Τρίτη, 28 Ιουλ, 2026

  • Κυπριακό: Διεργασίες «με την αίσθηση του επείγοντος»
  • Η Ουκρανία «γέφυρα» συνένωσης των μετώπων του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ ενώ το Ιράκ μιλά για ουκρανικές επιχειρήσεις στο έδαφός του
  • Στοιχεία εκτέλεσης προυπολογισμού: Ξεζούμισμα του λαού δίχως τέλος...
  • Νέοι ελιγμοί και προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μ. Ανατολή
  • Μπαράζ επιθέσεων εποίκων και στρατού στη Δυτική Οχθη και Λίβανο
  • Με τα δικά τους λόγια πάντα
Κυπριακό: Διεργασίες «με την αίσθηση του επείγοντος»1 Η Ουκρανία «γέφυρα» συνένωσης των μετώπων του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο Ζελένσκι στις ΗΠΑ ενώ το Ιράκ μιλά για ουκρανικές επιχειρήσεις στο έδαφός του2 Στοιχεία εκτέλεσης προυπολογισμού: Ξεζούμισμα του λαού δίχως τέλος...3 Νέοι ελιγμοί και προετοιμασία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μ. Ανατολή4 Μπαράζ επιθέσεων εποίκων και στρατού στη Δυτική Οχθη και Λίβανο5 Με τα δικά τους λόγια πάντα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το σχέδιο

Το σχέδιο

Νέοι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι γεννιούνται για τη γενίκευση των συγκρούσεων στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, αλλά και για την ενοποίησή τους, με τις κουκκίδες να ενώνονται η μία μετά την άλλη. Κρίκο για μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί η ουκρανική επίθεση σε ιρανικό πλοίο στην Κασπία Θάλασσα, η πρώτη που καταγρ... Περισσότερα

Συνταγματική αναθεώρηση: Το κράτος παίρνει τα μέτρα του ενάντια στον λαό. Να πάρει και ο λαός τα δικά του!

από Η Άλλη Άποψη
Συνταγματική αναθεώρηση: Το κράτος παίρνει τα μέτρα του ενάντια στον λαό. Να πάρει και ο λαός τα δικά του!
Ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση, με ονομαστική ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων άρθρων, κατά την οποία κανένα δεν συγκέντρωσε περισσότερες από τις ψήφους που διαθέτει η ΝΔ συν ορισμένες ανεξάρτητων βουλευτών.

Το ΠΑΣΟΚ, συνεπές στη στάση που κράτησε σε όλη τη διαδικασία, μοιράζοντας υποσχετικές συναίνεσης στην επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή, ψήφισε «παρών» στα μισά περίπου άρθρα, ανάμεσά τους το άρθρο 16 και το άρθρο 29 (αφορά στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων).

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις τους αποκάλυψαν την προσπάθεια της ΝΔ να κρατήσει το αντιδραστικό - αντιλαϊκό περιεχόμενο των προτάσεών της μακριά από τον λαό, προσπάθεια που εκδηλώθηκε με την επιλογή διαδικασιών fast track στην καρδιά του καλοκαιριού.

Κατέδειξαν τις πραγματικές της στοχεύσεις, που η ίδια επιχείρησε να καμουφλάρει με τον μανδύα του «εθνικού συμφέροντος» και με το βλέμμα στις ανάγκες του κεφαλαίου, σε περίοδο ανταγωνισμών και αβεβαιοτήτων που επιτάσσουν την επιτάχυνση και διεύρυνση μέτρων όπως: Η συνταγματοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη, η φορολογική ασυλία των «στρατηγικών επενδυτών», η κατάργηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, η ανάθεση στο ανώτατο ειδικό δικαστήριο της συνταγματικότητας των νόμων, οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα μέσω των γνωστών καλπονοθευτικών συστημάτων, ο έλεγχος της λειτουργίας των κομμάτων κ.ά.

Ανέδειξαν ταυτόχρονα τις ευθύνες των κομμάτων της βολικής αντιπολίτευσης, που «διύλισαν τον κώνωπα και κατάπιαν την κάμηλο», εστίασαν σε επιμέρους πλευρές των κυβερνητικών προτάσεων προκειμένου να συγκαλύψουν τη σύμπλευσή τους στα κρίσιμα, π.χ. στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε συναίνεση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή και αφού μεσολαβήσουν εκλογές, προσπαθώντας μάταια να διασώσει τα προσχήματα.

Με τις παρεμβάσεις του το ΚΚΕ έβαλε στην ατζέντα προτάσεις προς το συμφέρον του λαού, χωρίς αυταπάτες ότι στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκό, δημοκρατικό ή προοδευτικό Σύνταγμα. Προτάσεις για προστασία των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, κατοχύρωση των ελεύθερων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πραγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεργία, απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε όλες τις βαθμίδες, αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, κατάργηση του άρθρου 86 κ.λπ.

