Πρωτομαγιά αύριο, μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη επιθεωρεί τις δυνάμεις της και χαράσσει πορεία. Ο φετινός απεργιακός εορτασμός βρίσκει τους εργαζόμενους στη δίνη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με τις συνέπειες φορτωμένες στις πλάτες τους από τις κυβερνήσεις και όλα τα αστικά κόμματα που στηρίζουν τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.Η... Περισσότερα
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Οι εργαζόμενοι προσδοκούν... 13ωρη δουλειά και να πληρώνουν τις αυξήσεις από την άλλη τσέπη
από Η Άλλη Άποψη
Σε ρεσιτάλ προκλητικότητας και παραπλάνησης επιδίδεται η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ με κορωνίδα την αγωνιώδη προσπάθειά τους να εξωραΐσουν, με άθλια επιχειρήματα, το κυβερνητικό τερατούργημα για τον μεσαίωνα της 13ωρης εργασίας.
Ενδεικτικά, σε ανάρτησή του την Κυριακή, με την οποία επιβεβαίωσε ότι τίποτα το θετικό δεν έχει να περιμένει ο λαός από τα όσα ανακοινώνει η κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης, έλεγε ότι η κυβέρνηση προστατεύει «τη νόμιμη υπερωριακή εργασίαόσων μισθωτών την επιλέγουνγια να αυξήσουν τα εισοδήματά τους». Απογείωσε δε το δούλεμα ισχυριζόμενος ότι «η υπερωριακή απασχόληση (δηλαδήη 10η έως την 13ηώρα σε μία ημέρα)απαιτεί τη συναίνεσητου εργαζόμενου που προστατεύεται ρητά από τηναπόλυση σε περίπτωση άρνησης. Και βεβαίως αξίζει να πούμε εδώ ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε πολλές ακόμη χώρες της ΕΕ, με βάση την κοινοτική εργασιακή νομοθεσία», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον αντεργατικό μεσαίωνα που απλώνεται στην Ενωση του κεφαλαίου. Παρουσίαζε δε ως κάτι φυσιολογικό παιδιά να αποσπώνται από το διάβασμά τους ή την αναγκαία αναψυχή τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους οικονομικά, φέρνοντας για παράδειγμα «τους νέους που απασχολούνται εποχικά στον τουρισμό ή την εστίαση για να χρηματοδοτήσουν με το εισόδημά τους τις σπουδές τους», βάζοντας τοψευτοδίλημμα«τι είναι προτιμότερο; Να υπερεργάζονται παράνομα σε έναν εργοδότη για να συμπληρώσουν ένα πρόσθετο εισόδημα ή να είναι κατοχυρωμένοι, ασφαλισμένοι και προστατευμένοι από την εργασιακή νομοθεσία;». Ούτε λόγος για δωρεάν σπουδές με δικαιώματα...
Στο ίδιο μοτίβο πανηγύριζε για τις ανακαινίσεις και τα βαψίματα στα νοσοκομεία, την ώρα που η υποστελέχωση του ΕΣΥ αναδεικνύεται με τραγικά περιστατικά, όπως αυτό της Αίγινας, άλλη μια περίπτωση για την οποία φρόντισε να πετάξει αλλού την ευθύνη, λέγοντας με θράσος ότι... διερευνάται το γιατί δεν ήταν διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου.
Ξεχωριστό σημείο και η αναφορά του στα Ενεργειακά, όπου τόνισε με θράσος ότι αναμένει η πτώση των τιμών της χονδρικής να μετακυλιστεί και στη λιανική... τον επόμενο μήνα, αλλιώς «θα παρέμβουμε υπέρ των καταναλωτών», όπως ισχυρίστηκε χωρίς ντροπή, την ώρα που η κυβέρνηση παρεμβαίνει εδώ και χρόνια ώστε οι ενεργειακοί όμιλοι μέσα από επιδοτήσεις, προνόμια και τη συνολική πολιτική τους να φορτώνουν τα κάθε είδους «σπασμένα» και φυσικά τα κέρδη τους και το τρελό φαγοπότι που έχουν στήσει στις πλάτες του λαού, με τον λαό να βιώνει πολυεπίπεδα τις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας. Εφτασε μάλιστα να επαναλαμβάνει και τα περί... δίκαιης «πράσινης μετάβασης», λέγοντας πως αυτή «πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα των πολλών», την ώρα που έστησαν ένα σύστημα - τρελό φαγοπότι για τα αρπακτικά του κλάδου στις πλάτες του λαού και την ίδια ώρα «προβληματίζονται», τώρα που οι «πράσινες μπίζνες» δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, αναζητώντας κι αλλού σίγουρα κέρδη.
Κληθείς εξάλλου, χθες, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, να διευκρινίσει για το πώς ακριβώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αν δεν πέσουν οι τιμές, ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΠ. Μαρινάκηςβασικά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επιδοτεί τους ομίλους, παίρνοντάς τα προηγουμένως από τον φορολογούμενο λαό, παραπέμποντας στις προηγούμενες «παρεμβάσεις» της που κατέληγαν... ζεστό χρήμα στις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων.
Και αυτές οι παρεμβάσεις που ανακοινώνει για το ρεύμα εξάλλου η κυβέρνηση (αν και όταν...), αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τα όσα σκοπεύει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σε λίγες μέρες από το βήμα της ΔΕΘ και για τα οποία καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες. Πολύ απλά γιατί όχι μόνο αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει την ίδια ώρα με το τσουβάλι, που μάλιστα ο λαός έχει πληρώσει «τρίδιπλα», αλλά και γιατί στη θέση της παραμένει η συνολική αντιλαϊκή στρατηγική που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες. Οπως με τις προαναγγελίες της κυβέρνησης περί «μειώσεων φόρων», την ώρα που η... «φορολογική ύλη», τα όσα δηλαδή πληρώνει ο λαός θα συνεχίζουν να αυξάνονται, περί «στήριξης των πολύτεκνων», την ώρα που Υγεία, Παιδεία και τα υπόλοιπα θα συνεχίσουν να εμπορευματοποιούνται, περί «στήριξης του εισοδήματος» την ώρα που οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι για την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.