Θυροκολλήθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής, τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτέμβρη και τη σύγκληση της νέας Βουλής την 1η Οκτώβρη.

Προτεραιότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως προκύπτει, τόσο από τη σύνθεσή της, όσο και από δηλώσεις μελών της, είναι  η «εθνική συνεννόηση» για να «τρέξουν» και στην προεκλογική περίοδο τα αντιλαϊκά απαιτούμενα του κεφαλαίου, όπως αυτά αποτυπώνονται στο νέο μνημόνιο. 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση απαρτίζεται από έμπειρους εκπροσώπους όλου του αστικού πολιτικού συστήματος, «πρόγευση» των ενδεχόμενων μετεκλογικών «συναινετικών» κυβερνητικών αντιλαϊκών σχημάτων. Από τις δηλώσεις τους κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο και στις τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων, οι υπηρεσιακοί υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής, εκτός από τη διενέργεια των εκλογών, είναι η ομαλή εφαρμογή και προετοιμασία των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν ψηφίσει από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ,

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Β. Θάνου, είπε ότι  η υπηρεσιακή κυβέρνηση «έχει ως κύρια αρμοδιότητα τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο και μέσα σε ήρεμο κλίμα», πρόσθεσε όμως πως «είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί να διαχειριστούμε και ορισμένα άλλα προβλήματα που είναι σε εξέλιξη».Χαρακτηριστικές ως προς τη «συνέχεια» και της υπηρεσιακής κυβέρνησης ήταν οι δηλώσεις που έγιναν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο μεν υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης (στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Δραγασάκη, με κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το 3ο μνημόνιο), τόνισε ότι αποδέχτηκε την πρόταση να αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός «όντας ήδη πρόεδρος του ΣΟΕ, με κύριο στόχο τη συνέχεια και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Να προχωρήσει η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος γρήγορα». Ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε ότι «συνεχίζουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό από τον τελευταίο νόμο 4336 (σ.σ. δηλαδή το τρίτο μνημόνιο), σε αυτό συνεχίζουμε και το θεσμικό πλαίσιο που ήδη έχει νομοθετηθεί».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι τοποθετήσεις τόσο των εγχώριων, όσο και των ευρωενωσιακών επιτελείων ως προς τα «καθήκοντα» της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την απρόσκοπτη εφαρμογή του μνημονίου.

Με επιστολή προς την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, ο πρόεδρος της Κομισιον,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει ότι «με την Ελλάδα να έχει υπογράψει τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα βοήθειας, οι Ευρωπαίοι εταίροι και ιδίως η Κομισιόν, θεωρούν απαραίτητη την πλήρη στήριξη του προγράμματος». Ενώ προσθέτει ότι η ευρεία στήριξη και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων συνιστά απαραίτητο στοιχείο της επιτυχίας. «Μπορείτε να βασίζεστε στην Κομισιόν - και εμένα προσωπικά - προκειμένου να σας βοηθήσουμε στο έργο σας» διαμηνύει στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ανέφερε σχετικά: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν - και πρέπει να συνεχίσουν - τις προετοιμασίες, έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα άμεσα και να μην χάσουμε χρόνο (...) Αυτό είναι ζωτικής σημασίας», ενώ θετικά σχολιάζει την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Γ. Χουλιαράκη, σημειώνοντας ότι «ξέρει τι κάνει»...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, που σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα του σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης», υπογραμμίζει: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με την υπηρεσιακή κυβέρνηση για να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική τροχιά, πριν συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου».

Υπενθυμίζουμε ότι στην χτεσινή παρέμβασή του ενόψει των εκλογών, ο ΣΕΒ απαιτούσε «η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές να προωθήσει την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν εντός του Σεπτέμβρη, ώστε να μην καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας»...