Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
"Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου1 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη2 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση3 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή4 ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»5 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Σταθερή επέκταση της υποαπασχόλησης και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας

από Η Άλλη Άποψη
Σταθερή επέκταση της υποαπασχόλησης και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας

Τη σταθερή επέκταση της υποαπασχόλησης και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας δείχνουν για ακόμα έναν μήνα οι ροές μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη».

Σύμφωνα με αυτές στις νέες συμβάσεις εργασίας τον Φλεβάρη του 2018 οι συμβάσεις με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία έφτασε το 56,33% και μόνο το 43,67% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση. Βέβαια μέρος και αυτών των συμβάσεων, αν και προβλέπουν πλήρες ωράριο, είναι ορισμένου χρόνου και έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, δηλαδή είναι προσωρινής απασχόλησης. Την ίδια τάση, της ευελιξίας και της ανακύκλωσης του εργατικού δυναμικού δείχνουν και τα στοιχεία του τελευταίου 14μηνου.

Έτσι, από τον Γενάρη του 2017 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2018, σε σύνολο 2,7 εκατομμύρια προσλήψεις μόνο οι 1.221 εκατομμύρια ήταν πλήρους απασχόλησης (ποσοστό 45,14%) ενώ οι υπόλοιπες συμβάσεις, το 54,86% ήταν μερικής απασχόλησης (40,9%) και εκ περιτροπής εργασίας (13,96%).

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Την ίδια εικόνα στην αγορά εργασίας καταγράφει και ο ΕΦΚΑ, από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτές τον Αύγουστο του 2017, από τους 2.177.086 μισθωτούς με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου οι 607.906 μισθωτοί (27,92%) απασχολούνταν με μερική απασχόληση, δεν είχαν δηλαδή πλήρες ωράριο.

Ο μέσος μισθός αυτών των εργαζομένων ήταν μόλις 416,09 ευρώ μικτά, με μέση ασφάλιση 17,74 ημέρες. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι μισθωτοί που εργάζονται μερικές ημέρες την εβδομάδα (εκ περιτροπής εργασία) με πλήρες ωράριο. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τα δεδομένα που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη», οδηγεί στην εκτίμηση οτι περίπου 4 στους 10 μισθωτούς υποαπασχολούνται.

Έχει διαβαστεί 513 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 572 επισκέπτες και 0 μέλη.