Πέμπτη, 29 Οκτ, 2020

  •  ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής την Πέμπτη για τον κορονοϊό
  • Ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ δίνει η κυβέρνηση στα κανάλια για να παίξουν σποτάκια για τον κορονοϊό...
  • Και νέα αύξηση των κρουσμάτων
  • Και η πραγματική σχέση;
  • Σταθερή…αξία!
  •  Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του αντάρτη του ΕΛΑΣ στη Βέροια
 ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής την Πέμπτη για τον κορονοϊό1 Ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ δίνει η κυβέρνηση στα κανάλια για να παίξουν σποτάκια για τον κορονοϊό...2 Και νέα αύξηση των κρουσμάτων3 Και η πραγματική σχέση;4 Σταθερή…αξία!5  Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του αντάρτη του ΕΛΑΣ στη Βέροια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οταν η Ελλάδα έμπαινε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

28 Οκτώβρη 1940: Στις 3 το πρωί ο Ιταλός πρέσβης Ε. Γκράτσι επιδίδει στον Ελληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά τηλεγραφική διακοίνωση, με την οποία η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βρετανία, απαιτούσε - ως «έμπρακτη» απόδειξη της ουδετερότητας της Ελλάδας - να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιω... Περισσότερα

Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο περί ασύλου

από Η Άλλη Άποψη
Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο περί ασύλου

Την έντονη ανησυχία τους για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για το άσυλο εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η «Διεθνής Αμνηστία», η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», το «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», το «Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων» και η «Human Rights 360».

Στη συνέντευξη καταδείχτηκε ο προσχηματικός χαρακτήρας της διαβούλευσης από την κυβέρνηση και τονίστηκε πως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, με αποτέλεσμα ένα πλήθος ανθρώπων να ζει σε μια γκρίζα ζώνη χωρίς χαρτιά και δικαιώματα.

Στη συνέντευξη, ανάμεσα στα άλλα τονίστηκε ότι εισάγονται νέες διαδικασίες υποδοχής χωρίς να αντιμετωπίζεται η βελτίωση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης για 35000 ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Αναφέρθηκε ότι το σχέδιο νόμου προσανατολίζεται προς τη μείωση του χρονικού περιθωρίου για τα αιτήματα ασύλου και προσφυγών και την αύξηση της χρήσης των διαδικασιών παραδεκτότητας, ώστε να αποφευχθεί η εξέταση αιτημάτων επί της ουσίας.

Για το σκοπό αυτό, προτείνονται και αναπτύσσονται στο σχέδιο νόμου οι κανόνες για τις επιταχυνόμενες και συνοριακές διαδικασίες, επίσης για ευάλωτες περιπτώσεις, και οι λίστες «ασφαλών τρίτων χωρών». Η χρήση των κανόνων των ασφαλών τρίτων χωρών δεν είναι κατοχυρωμένη, καθώς βασίζεται στη, συχνά ανακριβή, υπόθεση ότι μια χώρα είναι αρκετά ασφαλής για έναν αιτούντα άσυλο ώστε να αναζητήσει εκεί προστασία, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό προσωπικούς παράγοντες ή αντικειμενικές αλλαγές στις συνθήκες της ίδιας της χώρας.

Επίσης, ειπώθηκε πως το σχέδιο νόμου εισάγει αλλαγές που επηρεάζουν διάφορα στάδια των διαδικασιών. Μεταξύ άλλων, επιτρέπει την πρόσβαση στην πληροφορία για τους λόγους των αρνητικών πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου και τη δυνατότητα προσφυγής, μόνον κατόπιν αιτήματος του αιτούντα σε παραβίαση των διεθνών προτύπων για τα αποτελεσματικά ένδικα μέσα. Επιπλέον, αυξάνεται η υποχρέωση συνεργασίας με τις αρχές κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, και η αποτυχία συμμόρφωσης θεωρείται αδικαιολόγητα ως λόγος να θεωρηθεί το σχετικό αίτημα ως προδήλως αβάσιμο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα των αιτούντων σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου. Οι αλλαγές, εξάλλου, κινδυνεύουν να εκθέσουν τους αιτούντες σε επαναπροώθηση, καθώς αποκλείονται οι αυτόματες ανασταλτικές συνέπειες των προσφυγών όταν απορρίπτονται οι αιτήσεις ως προδήλως αβάσιμες ή δεν εξετάζονται επί της ουσίας.

Επισημάνθηκε δε, ότι οι αλλαγές στους κανόνες για την κράτηση προκαλούν ανησυχία. Η αυτόματη επανεξέταση των αποφάσεων διοικητικής κράτησης, που ισχύει σήμερα στο νόμο, προτείνεται να καταργηθεί, με σοβαρές συνέπειες στο δικαίωμα των αιτούντων άσυλο για αποτελεσματικά ένδικα μέσα στην κράτηση. Η επέκταση της ανώτατης περιόδου κράτησης από 45 σε 50 μέρες που εφαρμόζεται, επίσης, στις αποφάσεις παράτασης, είναι επίσης προβληματική, ειδικά καθώς οι αλλαγές περιλαμβάνουν ότι η προαναχωρησιακή κράτηση και η κράτηση για λόγους ασύλου θα υπολογίζονται χωριστά για τον υπολογισμό της μέγιστης περιόδου κράτησης. Οι αιτούντες άσυλο κινδυνεύουν να βρεθούν σε κράτηση στην Ελλάδα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν από 6 έως 36 μήνες.

Έχει διαβαστεί 77 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 210 επισκέπτες και 0 μέλη.