Κυριακή, 20 Σεπ, 2020

  • Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ με δυνατό μήνυμα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  19/9
  • Να καταδικαστούν οι εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ».ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ:Για την απώλεια του συνάδελφου Βαγγέλη Μπούτα
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • Βαφτίζουν «αύξηση του μισθού»... το νέο δώρο στην εργοδοσία!
Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ με δυνατό μήνυμα1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό  19/92 Να καταδικαστούν οι εγκληματίες φασίστες της Χρυσής Αυγής3 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ».ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ:Για την απώλεια του συνάδελφου Βαγγέλη Μπούτα 4 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ : ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 5 Βαφτίζουν «αύξηση του μισθού»... το νέο δώρο στην εργοδοσία!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μοιράζει χρήμα «με τη σέσουλα» στο κεφάλαιο...

Το χρεοκοπημένο σοσιαλδημοκρατικής κοπής σύνθημα για μια νέα «Κοινωνική Συμφωνία» επιστράτευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, για να «ντύσει» τις προτάσεις του για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με ζεστό χρήμα, στέλνοντας το μήνυμα στην αστική τάξη ότι αποτελεί μια αξιόπιστη ενα... Περισσότερα

Συνεχείς η συρρίκνωση των μισθών και η αύξηση της «ευελιξίας»

από Η Άλλη Άποψη
Συνεχείς η συρρίκνωση των μισθών και η αύξηση της «ευελιξίας»

Τη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια συρρίκνωση των μισθών, μαζί με τη σταθερή αύξηση της υποαπασχόλησης και γενικά της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τους μισθούς για το Μάη του 2018.

Παρά τους τόνους προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ισχυρισμούς ότι με τις παρεμβάσεις της «χιλιάδες εργάτες βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται», οι μισθοί των εργαζομένων συνεχίζουν να συμπιέζονται για να διασφαλίζονται τα κέρδη και η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Νέα μείωση μισθών εν μέσω... «δίκαιης ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το Μάη του 2018, που περιέχονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, προκύπτει παραπέρα μείωση των εργατικών μισθών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ τουλάχιστον 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο μέσος μισθός τον περασμένο Μάη για το σύνολο των 2.312.780 μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε μόλις στα 913,04 ευρώ μεικτά (ο καθαρός μισθός είναι ακόμα μικρότερος, αφού από αυτό το ποσό αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του μισθωτού, ύψους περίπου 16%, και ο φόρος που αναλογεί). Σε σύγκριση με το Μάη του 2017 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 14,21 ευρώ (από 927,25 ευρώ) και σε ποσοστό κατά 1,53%. Μάλιστα, ο μέσος μισθός στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,99%.

Πρόκειται βέβαια για μειώσεις που έρχονται να προστεθούν σε όλη την προηγούμενη συμπίεση των μισθών (όπως και στη συνολικότερη ένταση της επίθεσης στο εργατικό εισόδημα, με τη φοροληστεία κ.τ.λ.), σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία καταγράφεται πλέον ορισμένη ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Τουλάχιστον 3 μισθωτοί στους 10 με μερική απασχόληση

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Τον περασμένο Μάη, ο αριθμός μισθωτών που εργάστηκε με μερική απασχόληση έφτασε τον αριθμό - ρεκόρ των 675.975 εργαζομένων και αντιστοιχούσε στο 29,22% του συνόλου των μισθωτών. Ο αριθμός αυτός σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017 είναι αυξημένος κατά 39.551 άτομα, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η καταγραφόμενη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται σε ένα σημαντικό κομμάτι της στην παραπέρα αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Ο μέσος μισθός αυτής της μεγάλης ομάδας εργαζομένων που υποαπασχολείται διαμορφώθηκε στα 379,93 ευρώ μεικτά, από 389,65 το Μάη του 2017.

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς υποαπασχόλησης εργάζεται και ένας αριθμός μισθωτών που στατιστικά εμφανίζονται να έχουν πλήρες ωράριο, καθώς θεωρούνται ότι εργάζονται με «πλήρη απασχόληση», ανεξάρτητα αν εργάζονται μόλις λίγες μέρες τη βδομάδα. Απ' αυτό συμπεραίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των υποαπασχολούμενων μισθωτών είναι ακόμα μεγαλύτερος, όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθούς οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

Έχει διαβαστεί 171 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 14 ως 26 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 110 επισκέπτες και 0 μέλη.