Πέμπτη, 02 Απρ, 2020

  • Τι λένε και τι θα κάνουν οι δημοτικές αρχές της Ημαθίας για τους εργαζόμενους στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους;
  • Οι οικοδόμοι καταγγέλλουν τον κ. Σταϊκούρα
  • Διοικητής Νοσοκομείου βρυχώμενος.!!!
  • Οικονομική ενίσχυση ουσιαστικά εμπαιγμός από την κυβέρνηση στους δήμους για τον κορονοϊό
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ : Στους 921.002 οι ασθενείς και 46.153 οι νεκροί παγκοσμίως
  • Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ: «Ο  λύκος  στην αντάρα χαίρεται»
Τι λένε και τι θα κάνουν οι δημοτικές αρχές της Ημαθίας για τους εργαζόμενους στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους;1 Οι οικοδόμοι καταγγέλλουν τον κ. Σταϊκούρα2 Διοικητής Νοσοκομείου βρυχώμενος.!!!3 Οικονομική ενίσχυση ουσιαστικά εμπαιγμός από την κυβέρνηση στους δήμους για τον κορονοϊό4 ΠΑΝΔΗΜΙΑ : Στους 921.002 οι ασθενείς και 46.153 οι νεκροί παγκοσμίως5 Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ: «Ο  λύκος  στην αντάρα χαίρεται»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο περί ασύλου

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο περί ασύλου

Την έντονη ανησυχία τους για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για το άσυλο εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η «Διεθνής Αμνηστία», η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», το «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων» και η «Human Rights 360».

Στη συνέντευξη καταδείχτηκε ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαβούλευσης από την κυβέρνηση και τονίστηκε πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, με αποτέλεσμα ένα πλήθος ανθρώπων να ζει σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα.

Στη συνέντευξη, ανάμεσα στα άλλα τονίστηκε ότι εισάγονται νέες διαδικασίες υποδοχής χωρίς να αντιμετωπίζεται η βελτίωση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης για 35000 ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Αναφέρθηκε ότι το σχέδιο νόμου προσανατολίζεται προς τη μείωση του χρονικού περιθωρίου για τα αιτήματα ασύλου και προσφυγών και την αύξηση της χρήσης των διαδικασιών παραδεκτότητας, ώστε να αποφευχθεί η εξέταση αιτημάτων επί της ουσίας.

Για το σκοπό αυτό, προτείνονται και αναπτύσσονται στο σχέδιο νόμου οι κανόνες για τις επιταχυνόμενες και συνοριακές διαδικασίες, επίσης για ευάλωτες περιπτώσεις, και οι λίστες «ασφαλών τρίτων χωρών». Η χρήση των κανόνων των ασφαλών τρίτων χωρών δεν είναι κατοχυρωμένη, καθώς βασίζεται στη, συχνά ανακριβή, υπόθεση ότι μια χώρα είναι αρκετά ασφαλής για έναν αιτούντα άσυλο ώστε να αναζητήσει εκεί προστασία, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό προσωπικούς παράγοντες ή αντικειμενικές αλλαγές στις συνθήκες της ίδιας της χώρας.

Επίσης, ειπώθηκε πως το σχέδιο νόμου εισάγει αλλαγές που επηρεάζουν διάφορα στάδια των διαδικασιών. Μεταξύ άλλων, επιτρέπει την πρόσβαση στην πληροφορία για τους λόγους των αρνητικών πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου και τη δυνατότητα προσφυγής, μόνον κατόπιν αιτήματος του αιτούντα σε παραβίαση των διεθνών προτύπων για τα αποτελεσματικά ένδικα μέσα. Επιπλέον, αυξάνεται η υποχρέωση συνεργασίας με τις αρχές κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, και η αποτυχία συμμόρφωσης θεωρείται αδικαιολόγητα ως λόγος να θεωρηθεί το σχετικό αίτημα ως προδήλως αβάσιμο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα των αιτούντων σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου. Οι αλλαγές, εξάλλου, κινδυνεύουν να εκθέσουν τους αιτούντες σε επαναπροώθηση, καθώς αποκλείονται οι αυτόματες ανασταλτικές συνέπειες των προσφυγών όταν απορρίπτονται οι αιτήσεις ως προδήλως αβάσιμες ή δεν εξετάζονται επί της ουσίας.

Επισημάνθηκε δε, ότι οι αλλαγές στους κανόνες για την κράτηση προκαλούν ανησυχία. Η αυτόματη επανεξέταση των αποφάσεων διοικητικής κράτησης, που ισχύει σήμερα στο νόμο, προτείνεται να καταργηθεί, με σοβαρές συνέπειες στο δικαίωμα των αιτούντων άσυλο για αποτελεσματικά ένδικα μέσα στην κράτηση. Η επέκταση της ανώτατης περιόδου κράτησης από 45 σε 50 μέρες που εφαρμόζεται, επίσης, στις αποφάσεις παράτασης, είναι επίσης προβληματική, ειδικά καθώς οι αλλαγές περιλαμβάνουν ότι η προαναχωρησιακή κράτηση και η κράτηση για λόγους ασύλου θα υπολογίζονται χωριστά για τον υπολογισμό της μέγιστης περιόδου κράτησης. Οι αιτούντες άσυλο κινδυνεύουν να βρεθούν σε κράτηση στην Ελλάδα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν από 6 έως 36 μήνες.

Έχει διαβαστεί 55 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος Β 4-5 μποφόρ

Πέμπτη, 02 Απριλίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 9 °C
Άνεμος ΔΒΔ 2-4 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Απριλίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 10 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 254 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά