Τρίτη, 13 Απρ, 2021

 • Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου
 • ΚΝΕ: «Οι μαθητές δεν είναι ούτε "εξεταστικά" ρομπότ ούτε πειραματόζωα! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους!»
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 12/4
 • «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ»: Θα φέρουμε το θέμα για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημ. Συμβούλιο
 • ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
 • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΚΑΙ Γ. ΠΙΤΤΑΡΑ
Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου1 ΚΝΕ: «Οι μαθητές δεν είναι ούτε "εξεταστικά" ρομπότ ούτε πειραματόζωα! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους!»2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 12/43 «ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ»: Θα φέρουμε το θέμα για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημ. Συμβούλιο4 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ.5 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ1 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΚΑΙ Γ. ΠΙΤΤΑΡΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μπανανόφλουδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «αποδόσεις» στα χρηματιστήρια γίνονται το «καρότο» για να διαφημίζεται και να προωθείται παραπέρα η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Το κάνουν επανειλημμένα τα διάφορα «κοράκια», που θέλουν την Ασφάλιση ατομική υπόθεση και τις εισφορές των εργαζομένων βορά στα επενδυτικά τους σχέδια. Γι' αυτό τελευταία βλέπου... Περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ ΔΕΛΗ και ΣΤΟΛΤΙΔΗ

από Η Άλλη Άποψη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ ΔΕΛΗ και ΣΤΟΛΤΙΔΗ

Οι βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου, στην οδό Σωκράτους αριθ. 6 με θέμα: “Η κατάσταση στον χώρο της δημόσιας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία και οι θέσεις του ΚΚΕ”:

 

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα, τώρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα που αποκαλύπτονται στο χώρο της υγείας αλλά και στις επιχειρήσεις, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Γιάννης Δελής μίλησε για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του συστήματος υγείας που όπως είπε "είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού".

Ανέδειξε ότι τα οργανικά κενά του προσωπικού πριν την πανδημία στα νοσοκομεία της περιοχής ήταν 30%, φτάνοντας και σε περιπτώσεις όπως στο "Γ. Παπανικολάου" και στο 40%.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην υποστελέχωση των τμημάτων λοιμώξεων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με αποτέλεσμα οι ανάγκες τους να καλύπτονται με προσωπικό από άλλα τμήματα. Στην ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας που επιβαρύνει την λειτουργία των Κέντρων Υγείας τα οποία επίσης λειτουργούσαν υποστελεχωμένα.

Όπως είπε, "το ότι δεν έχουν γίνει διορισμοί εδώ και πολλά χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση της ηλικίας του προσωπικού (πάνω από 45 ετών) με συνέπεια μέρος του προσωπικού να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ νοσοκομείων (πχ στον Πολύγυρο ή η νέα ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ) οι οποίες παραμένουν κλειστές γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τις λειτουργήσει.

Υπάρχουν ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας που μετά βίας φτάνουν για το προσωπικό που υποδέχεται τα κρούσματα. Πρόβλημα που σχετίζεται με την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων (μείωση των προϋπολογισμών κατά 50%) αλλά και το σύστημα προμηθειών".

Αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις στην ΠΦΥ που δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο της αποσυμφόρησης. "Πχ στο Κέντρο Υγείας Θέρμης, που έχει την ευθύνη και του αεροδρομίου, δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες, το ακτινολογικό δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και στέλνουν τους ασθενείς στο Ιπποκράτειο. Καλύπτει λοιπόν πολύ βασικές εξετάσεις και τη συνταγογράφηση. Αντίστοιχα και με περισσότερα Κέντρα Υγείας των νομών αλλά και τα περιφερειακά νοσοκομεία όπου δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες έτσι ώστε μεγάλος όγκος των ασθενών να παραπέμπεται στη Θεσσαλονίκη με συνέπεια να αυξάνεται το βάρος στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της πόλης".