Ξεχωριστή ενότητα στην πρόταση του Κόμματος υπάρχει για την απαγόρευση της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, την απαγόρευση διέλευσης και στάθμευσης στη χώρα μας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, καθώς επίσης για την κατάργηση της παραχώρησης αρμοδιοτήτων του ελληνικού κράτους σε ξένα κέντρα και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Καμία συναίνεση!

Αν κάτι επιβεβαίωσε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι αυτή προωθεί πολύ σοβαρές, αντιδραστικές και επικίνδυνες αλλαγές σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, τόνισε στην καταληκτική του ομιλία ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Κατήγγειλε τα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης ότι συνέδραμαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να συσκοτίσει το περιεχόμενο των προτάσεών της, είτε με την αφωνία τους είτε με την ουσιαστική τους συμφωνία σε ορισμένα άρθρα. Πάνω απ' όλα με μια ανούσια κριτική προς την κυβέρνηση, που υποβάθμιζε την πραγματική ουσία των προτάσεών της, όπως ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένας κυβερνητικός επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, ή ότι συναινέσεις θα πρέπει να υπάρξουν στην επόμενη Βουλή και όχι στη σημερινή.

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα δώσουμε καμία συναίνεση σε αυτές τις προτάσεις και σε καμία φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Και αυτό γιατί πρόκειται για προτάσεις που επιδιώκουν να θωρακίσουν την κυρίαρχη πολιτική, την αντιλαϊκή πολιτική σταθερότητα, να αναχαιτίσουν το ρεύμα αμφισβήτησης που υπάρχει και πρέπει ακόμη περισσότερο να δυναμώσει μέσα στον λαό απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στο σύστημα συνολικότερα», σημείωσε.

Αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις των οξυμένων ανταγωνισμών, των πολεμικών συγκρούσεων, με την ενεργό εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, με τη στροφή στην πολεμική οικονομία και προετοιμασία και με τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, τόνισε πως θα μεγαλώσουν τα αδιέξοδα, θα οξυνθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια και απέναντι σ' αυτό το ενδεχόμενο το αστικό πολιτικό σύστημα παίρνει τα μέτρα του με τις συγκεκριμένες προσαρμογές στο Σύνταγμα, π.χ. τους δημοσιονομικούς κόφτες, την ασφάλεια δικαίου, την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων με όχημα την ψευδεπίγραφη αξιοκρατία και αποδοτικότητα, αλλά με πραγματικό στόχο τη διαμόρφωση πειθαρχημένων εργαζομένων στην κυρίαρχη πολιτική.

Αλλά και παραπέρα, με τις αλλαγές στο άρθρο 29, που στο όνομα δήθεν της «δημοκρατικής λειτουργίας» των κομμάτων, όπως το σύστημα θα την ορίζει, θα τίθενται περιορισμοί στη δράση τους ακόμα και στην εκλογική τους συμμετοχή.

Απαντώντας στη ρητορική της κυβέρνησης ότι αυτές οι αλλαγές στοχεύουν στο να μη λειτουργούν με προκάλυμμα κόμματος ναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις, επεσήμανε: «Μα γι' αυτό το ζήτημα νομοθετήσατε ήδη δύο φορές, για ποιο λόγο χρειάζεται αντίστοιχη παρέμβαση και στο Σύνταγμα, και μάλιστα το ανώτατο ειδικό δικαστήριο να κρίνει ποινικά ζητήματα; Πώς θα κρίνει τέτοια θέματα το ΑΕΔ; Εμείς λέμε ότι θέλετε να φτιάξετε ένα συνταγματικό πλαίσιο που στο όνομα της θεωρίας των άκρων και της ποινικοποίησης του ριζοσπαστισμού θα βάζετε εμπόδια στην πολιτική δράση κομμάτων, και όχι φασιστικών κομμάτων, που είναι γέννημα - θρέμμα αυτού του συστήματος, αλλά κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων που αμφισβητούν το σημερινό σύστημα».

Ο Γ. Γκιόκας στηλίτευσε και την προσπάθεια αναστήλωσης του χαμένου κύρους των αστικών θεσμών, τονίζοντας ότι ενώ η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή να θίξει το άρθρο 86 και τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όταν στην αναθεώρηση του 2019 είχε απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ, όπως και τα άλλα κόμματα της βολικής αντιπολίτευσης, τώρα διατηρεί τον πυρήνα των συγκεκριμένων διατάξεων.

«Εμείς δεν φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε το χαμένο κύρος προς τους θεσμούς ενός σάπιου και άδικου κράτους. Καλούμε τον λαό να αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα που έχει να αλλάξει τον συσχετισμό δύναμης και να διαμορφώσει προϋποθέσεις συνολικής ανατροπής», κατέληξε.

