Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

ΣτΕ: Αντισυνταγματική και παράνομη η Υπουργική Απόφαση για ορισμένα σημεία του «πόθεν έσχες»

από Η Άλλη Άποψη
ΣτΕ: Αντισυνταγματική και παράνομη η Υπουργική Απόφαση για ορισμένα σημεία του «πόθεν έσχες»

Εν... μέρει παράνομη και αντισυνταγματική κρίθηκε  από το ΣτΕ η Υπουργική Απόφαση για την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες». Το γεγονός αναμένεται να οδηγήσει σε παράταση της προθεσμίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων (αφορούν το οικονομικό έτος 2016) που λήγει το επόμενο Σάββατο.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατά της Υπουργικής Απόφασης είχαν στραφεί οι δικαστικές ενώσεις ζητώντας μεταξύ άλλων να μην υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση, να μη δηλώνουν τα ποσά που βρίσκονται εκτός τράπεζας (θυρίδες, στρώματα κ.α.) και οι δηλώσεις τους να εξετάζονται από τους ίδιους, δηλαδή από σώμα αποτελούμενο κατά κύριο λόγο από δικαστές.

Ειδικότερα το ΣτΕ έκρινε ότι η Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τον «τύπο και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δηλώσεων αυτών» είναι παράνομη. Συνταγματική κρίθηκε η ηλεκτρονική υποβολή (για όλους τους υπόχρεους και τους δικαστές). 

Ειδικότερα για τους δικαστές η ολομέλεια του ΣτΕ δέχτηκε ότι το 15μελές όργανο που θα πραγματοποιεί τον έλεγχο των δηλώσεων θα πρέπει να συγκροτείται «τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων». Το ίδιο ισχύει και για τους συζύγους τους. Σύμφωνα με την απόφαση, θεωρείται απρόσφορη η «καθιέρωση υποχρεωτικού ελέγχου των ανωτάτων δικαστών και όχι δειγματοληπτικού, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους δικαστικούς λειτουργούς».

Αντισυνταγματική κρίθηκε επιπρόσθετα η υποχρέωση των δικαστών, αλλά και όλων των άλλων υπόχρεων (αιρετοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι κλπ) να δηλώνουν τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας ή σε θυρίδες καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ότι στην επίμαχη Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπεται η πενταετής παραγραφή για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων. Κρίθηκε τέλος πως μετά την πρώτη δήλωση, στις επόμενες περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή.

Έχει διαβαστεί 544 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1392 επισκέπτες και 0 μέλη.