Ειδική αναφορά έκανε στις περιπτώσεις που το υγειονομικό προσωπικό βγαίνει εκτός είτε νοσώντας είτε μπαίνοντας σε καραντίνα όπως π.χ. στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου μεγάλος αριθμός υγειονομικών μπήκε σε καραντίνα λόγω κρούσματος που νοσηλεύθηκε χωρίς να έχει εντοπιστεί ότι είναι κρούσμα κορονοϊού.

Επίσης, στις περιπτώσεις όπου δεν δίνονται άδειες στο ευπαθές υγειονομικό προσωπικό, όπως μια εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ με αυτοάνοσο νόσημα, που δεν της δίνουν ειδική άδεια.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες δεν ελέγχονται εργαστηριακά όλα τα περιστατικά τα οποία έχουν κάποια από τα συμπτώματα αφού με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι περιπτώσεις αυτές απλά παραμένουν στο σπίτι. "Τι θα γίνει όμως με το περιβάλλον τους το εργασιακό ή το οικογενειακό, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή όχι; Πώς όμως θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν την αναγκαία άδεια αν δεν έχουν διάγνωση; Ποιος θα τους διασφαλίσει; Θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά εργαστήρια με το κόστος της εξέτασης να φτάνει τα 300 ευρώ;", είπε.

Τόνισε ότι "η προπαγανδιστική κυβερνητική εκστρατεία, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα που είναι η πολιτική της Ε.Ε. και της στήριξης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, που θυσιάζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας".

Και κάλεσε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας της υγείας του λαού μας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Επιπλέον τόνισε, ότι θα πρέπει να ξανανοίξουν άμεσα το νοσοκομείο Παναγία και το Λοιμωδών στη Θεσσαλονίκη, που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 και να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία. Να αυξηθούν τα εργαστήρια ελέγχου του ιού στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρθηκε στην τρομακτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και με θύματα τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο.

Όπως είπε "τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς "καραντίνας" για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους.

Έχει δοθεί δηλαδή "σύρμα" και πλήρης "ελευθερία" στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν. Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων, έδωσε τη "δυνατότητα" μονομερώς από τον εργοδότη να επιβάλει ό,τι εργασιακή σχέση τον βολεύει.

Εργοδοσίες επιβάλλουν συνθήκες "ανοσίας αγέλης" με εκατοντάδες εργαζόμενους στον ίδιο χώρο και με μηδαμινή πρόληψη όπως σε τηλεφωνικά κέντρα, εκτεταμένη τηλεργασία χωρίς δυνατότητα έλεγχου τήρησης του ωραρίου σε επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, εντατικοποίηση σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων που δεν ανέστειλαν στο ελάχιστο τη λειτουργία τους, απορρόφηση της μείωσης του κύκλου εργασιών σε κάποιες επιχειρήσεις με αναγκαστικές άδειες που στις περισσότερες των περιπτώσεων παραβιάζουν ακόμη και αυτή τη στοιχειώδη κάλυψη των εργαζομένων από τις ΠΝΠ".

Τόνισε, ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι κομμουνιστές δρώντας μέσα από τις γραμμές των ταξικών συνδικάτων στο συνδικαλιστικό κίνημα κάνουν ό,τι μπορούν για την ανάσχεση αυτής της επίθεσης της εργοδοσίας.

Καυτηρίασε το γεγονός ότι τα ΜΜΕ "έπνιξαν" τις ανακοινώσεις των συνδικάτων που συσπειρώνονται στο Π.Α.ΜΕ. και ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι υπάρχουν 24 ώρες το 24ωρο στο πλευρό τους συνδικαλιστές για παρέμβαση απέναντι σε οποιαδήποτε εργοδοτική επίθεση ή αυθαιρεσία, ενώ την ίδια ώρα πρόβαλαν την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΕΚΘ για την αναστολή των λειτουργιών του.

Τέλος, παρουσίασε το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει καταθέσει το Π.Α.ΜΕ. και μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανάγκη:

Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.

Να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται.

Ειδικά για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.

Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.

Για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

Έχει διαβαστεί 118 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη Βέροια



Ο καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 13 Απριλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 8 ως 18 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 14 Απριλίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 17 °C
Άνεμος ΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 493 επισκέπτες και 0 μέλη.