Αποκάλυψη άρθρο το άρθρο

Τις πραγματικές στοχεύσεις της συνταγματικής αναθεώρησης για αναβάθμιση του ρόλου του αστικού κράτους και θωράκισή του απέναντι στον εχθρό λαό ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Τσοκάνης, Νίκος Αμπατιέλος και Βιβή Δάγκα. Εστίασαν σε συγκεκριμένα κρίσιμα άρθρα, όπως:

Στο άρθρο 16, όπου αντικρούοντας την κυβερνητική ρητορική ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα δημιουργήσει ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο και μια νέα πηγή αύξησης του ΑΕΠ, επισημάνθηκε πως δεν τους αρκεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογίας αποτελούν παραγωγικές δυνατότητες που στον καπιταλισμό θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θέλουν να λειτουργούν και τα ίδια τα πανεπιστήμια ως επιχειρήσεις στη λογική του κόστους - οφέλους.

Στα άρθρα 17 και 18 για την προστασία της ιδιοκτησίας και περιουσίας, καταγγέλλοντας ότι αφορούν τις μετοχές, τα ομόλογα, την πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία, το εμπορικό σήμα, την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και του τεράστιου συγκεντρωμένου πλούτου. Στον αντίποδα, δεν αναγνωρίζεται ιδιοκτησία ούτε για την πρώτη κατοικία στον λαό, οι πλειστηριασμοί έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας με συνέπεια τη μεγάλη μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης τα τελευταία 15 χρόνια από το 77% στο 69%, ενώ έπεται και συνέχεια.

Ειδικότερα, η πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 17 έρχεται να λύσει τα χέρια των κατασκευαστικών ομίλων από όποιους πολεοδομικούς περιορισμούς υπήρχαν στη δόμηση και στις χρήσεις γης, ενώ τους παραχωρεί κρατική ακίνητη περιουσία.

Στο άρθρο 78 για την αναδρομική ισχύ φόρου, για το οποίο καταγγέλθηκε ότι δεν προορίζεται να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά τους επενδυτές, ώστε να ξέρουν σε ποιο φορολογικό καθεστώς θα κάνουν την επένδυσή τους. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία του άρθρου 107, δηλαδή την προστασία των κεφαλαίων του εξωτερικού, αλλά και του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, έρχεται να απογειώσει τη φορολογική ασυλία για το κεφάλαιο.

Στο άρθρο 79 για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους δημοσιονομικούς κόφτες, στηλιτεύοντας ότι αφορούν αποκλειστικά τον λαό και τις ανάγκες του και όχι τις επενδύσεις, ούτε τα γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα.

Στο άρθρο 21 για την κρατική μέριμνα για προσιτή στέγη και για διαγενεακή δικαιοσύνη και αλληλεγγύη κατά τον σχεδιασμό των δημοσίων πολιτικών, σημείωσαν πως την περιβόητη «κοσμογονία» του ΕΣΥ τη βιώνουν οι υγειονομικοί και ο λαός με τον νόμο - φακελάκι, τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Στηλίτευσαν τις προτάσεις της συστημικής αντιπολίτευσης: Του ΠΑΣΟΚ για «ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας που οργανώνεται, όπως ο νόμος ορίζει», επισημαίνοντας πως ο νόμος ορίζει ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Του ΣΥΡΙΖΑ για «συνταγματική κατοχύρωση του ΕΣΥ», λες και με αυτήν την πρόταση ανατρέπεται η εμπορευματοποίηση της Υγείας, των υπηρεσιών. Του κόμματος Τσίπρα, που ούτε λέξη δεν λέει για δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα. Και επεσήμαναν ότι τα κόμματα αυτά μοιράζονται τη θέση για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, τις δεσμεύσεις στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ και τα «κοστολογημένα προγράμματα», από τα οποία μόνιμα χαμένοι βγαίνουν ο λαός και οι υγειονομικοί και κερδισμένοι πάντα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος για τη στέγη, επεσήμαναν πως σχετική πρόβλεψη υπάρχει ήδη στο Σύνταγμα, αλλά δεν εμπόδισε να χτιστεί όλο το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τα funds και τις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία. Οπως τόνισαν, το πρόβλημα για την έλλειψη προσιτής στέγης για τον λαό δεν οφείλεται στην ελλιπή συνταγματική κατοχύρωση, αλλά στο γεγονός ότι στον καπιταλισμό η κατοικία είναι εμπόρευμα.

Η συνέχεια της διαδικασίας

Σύμφωνα με τον κανονισμό, μετά από έναν μήνα - δηλαδή στις 26 Αυγούστου - θα γίνει νέα ψηφοφορία για όσα άρθρα πήραν χτες από 151 ψήφους και πάνω. Οσα απ' αυτά στη δεύτερη ψηφοφορία του Αυγούστου λάβουν 151 ψήφους, στην επόμενη Βουλή, που θα προκύψει μετά τις εκλογές - η οποία θα είναι αναθεωρητική - θα πρέπει να υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές για να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμα, δηλαδή με ενισχυμένη πλειοψηφία. Αυτά που στην ψηφοφορία του Αυγούστου συγκεντρώσουν από 180 και πάνω, στην επόμενη Βουλή θα χρειαστούν 151 ψήφους.


Έχει διαβαστεί 21 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 329 επισκέπτες και 0 μέλη.