Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου

από Η Άλλη Άποψη
Ύπατη Αρμοστεία: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου

Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου και οι επαναπροωθήσεις  που ανακοίνωσε  ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και την αποφυγή υπέρμετρης και αδικαιολόγητης βίας και ζητά η εξέταση των αιτημάτων ασύλου να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο.

Η ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), απευθύνει έκκληση για ηρεμία και χαλάρωση της έντασης στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό το πρίσμα των σημερινών αυξανόμενων μετακινήσεων των ανθρώπων εκεί – συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

Η Ύπατη Αρμοστεία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε Ελλάδα-Τουρκία και προσφέρει την υποστήριξή της. Όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις είναι σημαντικό οι αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη λήψη των όποιων μέτρων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση ταλαιπωρίας ευάλωτων ανθρώπων. Όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα επιτήρησης των συνόρων και αποτροπής παράτυπων κυμάτων, αλλά πρέπει να αποφεύγουν την υπέρμετρη και αδικαιολόγητη βία, ενώ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου πρέπει να γίνεται με συντεταγμένο τρόπο.

Ούτε η σύμβαση του 1951 που σχετίζεται με το καθεστώς των προσφύγων ούτε η νομοθεσία της Ε.Ε για τους πρόσφυγες προσφέρουν τη νομική βάση για την αναστολή υποδοχής αιτήσεων ασύλου.

Το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ έχει υποδειχθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως προς το θέμα αυτό, ωστόσο η διάταξη αυτή επιτρέπει τη λήψη προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής και διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης που χαρακτηρίζεται από ξαφνική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ.

Τα πρόσωπα που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια ενός κράτους δεν θα πρέπει επίσης να τιμωρούνται εάν παρουσιαστούν χωρίς καθυστέρηση στις αρχές για να ζητήσουν άσυλο.

Στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) συνεργάζεται με τους εθνικούς εταίρους, την Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τον ΔOM και την UNICEF, αξιολογώντας την κατάσταση και παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια όπου χρειάζεται. Στις ομάδες συμπεριλαμβάνονται Σύροι, Αφγανοί, Ιρανοί, Σουδανέζοι και άλλες εθνότητες – συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των οικογενειών, που έφθασαν σε επισφαλείς συνθήκες.

Στην Ελλάδα, οι ομάδες της Ύπατης Αρμοστείας αναφέρθηκαν στην άφιξη περίπου 1.200 ατόμων την 1η Μαρτίου και 2 Μαρτίου το πρωί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) – υψηλότερα από τα πρόσφατα ημερήσια ποσοστά. Η Ύπατη Αρμοστεία έχει αναπληρώσει τα αποθέματα ξηρών τροφών και κουβερτών για την υποστήριξη νέων αφίξεων και επιβεβαίωσε ότι άλλοι παράγοντες έχουν και άλλα αποθέματα.

Η Ελλάδα και άλλα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους. Απαιτούνται συνεχείς ευρωπαϊκοί πόροι, ικανότητα και αλληλεγγύη για την ενίσχυση της αντίδρασης της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρηθεί και να ενταθεί η διεθνής στήριξη προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί ήδη εκατομμύρια πρόσφυγες, καθώς και άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία.

Ενώ η κατάσταση στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και της Ελλάδας και η κίνηση πολλών χιλιάδων ανθρώπων είναι ανησυχητική, η ανθρωπιστική καταστροφή που εκδηλώνεται στη βορειοδυτική Συρία και οι τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ιντλίμπ για περίπου 950.000 εσωτερικά εκτοπισμένους εξακολουθούν να απαιτούν επείγουσα δράση.

Έχει διαβαστεί 373 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1859 επισκέπτες και 0 μέλη.