Τρίτη, 02 Μάρ, 2021

  • Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery
  • Καλύφθηκαν οι θέσεις
  • Διαδικτυακή Συναυλία 50 καλλιτεχνών της Βέροιας για δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες αγρότες» κατάθεση ερώτησης με 37 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
  • Προετοιμασία για εξωβιολογική εξερεύνηση και πρώτη πτήση ελικοπτέρου στον Αρη
  • ΕΕ: Προτείνει ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού
Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery1 Καλύφθηκαν οι θέσεις2 Διαδικτυακή Συναυλία 50 καλλιτεχνών της Βέροιας για δράση Εθελοντικής Αιμοδοσίας3 Φρόσω Καρασαρλίδου: «Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης ώστε να ενταχθούν και οι επιλαχόντες αγρότες» κατάθεση ερώτησης με 37 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.4 Προετοιμασία για εξωβιολογική εξερεύνηση και πρώτη πτήση ελικοπτέρου στον Αρη5 ΕΕ: Προτείνει ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στον πάτο οι μισθοί, απογειώνεται η «ευελιξία»

Ενας στους πέντε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (20%) είχε πέρυσι μηνιαίο εισόδημα μέχρι 500 ευρώ μεικτά, σχεδόν ένας στους δύο (48%) είχε μισθό μέχρι 800 ευρώ μεικτά, ενώ παράλληλα σε καθεστώς υποαπασχόλησης αναγκάζεται να εργάζεται ένας στους τρεις μισθωτούς!Η τραγική αυτή κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας μας αποτυπώνετα... Περισσότερα

«Σχέδια βελτίωσης» των κερδών για ελάχιστους...

από Η Άλλη Άποψη
«Σχέδια βελτίωσης» των κερδών για ελάχιστους...
Την ώρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αρνείται να συναντηθεί και να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματα που βάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, προσπαθεί με διάφορες εξαγγελίες να εξαπατήσει τους αγρότες. Για παράδειγμα, από το βήμα των εγκαινίων της «Agrotica» είπε μεταξύ άλλων πως «το υπουργείο έχει διαθέσει από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και για να συμπληρώσουν το έλλειμμα εκμηχάνισης του πρωτογενούς τομέα προχωράει το ξεπάγωμα των Σχεδίων Βελτίωσης».

Το μέτρο αυτό, όμως, δεν αφορά την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών, που στενάζουν από την κυβερνητική πολιτική, πληρώνονται με ψίχουλα από τους εμπόρους και τις βιομηχανίες για τα προϊόντα τους, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο, δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην παραγωγή τους. Το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά δεν απευθύνονται στη μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται και από το ότι στα «Σχέδια Βελτίωσης» του τρέχοντος ΠΑΑ δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής το 66% των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μας, επειδή βρίσκονταν κάτω από το απαιτούμενο κατώτερο όριο ακαθάριστων εσόδων.

Αντίθετα, τα προγράμματα αυτά και το «ζεστό» κρατικό χρήμα που δίνεται, έχουν ως βασικό κριτήριο την υπηρέτηση της κατεύθυνσης για παραπέρα συγκέντρωση της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης, με τη διαμόρφωση «βιώσιμων» καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αυτά τα προγράμματα εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού τομέα, αφού συμβάλλουν στην ενίσχυση των καπιταλιστικών επενδύσεων, για την προώθηση της καθετοποίησης και της ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στη συγκεντρωμένη παραγωγή, που θα οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με στόχο την παραγωγή ανταγωνιστικών, «εξωστρεφών», πιστοποιημένων προϊόντων, ώστε να διευρύνεται η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στο πλαίσιο του διαρκώς οξυνόμενου διεθνοποιημένου καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Εξασφαλισμένη θα είναι και η κερδοφορία των τραπεζών, που θα χορηγούν δάνεια με μεγαλύτερες εγγυήσεις, ενώ αυξημένες πωλήσεις και κερδοφορία θα έχουν και τα μονοπώλια που παράγουν και εμπορεύονται αγροτικό εξοπλισμό.

Από τα παραπάνω προκύπτει καθαρά πως η πάλη του οργανωμένου αγροτικού κινήματος χρειάζεται να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές, την ΚΑΠ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Μαζί με τον αγώνα για την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων, σε συμπόρευση με την εργατική τάξη σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, χρειάζεται να μπει στο προσκήνιο η ανάγκη να γίνει ο λαός πραγματικά αφέντης του πλούτου που παράγει, με μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, όλες οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Έχει διαβαστεί 118 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Τρίτη, 02 Μαρτίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 3 ως 13 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 17 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 200 επισκέπτες και 1 μέλος.