Τετάρτη, 29 Ιαν, 2020

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Στήνει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο κατά προσφύγων και μεταναστών
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Ανακοίνωση με αφορμή την καμπάνια της ΟΝΝΕΔ με τίτλο «Δρόμοι για όλους»
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Το Brexit είναι τρανταχτή απόδειξη για τους λαούς ότι η ΕΕ του κεφαλαίου δεν είναι ακλόνητη
  • Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας : Κάλεσμα για αγωνιστική κινητοποίηση
  • Σιγή ασυρμάτου από ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ και ΕΡΑ στον ΣΕΠΕ Ημαθίας για το Ασφαλιστικό
  • Την αποκατάσταση της αδικίας, που έχει υποστεί ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Βεργίνας, ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: Στήνει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο κατά προσφύγων και μεταναστών1 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Ανακοίνωση με αφορμή την καμπάνια της ΟΝΝΕΔ με τίτλο «Δρόμοι για όλους»2 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Το Brexit είναι τρανταχτή απόδειξη για τους λαούς ότι η ΕΕ του κεφαλαίου δεν είναι ακλόνητη3 Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας : Κάλεσμα για αγωνιστική κινητοποίηση4 Σιγή ασυρμάτου από ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ και ΕΡΑ στον ΣΕΠΕ Ημαθίας για το Ασφαλιστικό5 Την αποκατάσταση της αδικίας, που έχει υποστεί ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Βεργίνας, ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνεχείς η συρρίκνωση των μισθών και η αύξηση της «ευελιξίας»

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Συνεχείς η συρρίκνωση των μισθών και η αύξηση της «ευελιξίας»

Τη συνεχιζόμενη εδώ και χρόνια συρρίκνωση των μισθών, μαζί με τη σταθερή αύξηση της υποαπασχόλησης και γενικά της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τους μισθούς για το Μάη του 2018.

Παρά τους τόνους προπαγάνδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ισχυρισμούς ότι με τις παρεμβάσεις της «χιλιάδες εργάτες βλέπουν τους μισθούς τους να αυξάνονται», οι μισθοί των εργαζομένων συνεχίζουν να συμπιέζονται για να διασφαλίζονται τα κέρδη και η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου.

Νέα μείωση μισθών εν μέσω... «δίκαιης ανάπτυξης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για το Μάη του 2018, που περιέχονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων, προκύπτει παραπέρα μείωση των εργατικών μισθών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, ενώ τουλάχιστον 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο μέσος μισθός τον περασμένο Μάη για το σύνολο των 2.312.780 μισθωτών στις κοινές επιχειρήσεις διαμορφώθηκε μόλις στα 913,04 ευρώ μεικτά (ο καθαρός μισθός είναι ακόμα μικρότερος, αφού από αυτό το ποσό αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του μισθωτού, ύψους περίπου 16%, και ο φόρος που αναλογεί). Σε σύγκριση με το Μάη του 2017 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 14,21 ευρώ (από 927,25 ευρώ) και σε ποσοστό κατά 1,53%. Μάλιστα, ο μέσος μισθός στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,99%.

Πρόκειται βέβαια για μειώσεις που έρχονται να προστεθούν σε όλη την προηγούμενη συμπίεση των μισθών (όπως και στη συνολικότερη ένταση της επίθεσης στο εργατικό εισόδημα, με τη φοροληστεία κ.τ.λ.), σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία καταγράφεται πλέον ορισμένη ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Τουλάχιστον 3 μισθωτοί στους 10 με μερική απασχόληση

Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Τον περασμένο Μάη, ο αριθμός μισθωτών που εργάστηκε με μερική απασχόληση έφτασε τον αριθμό - ρεκόρ των 675.975 εργαζομένων και αντιστοιχούσε στο 29,22% του συνόλου των μισθωτών. Ο αριθμός αυτός σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2017 είναι αυξημένος κατά 39.551 άτομα, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η καταγραφόμενη αύξηση της απασχόλησης οφείλεται σε ένα σημαντικό κομμάτι της στην παραπέρα αύξηση της μερικής απασχόλησης.

Ο μέσος μισθός αυτής της μεγάλης ομάδας εργαζομένων που υποαπασχολείται διαμορφώθηκε στα 379,93 ευρώ μεικτά, από 389,65 το Μάη του 2017.

Να σημειωθεί ότι σε καθεστώς υποαπασχόλησης εργάζεται και ένας αριθμός μισθωτών που στατιστικά εμφανίζονται να έχουν πλήρες ωράριο, καθώς θεωρούνται ότι εργάζονται με «πλήρη απασχόληση», ανεξάρτητα αν εργάζονται μόλις λίγες μέρες τη βδομάδα. Απ' αυτό συμπεραίνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των υποαπασχολούμενων μισθωτών είναι ακόμα μεγαλύτερος, όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθούς οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

Έχει διαβαστεί 140 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 5 ως 15 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 1 ως 13 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 123 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά