Τρίτη, 19 Οκτ, 2021

  • 100 εργαζόμενοι σε αναστολή...
  • Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξάνθου στη Βέροια
  • ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Υποχρεωτικά και όχι δωρεάν τα τεστ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα
  • Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID 19 (19/10/2021)
  • ΕΛΜΕ Ημαθίας: Διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας στη Βέροια
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΠΕΘΕ: Σήλα Στήβενσον. ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλος
100 εργαζόμενοι σε αναστολή...1 Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξάνθου στη Βέροια2 ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Υποχρεωτικά και όχι δωρεάν τα τεστ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα3 Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID 19 (19/10/2021)4 ΕΛΜΕ Ημαθίας: Διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας στη Βέροια5 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΠΕΘΕ: Σήλα Στήβενσον. ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλος6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο «ορατός εχθρός»

«Στα τρία το ένα δώρο»... Κάτι τέτοιες «προσφορές», που θυμίζουν φυλλάδια έτοιμου φαγητού, γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα για τη διεξαγωγή rapid test. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χονδρική τιμή προμήθειας rapid test είναι στα 2 ευρώ, ενώ το πλαφόν που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι στα 10 ευρώ, κάτι που δίνε... Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ 83η ΔΕΘ

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ 83η ΔΕΘ

Με σημαντικές ελαφρύνεις στους επιχειρηματικούς ομίλους θα συνοδεύεται τυχόν αύξηση του κατώτατου μισθού, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ, όπου μια μέρα μετά την ομιλία του, «έσπρωξε» τα ψίχουλα που εξήγγειλε κάτω από το χαλί της δημοσιονομικής σταθερότητας, της ανάπτυξης και των στόχων των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμών. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής των συνόρων στο Κόσοβο, εμφάνισε ως εθνικό συμφέρον το συμφέρον της αστικής τάξης να παίξει κεντρικό ρόλο στην προώθηση των ευρωατλαντικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, κατέδειξε την πρόθεσή του να συνεργαστεί και με την Αγκελα Μέρκελ στις ευρωεκλογές με το φόβητρο της ακροδεξιάς και δεν απέκλεισε οι εθνικές εκλογές να γίνουν πριν το τέλος της τετραετίας ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ήταν ολοφάνερο πως κύριο μέλημα του πρωθυπουργού ήταν, με αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις προς δανειστές, βιομήχανους και αγορές, να ξεκαθαρίσει ότι τα ψίχουλα προς το λαό δεν πρέπει να τους προκαλούν καμία ανησυχία. Αναφερόμενος στην όποια αύξηση του κατωτάτου μισθού, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «και το μείγμα πολιτικής που χτες ανακοίνωσα είναι ένα μείγμα πολιτικής που δεν πρέπει να δημιουργεί καμία ανησυχία, διότι ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουμε τη μείωση έστω και σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, της φορολογίας των επιχειρήσεων, έχουμε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους, άρα αυτό θα καλύψει και την κατάργηση του υποκατώτατου». Πρόσθεσε ότι «έχουμε μια σειρά από πολιτικές που έχουν ένα πρόσημο αναπτυξιακό» και ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου «θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ανέφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι εκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού «δεν είχε καμία επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ίσα ίσα την βελτίωσε» και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν η αύξηση στον κατώτατο μισθό της Πορτογαλίας ήταν μόλις 0,88 λεπτά τη μέρα.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατέφυγε σε ένα μπαράζ διαβεβαιώσεων για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Ανέφερε: «Αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις», «δεν θα πάμε σε μέτρα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση», «διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι με ασφάλεια θα καλύπτονται», «η απόδειξη εν πράγμασι να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι οι κινήσεις που έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών», «χτες δεν εξήγγειλα και το σοσιαλισμό, κάποια μέτρα που ήταν απαραίτητα» και «μάλλον κάποιους στη χώρα τρομάξαμε, όχι τους επενδυτές». Τα δε ψίχουλα ο ίδιος τα χαρακτήρισε «ελάχιστες δυνατές ελαφρύνσεις».

