Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης με αφορμή την αναπροσαρμογή των συντάξεων για το 2026 και το κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσε πριν τρεις βδομάδες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Μόλις σε λίγους μήνες αποδείχθηκε πόσο άνθρακας ήταν ο θησαυρός, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο επίσημος πληθωρισμός σε ... Περισσότερα
Σταθερά πάνω από το 10% το ποσοστό ανεργίας
από Η Άλλη Άποψη
Σταθερά σε διψήφιο αριθμό παραμένει το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας τους4 πρώτους μήνες του 2024,κατεδαφίζοντας τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης.
Ετσι, από το10,7% τον τελευταίο μήνα του 2023,το επίσημο ποσοστό ανεργίας - σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - διαμορφώθηκε στο11,3% τον Γενάρη του 2024και στο11,6% τον Φλεβάρη, για να σταθεροποιηθεί στο 10,8% τον Μάρτη και τον Απρίλη,αν και πλέον μπαίνουμε για τα καλά στην τουριστική περίοδο.
Ειδικότερα, τον Απρίλη το ποσοστό ανεργίας των νέων (15 έως 24 ετών) διαμορφώθηκε στο 22,6%, στις γυναίκες ήταν 13,4% και στους άντρες διαμορφώθηκε στο 8,5%. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, που η ανεργία ήταν 11,5%, το ποσοστό ανεργίας στο διάστημα ενός έτους υποχώρησε μόλις κατά 0,7%, δείγμα ότι παραμένει ακλόνητος αυτός ο «σκληρός πυρήνας» της ανεργίας. Ο αριθμός των ανέργων ήταν 521.295 άτομα, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.323.212 και τα «άτομα εκτός εργατικού δυναμικού» κάτω των 75 ετών αριθμούσαν 2.938.302 άτομα.
Πάντωςτο επίσημο ποσοστό ανεργίας και ο αριθμός ανέργων που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ ανήλθε τον περασμένο Απρίλη σε 871.314 άτομα. Από αυτά, μάλιστα, τα 464.027 (ποσοστό 53,3%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, δηλαδή είναι μακροχρόνια άνεργοι.