Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: Σε αναμονή για τη λυπητερή στο ρεύμα

από Η Άλλη Άποψη
ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: Σε αναμονή για τη λυπητερή στο ρεύμα
Το πόσο θα φεσωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβρη θα γνωρίζουν στις 6 του μήνα, αφού τότε αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι επιδοτήσεις - δωράκια στους ομίλους της Ενέργειας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τελική τιμή, μετά τις επιδοτήσεις, θα κυμανθεί από 0,16 έως 0,18 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ενα κόστος υπέρογκο αν αναλογιστεί κάποιος ότι τον Μάρτη του 2021 η μέση τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 0,07 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την ακρίβεια εντείνουν την εκρηκτική κατάσταση για τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, την Παρασκευή 29/11, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στο 3%, με τον πληθωρισμό όμως στα τρόφιμα και στην Ενέργεια (δεν υπολογίζεται στον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό) να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και μάλιστα κοντά σε διψήφια νούμερα σε κάποια προϊόντα. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός από 2% τον περασμένο μήνα, διαμορφώνεται στο 3%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανηφόρισε στο 2,3% από 2% τον Οκτώβρη.

Ολα αυτά έχουν οδηγήσει τα νοικοκυριά σε απόγνωση και βαλτωμένα μέχρι τον λαιμό στην ακρίβεια. Σύμφωνα με στοιχεία από πρόσφατη έρευνα γνώμης (GPO):

  • Οι 9 στους 10 Ελληνες λένε ότι η ακρίβεια δυσκολεύει σημαντικά την καθημερινότητά τους. Το 66% ίσα που τα βγάζει πέρα. Για το 55%, το εισόδημα δεν φτάνει ούτε για τα βασικά.
  • Πάνω από 6 στους 10 δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, και σχεδόν 7 στους 10 δυσκολεύονται να πληρώσουν τους πάγιους λογαριασμούς. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, το 2022 και το 2023, ο μισθός τελείωνε στις 18 και 19 του μήνα για ένα στα δύο νοικοκυριά. Φέτος φαίνεται ότι η κατάσταση χειροτερεύει.
  • Το ίδιο δύσκολες είναι η κάλυψη των εξόδων στέγασης για το 62,5% του πληθυσμού, για το 58% οι πληρωμές δόσεων και ρυθμίσεων σε τράπεζες και για το 60% η κάλυψη ιατρικών εξόδων.
  • Στην ερώτηση «τι φταίει για την ακρίβεια;» το 54,2% θεωρεί πως αιτία είναι ο συνδυασμός υψηλών τιμών και πολύ χαμηλών μισθών και συντάξεων.
  • Πάνω από το 90% θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη βασικής ανάγκης, ως στοιχειώδες μέτρο ανακούφισης. Οι 6 στους 10 θεωρούν ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν το 2024 και πάνω από τους μισούς ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευθύνεται για τις υψηλές τιμές του ρεύματος...
Μεγάλα αδιέξοδα για τις οικογένειες με παιδιά

Οπου οι υποχρεώσεις είναι πιο αυξημένες, η σκιά της ακρίβειας πέφτει πιο βαριά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα, οι γονείς που έχουν παιδιά σε ηλικία σχολείου ή πανεπιστημίου αναφέρουν δυσκολίες στην κάλυψη των εξόδων φροντιστηρίων και άλλων εκπαιδευτικών αναγκών σε ποσοστό 60,9% (πολύ - αρκετά), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (63,7%) δηλώνει ότι δυσκολεύεται να καλύψει τις δαπάνες για ρούχα και παπούτσια.

Η ψυχαγωγία και η διασκέδαση έχουν γίνει άπιαστο όνειρο για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, με το 71,5% να θεωρεί ...πολυτέλεια ένα τέτοιο έξοδο. Το ίδιο ισχύει και με τις εκδρομές, όπου το 77,5% (σχεδόν 8 στους 10) δηλώνει αδυναμία να καλύψει τις δαπάνες.

Την εικόνα για το πραγματικό αδιέξοδο που βιώνουν τα νοικοκυριά συμπληρώνουν τα στοιχεία από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, όπου οι ατομικές ειδοποιήσεις για κατασχέσεις από οφειλές έχουν φτάσει τις 2.377.106 από την αρχή του χρόνου! Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν οι 9 στους 10, δηλαδή το 88,31%, χρωστάνε ποσά έως 30.000 ευρώ.


Έχει διαβαστεί 1008 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 672 επισκέπτες και 0 μέλη.