Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η υλοποίηση του υπερμνημονίου

από Η Άλλη Άποψη
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η υλοποίηση του υπερμνημονίου

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινά η προεργασία σχετικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα στο πλαίσιο του 13ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη με την έκδοση νέας «έκθεσης αξιολόγησης» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε πρώτη φάση οι σχετικές συζητήσεις με τους «θεσμούς» της ΕΕ θα διενεργηθούν με τηλεδιασκέψεις και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με ατζέντα τις εκκρεμότητες από προηγούμενες «αξιολογήσεις», μεταξύ τους την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του πτωχευτικού νόμου. Σ' αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΝΔ σχεδιάζει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Η σχετική διάταξη προβλέπει πώληση και ενοικίαση της πρώτης κατοικίας του «οφειλέτη», καθώς ο δανειολήπτης με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στον ιδιωτικό ειδικό φορέα που θα συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό, και στη συνέχεια μπορεί να έχει το δικαίωμα της διαμονής στην κατοικία του έναντι ενοικίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει ακόμα τα δημοσιονομικά μεγέθη όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, αλλά και τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2022. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν διαμόρφωση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου διαμορφώνει τις προϋποθέσεις και για νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρηματικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση ΝΔ ήδη προγραμματίζει τη θέσπιση νομοθεσίας με φορολογικά και άλλα κίνητρα για συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρικούς μετασχηματισμούς.

Ολα αυτά και ακόμα περισσότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, άλλωστε, αποτελούν και προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του υπερμνημονίου της ΕΕ, που η υλοποίησή του ξεκινά φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτες ανακοίνωσε ότι παρέλαβε το πρώτο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πληρωμή στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η σχετική εκταμίευση, εφόσον εγκριθεί, θα φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά υπενθυμίζεται, «το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 15 ορόσημα που καλύπτουν διάφορες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης αποβλήτων, της Πολιτικής Προστασίας, των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, και του συστήματος λογιστικών και λοιπών ελέγχων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση την «πρόοδο» που θα διαπιστωθεί στο συγκεκριμένο πακέτο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, θα αξιολογήσει το αίτημα σε περίπου δύο μήνες, ενώ «στη συνέχεια θα αποστείλει στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου προκαταρκτική αξιολόγηση σχετικά με την εκπλήρωση από την Ελλάδα των ορόσημων και των στόχων που απαιτούνται για την εν λόγω πληρωμή».


Έχει διαβαστεί 855 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 793 επισκέπτες και 0 μέλη.