Τρίτη, 25 Ιούν, 2019

 • Περιοδεία υποψήφιων βουλευτών Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
 • Στο Κέντρο Υγείας και στο EΦΚΑ(πρ. ΙΚΑ) Βέροιας η Φρόσω Καρασαρλίδου
 • Συχνές εμφανίσεις στην Αλεξάνδρεια από τον Υπ. Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιο Καλπάκη
 • O Τάσος Μπαρτζώκας σε ΟΑΕΔ και ΟΑΕΕ Βέροιας, Επίσκεψη σε Α.Σ. ΕΡΜΗΣ και βιομηχανία “Alexander” Περιοδεία σε Αγ. Γεώργιο, Τρίλοφο και Φυτειά
 • Κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στην Ημαθία
 • Περιοδεία του ΚΚΕ στην Αλεξάνδρεια
Περιοδεία υποψήφιων βουλευτών Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ1 Στο Κέντρο Υγείας και στο EΦΚΑ(πρ. ΙΚΑ) Βέροιας η Φρόσω Καρασαρλίδου2 Συχνές εμφανίσεις στην Αλεξάνδρεια από τον Υπ. Βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιο Καλπάκη3 O Τάσος Μπαρτζώκας σε ΟΑΕΔ και ΟΑΕΕ Βέροιας, Επίσκεψη σε Α.Σ. ΕΡΜΗΣ και βιομηχανία “Alexander” Περιοδεία σε Αγ. Γεώργιο, Τρίλοφο και Φυτειά4 Κλιμάκιο του γραφείου Αγροτικού του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) στην Ημαθία5 Περιοδεία του ΚΚΕ στην Αλεξάνδρεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συμπληρώνονται σήμερα 99 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Συμπληρώνονται σήμερα 99 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Ενενήντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Εμπορικών Ατμοπλοίων (εκεί που αργότερα ήταν το ξενοδοχείο «Πειραιεύς») συγκεντρώθηκαν 37 αντιπρόσωποι από εργατικές και σοσιαλιστικές οργανώσεις. Τρεις μέρες αργότερα, η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) ήταν γεγονός (4-10 Νοέμβρη με το παλιό ημερολόγιο, 17-23 με το νέο).

 

Η δημιουργία του ΣΕΚΕ, που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, σήμανε την αφετηρία χειραφέτησης της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο και τα αστικά κόμματα. Για πρώτη φορά, εμφανίστηκε στην ελληνική κοινωνία ένα κόμμα που ανέγραψε στη σημαία του την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο ιδρυτικό του ψήφισμα διαβάζουμε:

«Το Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα της Ελλάδος βασίζεται επί των εξής θεμελιωδών αρχών:

1. Πολιτική και οικονομική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόμμα τάξεως για την κατάχτηση της πολιτικής εξουσίας και την δημοσιοποίησην των μέσων της παραγωγής και ανταλλαγής δηλ. την μεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβιστικήν ή κομμουνιστικήν».

Η ίδρυση του ΣΕΚΕ ήρθε σαν «ώριμος καρπός της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, κάτω από την επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία» (από τον πρόλογο στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, 2013).


Η επαναστατική θύελλα που ξεσήκωσε ο «Οκτώβρης» επέσπευσε την ίδρυση του ΣΕΚΕ, το οποίο διαφοροποιούμενο ριζικά από τα μέχρι τότε κόμματα, διακήρυξε από το ιδρυτικό του ψήφισμα ακόμα: «Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα δεν δύναται ποτέ να συμμετάσχει ή και να ενισχύσει οποιαδήποτε κυβέρνησιν της αστικής τάξεως και αποκρούει κάθε απόπειραν απομακρύνσεώς του από την πάλιν των τάξεων, με σκοπόν να διευκολυνθή η προσέγγισης των εργατών με τα αστικά κόμματα» (από τα πρακτικά του Α' Συνεδρίου του ΣΕΚΕ, έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ, 1982).

 

Η ίδρυση του ΣΕΚΕ αποτέλεσε τομή στην ελληνική κοινωνία. Σηματοδότησε την εμφάνιση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης.

Εξέφραζε αντικειμενικά τη διαδικασία συνένωσης του μαρξισμού - λενινισμού με το εργατικό κίνημα. Με τις βασικές αρχές του προσέδωσε επαναστατική θεωρητική βάση και πολιτική γραμμή στα πιο δυναμικά τμήματα του εργατικού κινήματος, παρά τις αδυναμίες ή και θεωρητικές ανεπάρκειες στις πρώτες προγραμματικές προσεγγίσεις.

Το Α' Συνέδριο του ΣΕΚΕ ψήφισε μια σειρά στόχους πάλης πρωτοποριακούς, που αντιστοιχούσαν σε βασικές ανάγκες της εργατικής τάξης εκείνη την εποχή. Μια σειρά απ' αυτούς δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα και σήμερα, ενώ πολλές κατακτήσεις ανατράπηκαν.

Έχει διαβαστεί 176 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Σποτ του ΚΚΕ για τις εκλογές

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος Β 1 μποφόρ

Τρίτη, 25 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 20 ως 32 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-4 μποφόρ

Τετάρτη, 26 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 21 ως 30 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 358 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά