Δευτέρα, 21 Οκτ, 2019

  • Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου σήμερα στη Βέροια
  • Το Σωματείο Ηθοποιών (ΣΕΗ) αντιδρά στην απόφαση του Εθνικού Θεάτρου για Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Και η πραγματικότητα)
  • Εισβολή της αστυνομίας σε προβολή της ταινίας «Joker» με επίκληση νόμου της δικτατορίας Μεταξά!
  • Βιβλιοθήκη Γιαννακοχωρίου 19 & 20 Οκτώβρη:  Με την ενόργανη Ευγενία Γιατζτιτζοπούλου, αντιτακτά!
  • Τα μαθήματα ιστορίας στα σχολεία τα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι πρεσβείες των ξένων χωρών!
  • Να μην υλοποιηθεί το  πρόγραμμα FLEX στα σχολεία!
Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση βιβλίου σήμερα στη Βέροια1 Το Σωματείο Ηθοποιών (ΣΕΗ) αντιδρά στην απόφαση του Εθνικού Θεάτρου για Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Και η πραγματικότητα)2 Εισβολή της αστυνομίας σε προβολή της ταινίας «Joker» με επίκληση νόμου της δικτατορίας Μεταξά!3 Βιβλιοθήκη Γιαννακοχωρίου 19 & 20 Οκτώβρη:  Με την ενόργανη Ευγενία Γιατζτιτζοπούλου, αντιτακτά!4 Τα μαθήματα ιστορίας στα σχολεία τα διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί και όχι οι πρεσβείες των ξένων χωρών!5 Να μην υλοποιηθεί το  πρόγραμμα FLEX στα σχολεία!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνεχείς η συρρίκνωση των μισθών και η αύξηση της «ευελιξίας»

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Συνεχείς η συρρίκνωση των μισθών και η αύξηση της «ευελιξίας»

Τη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια συρρίκνωση των μισθών, μαζί με τη σταθερή αύξηση της υποαπασχόλησης και γενικά της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τους μισθούς για το Μάη του 2018.

Παρά τους τόνους προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ισχυρισμούς ότι με τις παρεμβάσεις της «χιλιάδες εργάτες βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται», οι μισθοί των εργαζομένων συνεχίζουν να συμπιέζονται για να διασφαλίζονται τα κέρδη και η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Νέα μείωση μισθών εν μέσω... «δίκαιης ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το Μάη του 2018, που περιέχονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, προκύπτει παραπέρα μείωση των εργατικών μισθών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ τουλάχιστον 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο μέσος μισθός τον περασμένο Μάη για το σύνολο των 2.312.780 μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε μόλις στα 913,04 ευρώ μεικτά (ο καθαρός μισθός είναι ακόμα μικρότερος, αφού από αυτό το ποσό αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του μισθωτού, ύψους περίπου 16%, και ο φόρος που αναλογεί). Σε σύγκριση με το Μάη του 2017 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 14,21 ευρώ (από 927,25 ευρώ) και σε ποσοστό κατά 1,53%. Μάλιστα, ο μέσος μισθός στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,99%.

Πρόκειται βέβαια για μειώσεις που έρχονται να προστεθούν σε όλη την προηγούμενη συμπίεση των μισθών (όπως και στη συνολικότερη ένταση της επίθεσης στο εργατικό εισόδημα, με τη φοροληστεία κ.τ.λ.), σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία καταγράφεται πλέον ορισμένη ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Τουλάχιστον 3 μισθωτοί στους 10 με μερική απασχόληση

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Τον περασμένο Μάη, ο αριθμός μισθωτών που εργάστηκε με μερική απασχόληση έφτασε τον αριθμό - ρεκόρ των 675.975 εργαζομένων και αντιστοιχούσε στο 29,22% του συνόλου των μισθωτών. Ο αριθμός αυτός σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017 είναι αυξημένος κατά 39.551 άτομα, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η καταγραφόμενη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται σε ένα σημαντικό κομμάτι της στην παραπέρα αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Ο μέσος μισθός αυτής της μεγάλης ομάδας εργαζομένων που υποαπασχολείται διαμορφώθηκε στα 379,93 ευρώ μεικτά, από 389,65 το Μάη του 2017.

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς υποαπασχόλησης εργάζεται και ένας αριθμός μισθωτών που στατιστικά εμφανίζονται να έχουν πλήρες ωράριο, καθώς θεωρούνται ότι εργάζονται με «πλήρη απασχόληση», ανεξάρτητα αν εργάζονται μόλις λίγες μέρες τη βδομάδα. Απ' αυτό συμπεραίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των υποαπασχολούμενων μισθωτών είναι ακόμα μεγαλύτερος, όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθούς οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

Έχει διαβαστεί 128 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 26 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 25 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 142 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά