μίμηση: Ο Γ. Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ, ζητά να απαλλαγεί προσωρινά από Αντιπρόεδρος της Βουλής, ώστε να συνδράμει ως γιατρός του ΕΣΥ στη μάχη κατά της πανδημίας!5 ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: Διενέργεια έρευνας για πιθανές αξιόποινες πράξεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου από πολιτικούς αρχηγούς6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν θα ανοίξουν ξανά…

Η επιβολή του δεύτερου λοκνταουν θα σημάνει το «τέλος του εμποράκου». Η πραγματικότητα και στην Ημαθία το αποδεικνύει. Ήδη πολλά μαγαζιά (ΦΩΤΟ από Βέροια) έχουν κλείσει οριστικά, πριν ακόμη αποφασιστεί να ανοίξουν ξανά. Πίσω από κάθε μαγαζί υπάρχουν ανθρώπινες ζωές και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Και ν’ ακούς την κυβέρνηση ότι ... Περισσότερα

Πωλούνται! Θα το επιτρέψουμε;

από Η Άλλη Άποψη
Πωλούνται! Θα το επιτρέψουμε;

Την εκχώρηση 2.392 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Υπερταμείο κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της στη τελευταία (17/9) συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Χαραλαμπίδου ζητήθηκε από το Υπερταμείο η εκχώρηση, μέσω της μεταφοράς στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), 1.954 ακινήτων που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Ημαθία, 120 στο Κιλκίς, 23 στην Πέλλα, 74 στην Πιερία, 39 στις Σέρρες και 56 στη Χαλκιδική.

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εισηγούμενη την επείγουσα ερώτηση «για την εκχώρηση ακινήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Υπερταμείο – Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ)», τόνισε ότι «η για 99 χρόνια, ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους, εκχώρηση ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο λεγόμενο Υπερταμείο, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο μαύρες σελίδες στη διακυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου. Η διοίκηση του Υπερταμείου που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των δανειστών, δεν αρκέστηκε στην περιουσία που μέχρι πρόσφατα της είχε εκχωρηθεί, αλλά ζήτησε με επιστολή της, στις 14 Ιουνίου 2018, να μεταφερθούν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ), που είναι θυγατρική του εταιρεία, άλλα 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου».

Η ίδια τόνισε ότι την ίδια μέρα εκδόθηκαν από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών και το σχετικό ΦΕΚ για τη μεταβίβαση των ακινήτων (μεταξύ των οποίων τα 2.392 της Κεντρικής Μακεδονίας), όπου τα ακίνητα αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμιά περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το θέμα θα εισαχθεί σε επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ως ερώτηση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του σώματος, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, για να γίνει και αναλυτική συζήτηση.

ΣΧΟΛΙΟ: Το νέο υπερταμείο αποτελεί κεντρικό άξονα της αστικής πολιτικής για την καπιταλιστική ανάκαμψη του επόμενου διαστήματος. Η αξιοποίηση των κρατικών υποδομών για να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, η προώθηση αναδιαρθρώσεων και της εμπορευματικής λειτουργίας των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και η διασφάλιση κρατικών εσόδων απ' τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και την αύξηση της αξίας τους, είναι εργαλεία διασφάλισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Γι' αυτό και η ομπρέλα των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων που προωθούνται μέσα απ' το ταμείο ουσιαστικά προωθείται διαχρονικά, σ' ολόκληρη την ΕΕ. Ο στρατηγικός χαρακτήρας των αλλαγών αυτών εξηγεί και την ανάγκη το κεφαλαίου να θωρακίσει τη διοίκηση του υπερταμείου, μέσα και απ' τον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ στην επιλογή των στελεχών της, ώστε να αποφύγει κυβερνητικούς ελιγμούς σε κρίσιμα ζητήματα. Η 5μελής διοίκηση του ταμείου επιλέγεται με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ενώ δύο εκ των πέντε μελών, περιλαμβανομένου και του προέδρου, επιλέγονται απ' την Κομισιόν, με την ελληνική κυβέρνηση να γνωμοδοτεί. Ως πρώτος πρόεδρος του ταμείου επελέγη ένας Γάλλος τραπεζίτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν τις εκλογές, τόσο του Γενάρη του 2015, όσο και του Σεπτέμβρη του 2015, υποστήριζε πως θα αντιστεκόταν στις ιδιωτικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε με το γνωστό στόμφο: «Θα περάσουν πάνω απ' τα πτώματά μας για να ιδιωτικοποιήσουν το νερό»...

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ «ανακρούει πρύμναν» απ' την άσφαιρη προεκλογική ρητορική του, πετάει στον κάλαθο των αχρήστων όλα εκείνα τα παχιά λόγια που δεν εννοούσε και είχαν ως μοναδικό περιεχόμενο την εκλογική του συσπείρωση. Αποδέχεται το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων των προηγούμενων και κλιμακώνει περαιτέρω την πολιτική αυτή, ουσιαστικά εντάσσοντας το σύνολο της κρατικής περιουσίας στο ταμείο για αξιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, καμιά επιχείρηση, όποιο κι αν είναι το ποσοστό του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο, δεν πρόκειται να λειτουργήσει με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς.

Ο εξαιρετικά «ομαλός» τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και το υπερταμείο, δείχνει τις ιδιαίτερες αρετές του για την άρχουσα τάξη. Η ένταξη σ' ένα ταμείο, των μεταφορών, της ύδρευσης, του ρεύματος και χιλιάδων τουριστικών και άλλων ακινήτων του Δημοσίου, με στόχο την «αξιοποίησή τους με κάθε τρόπο», θα είχε οδηγήσει σε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων αν είχε γίνει απ' την προηγούμενη «δεξιά» κυβέρνηση της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ευτελίζοντας σύμβολα, ανθρώπους και αγώνες, προωθεί αυτή την πολιτική χωρίς να «ανοίγει ούτε μύτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ως ο καλύτερος δυνατός υπηρέτης των μονοπωλιακών ομίλων και για το λόγο αυτό ως εξαιρετικά επικίνδυνος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Προφανώς την  πρώτη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και η ακολουθουμένη πολιτική της «ξεπουλήματος και των ασημικών της χώρας»  Όμως τις δικές τους πολιτικές ευθύνες έχουν και όσοι (κόμματα, φορείς κ.α) ουσιαστικά συμπορεύονται με αυτή την πολιτική, «στήνουν πλάτη» ή δεν αντέδρασαν και δεν αντιδρούν. Από αυτή την άποψη χρειάζεται αγώνας και σε τοπικό επίπεδο για να αποτραπεί το ξεπούλημα της περιουσίας αυτής

 

Έχει διαβαστεί 190 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 3 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 5 ως 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 3 ως 12 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 312 επισκέπτες και 0 μέλη.