Κυριακή, 19 Απρ, 2026

  • Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια
  • Το ΚΚΕ αποχαιρετά με σεβασμό και περηφάνια τον σύντροφο Χρήστο Τσιντζιλώνη
  • Το Ιράν μιλά για «στρατηγική ήττα» των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές προετοιμασίες εντείνονται και το κράτος τρομοκράτης Ισράηλ διαλύει τον Λίβανο
  • Ευρωκοινοβούλιο για Κούβα: Με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αβαντάρει τα σχέδια επέμβασης κατά της Κούβας
  • ΜΜΕ και πόλεμος (ορισμένες σκέψεις)
  • Αντικομμουνιστικό παραλήρημα από τον Γ. Παναγόπουλο που θα ζήλευαν ακόμα και οι φασίστες!
Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια1 Το ΚΚΕ αποχαιρετά με σεβασμό και περηφάνια τον σύντροφο Χρήστο Τσιντζιλώνη2 Το Ιράν μιλά για «στρατηγική ήττα» των ΗΠΑ, οι στρατιωτικές προετοιμασίες εντείνονται και το κράτος τρομοκράτης Ισράηλ διαλύει τον Λίβανο3 Ευρωκοινοβούλιο για Κούβα: Με «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αβαντάρει τα σχέδια επέμβασης κατά της Κούβας 4 ΜΜΕ και πόλεμος (ορισμένες σκέψεις)5 Αντικομμουνιστικό παραλήρημα από τον Γ. Παναγόπουλο που θα ζήλευαν ακόμα και οι φασίστες!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και πάλι για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Του Αλέκου Χατζηκώστα *Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η συμπυκνωμένη εικόνα ενός συστήματος που σαπίζει, την ίδια ακριβώς ώρα που οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες στη χρεοκοπία και στον αφανισμό.Πιάστηκαν στα πράσα οι «εγγυητές της διαφάνειας»Η κυβέρνηση της ΝΔ διαφήμιζε ως «μεγάλη μεταρρύθμιση» τη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, με τον... Περισσότερα

Τα σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων για τις εξελίξεις στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ

από Η Άλλη Άποψη
Τα σωματεία των Εμποροϋπαλλήλων για τις εξελίξεις στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία, ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ N.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΡΦΟΥΡ – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – DΙΑ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Α.Ε.Ε.Ε.», επισημαίνουν τα παρακάτω σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο:

 

«Τα σωματεία μας είχαν προειδοποιήσει πως η συνέχιση αυτής της πολιτικής συνολικά θα φέρει την ισχυροποίηση ομίλων στον κλάδο και την μονοπώληση της αγοράς, πρώτο παράδειγμα στο χώρο των τροφίμων είναι πλέον ο Μαρινόπουλος.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να χειροτερεύσει  η θέση των εργαζόμενων, όχι μόνο στον όμιλο αλλά συνολικά γιατί θα λειτουργήσει ως οδηγός και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους, να πιέσει ακόμα περισσότερο τόσο τα μικρά οικογενειακά καταστήματα του κλάδου όσο όμως και τους προμηθευτές, περισσότερο τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, με τον έλεγχο στην πολιτική τιμών και πώλησης των εμπορευμάτων.

 Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται στήνεται πάνω στην ανεργία, στην μείωση των μισθών και την εντατικοποίηση της εργασίας, στην ολοκληρωτική εξάρτηση προμηθευτών και παραγωγών που τους οδηγεί μαθηματικά στην συρρίκνωση τους.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται δεν υπάρχει άλλη απάντηση παρά μόνο η ενότητα και πάλη των εργαζομένων με χτίσιμο μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας απέναντι στα μονοπώλια.

Η εταιρία Μαρινόπουλος πανηγυρίζει για τα οικονομικά επιτεύγματά της.

Το 2013, χρονιά κρίσης, σημείωσε τζίρο 2 δις ευρώ, έκανε επενδύσεις στα Βαλκάνια εξαγοράζοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Αλβανία, ενώ παράλληλα άνοιξε καταστήματα σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια. Στην Ελλάδα αγόρασε το εμπορικό κέντρο City gate.

Το 2014 στην Ελλάδα προχωρά στην εξαγορά της αλυσίδας Αρβανιτίδης, της αλυσίδας ΛΑΡΙΣΑ στην Θεσσαλία, της αλυσίδας ΑΡΙΑΔΝΗ στο Ηράκλειο, κάνοντας τον όμιλο κυρίαρχο στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων.

Για μας τους εργαζόμενους επιφύλασσε, για τους συναδέλφους στον Μαρινόπουλο μειώσεις που έφτασαν στο 20%, για τους συναδέλφους στον Αρβανιτίδη συνέχιση της καθυστέρησης πληρωμής της μισθοδοσίας ( σήμερα είναι πάλι στους 4 μήνες η καθυστέρηση ).

Τώρα προχωρά στο κλείσιμο καταστημάτων και οδηγεί στην ανεργία δεκάδες συναδέλφους μας, την εβδομάδα που πέρασε έκλεισε ένα κατάστημα στο Κιλκίς, ένα στην Αλεξάνδρεια, ένα στην Βέροια, ένα στην Κοζάνη και στις Σέρρες.

Η εκτίμηση των σωματείων μας είναι πως η «αναδιάρθρωση» του δικτύου των σημείων πώλησης του ομίλου θα συνεχιστεί με τις πιο αρνητικές συνέπειες για το σύνολο των εργαζομένων σε αυτόν. Με αρκετές εκατοντάδες απολύσεις και με πίεση για παραπέρα μείωση των μισθών είτε με αλλαγή ατομικών συμβάσεων, είτε με αποδοχή της νέας κλαδικής σύμβασης του εμπορίου, είτε με ένα μείγμα των προηγούμενων και της αντεργατικής νομοθεσίας, προσλήψεις νέων με την εθνική

συλλογική σύμβαση, πρόσληψη νέων εργαζόμενων με προγράμματα. Θα εφαρμόσει δηλαδή στην πράξη όλα αυτά που ψηφίστηκαν για να επιτύχει την παραπέρα ισχυροποίηση του στον ανταγωνισμό έχοντας μεγάλη κερδοφορία.

 Σε αυτήν την επίθεση εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά μόνο την συσπείρωση μας στα επιχειρησιακά σωματεία και με τον συντονισμό των κλαδικών μας ενωμένοι και αλληλέγγυοι να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα.

Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε  το κεφάλι μας ψηλά με περηφάνια και να απαιτήσουμε:

Ανάκληση όλων των απολύσεων να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ομίλου.

Να αποπληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα πρώην Αρβανιτίδης, να επανέρθουν στην 5νθημερη εργασία με ένα ρεπό την εβδομάδα 

Κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση που θα επαναφέρει το βασικό μισθό στα 918 ευρώ μικτά για τους νεοπροσλαμβανόμενους και επιστροφή των επιδομάτων.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Ωράριο 40 ωρών, πενθήμερο και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.» (ΦΩΤΟ αρχείου)

 

Έχει διαβαστεί 659 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 562 επισκέπτες και 0 μέλη.