Για τη νομοθετημένη ψήφιση των συντάξεων παρέπεμψε και πάλι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το τι θα γίνει τελικά, αποφεύγοντας να μιλήσει για μονομερείς κινήσεις της κυβέρνησης, όπως ψήφιση νόμου που θα καταργεί τη μείωση. Όσο για την επίσης νομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου, δήλωσε πως «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο», αποφεύγοντας και γι' αυτό το αντιλαϊκό μέτρο να μιλήσει για κατάργησή του.

Ναι σε επικίνδυνες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τα σχέδια για επικίνδυνες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια έκανε σαφή ο Αλ. Τσίπρας, μέσα από την προωθούμενη αναγνώριση του Κοσόβου και τους σχεδιασμούς για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ της Σερβίας και του αμερικανοΝΑΤΟικού προτεκτοράτου που δημιουργήθηκε μετά την δολοφονική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999.  Σε ερώτηση αν είναι θετικός στην ανταλλαγή εδαφών και αν θα προχωρούσε τότε η κυβέρνηση σε αναγνώριση του Κοσόβου, απάντησε ότι αν υπάρξει συμφωνία των δύο μερών, «δεν θα είχαμε κανένα λόγο παρά να την χαιρετίσουμε». Έδειξε πως είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησής του η βαθύτερη εμπλοκή σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, που μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμική σύγκρουση, με ζητούμενο τον αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης στην προώθηση κυρίως των αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Επανέλαβε ότι αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί και η συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως ήταν «βήμα που αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή». Σε ερώτηση αν πιέστηκε η κυβέρνηση για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, απάντησε ότι για το «εθνικό συμφέρον και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας θα ήταν ανόητο να πιεστούμε».

Για τη στάση των ΑΝΕΛ δήλωσε πως ο Πάνος Καμμένος «δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο». Εκτίμησε ότι στις αρχές του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και πριν φτάσει στην ελληνική Βουλή, είπε πως «κάποια στιγμή το Φλεβάρη θα αποφασίσω με τον κυβερνητικό εταίρο τι μέλλει γενέσθαι».

Δεν απέκλεισε εθνικές εκλογές το Μάη

Σε ερώτηση για το χρόνο των εθνικών εκλογών και αν θα γίνουν το Μάη του 2019, δεν το απέκλεισε, λέγοντας ότι «η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε στο τέλος της 4ετίας», προσθέτοντας πως «από κει και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες».

Επανέλαβε ότι σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τα «βρει» με άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, αναφέροντας ότι «συζητάμε με όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς» και πως είναι με αυτές τις δυνάμεις «σε διαρκή διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Τάχθηκε επίσης υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, ακόμα και με τη ΝΔ, εφόσον επιστρέψει στις παραδοσιακές αξίες της! Αναφερόμενος στη συνεννόηση είπε «όχι με τη σημερινή ΝΔ», διότι «δεν έχει σχέση με ό,τι παραδοσιακά εξέπεμπε αυτή η παράταξη». Πάντως, ενόψει των ευρωεκλογών μίλησε για «ευρύτερη δυνατή συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στην ακροδεξιά» και ενέταξε και την Άγκελα Μέρκελ σε αυτήν τη συμμαχία.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, για το αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της τραγωδίας, για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων και αν θεωρεί ότι θα έπρεπε διαφορετικά να είχε αντιμετωπιστεί η φονική πυρκαγιά. Απάντησε ότι «οι νεκροί δεν κρύβονται και δεν εικάζονται», πως η Δικαιοσύνη ερευνά την υπόθεση και απέφυγε να πει το παραμικρό για την ολοφάνερη έλλειψη αντιπυρικού σχεδιασμού

Έχει διαβαστεί 192 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 263 επισκέπτες και 0 μέλη.