Πέμπτη, 02 Ιούλ, 2020

  • Πικετοφορία του ΚΚΕ στη Βέροια ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
  • Και πάλι για το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με στόχο το χτύπημα του λαϊκού κινήματος!
  • Το "μαργαριτάρι" της ημέρας!
  • ΠΑΜΕ: Το δώρο του Πάσχα είναι τμήμα των δεδουλευμένων. Να παρθούν μέτρα για την καταβολή του στους εργαζόμενους
  • Καταδικάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης;
  • ΔΩΡΕΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Πικετοφορία του ΚΚΕ στη Βέροια ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις1 Και πάλι για το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις με στόχο το χτύπημα του λαϊκού κινήματος!2 Το "μαργαριτάρι" της ημέρας!3 ΠΑΜΕ: Το δώρο του Πάσχα είναι τμήμα των δεδουλευμένων. Να παρθούν μέτρα για την καταβολή του στους εργαζόμενους4 Καταδικάζουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Α/Θμιας Εκπαίδευσης;5 ΔΩΡΕΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Παραμένει ζοφερή η ζωή των προσφύγων στη χώρα μας

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: Παραμένει ζοφερή η ζωή των προσφύγων στη χώρα μας

Η εξιχνίαση των καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις ξεριζωμένων από την Ελλάδα στην Τουρκία, η άρση του γεωγραφικού περιορισμού που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην Σάμο, όπως και οι καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, αποτέλεσαν τα κύρια ζητήματα ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δείχνοντας για άλλη μια φορά τη ζοφερή εικόνα της ζωής αυτών των ανθρώπων στη χώρα μας.

Στην ενημέρωση, τονίστηκε πως η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να δέχεται αξιόπιστες μαρτυρίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία από τον Έβρο. Αντίστοιχες μαρτυρίες καταγράφονται και από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό αναφέρθηκε πως η Ύπατη Αρμοστεία δεν είναι ικανοποιημένη από την διαδικασία που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές για να διερευνηθούν οι καταγγελίες αυτές. Μάλιστα, ειπώθηκε ότι οι μαρτυρίες για το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2018 κάνουν λόγο για 300 άτομα που επαναπροωθήθηκαν παράνομα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις μαρτυρίες για επαναπροωθήσεις στον Έβρο, καμία δεν αφορά Τούρκους πολίτες. Άλλωστε, το 40% των φετινών αφίξεων στον Έβρο, αφορούσε πολίτες της γειτονικής χώρας. Όπως σημειώθηκε επιπλέον, οι μεταφορές προσφύγων προς την ενδοχώρα δεν έχουν οδηγήσει σε μαζικές αφίξεις από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ζητήθηκε δε η άρση του γεωγραφικού περιορισμού που εγκλωβίζει τους ξεριζωμένους στα νησιά ώστε να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία μεταφοράς τους στην ηπειρωτική χώρα.

Εξάλλου, νέα δίοδος εισόδου προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα υπάρχει από φέτος, αφού για πρώτη φορά καταγράφηκαν 202 αφίξεις από την Τουρκία με βάρκες προς την Αλεξανδρούπολη. Τον ίδιο μήνα, οι αφίξεις από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο ήταν 596. Στην Ελλάδα, σήμερα, υπάρχουν 71.200 αφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2018, ήρθαν 50.500 άτομα (σ.σ. αύξηση σε σχέση με τα 35.400 του 2017). Το 2018 χαρακτηρίστηκε από ελαφριά αύξηση των ροών από την θάλασσα (32.494 αφίξεις) και μεγάλη αύξηση από τα χερσαία σύνορα (18.014 αφίξεις), τη στιγμή που χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής στο Φυλάκιο του Έβρου είναι μόλις 240 άτομα. Η τάση αυτή έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων στον Έβρο σε σχέση με τις θαλάσσιες αφίξεις που αποδίδεται στο γεγονός ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ισχύει μόνο για τα νησιά. Οι Τούρκοι είναι η εθνικότητα που κατέχει σταθερά τα πρωτεία στις εισόδους από τον Έβρο.

Το 2018 μεταφέρθηκαν 21.386 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα από τα νησιά. Η κατάσταση στην Σάμο, όπως ειπώθηκε, παραμένει προβληματική, αφού το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), που έχει χωρητικότητα 648 ατόμων, «φιλοξενεί» 3.837 άτομα, 1.500 από τα οποία ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές γύρω από το ΚΥΤ, ενώ το 24% του συνόλου είναι ανήλικοι. Το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί την εκτίμηση ευαλωτότητας, προκειμένου να επιτρέπεται η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα αλλά σημειώνονται καθυστερήσεις, όπως ειπώθηκε.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί την Ύπατη Αρμοστεία είναι η προστασία των ανηλίκων, καθώς σήμερα στη χώρα βρίσκονται 3.741 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, ωστόσο μόλις 1.007 είναι θέσεις φιλοξενίας τους. Την ίδια ώρα 840 ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου ακόμα και για έναν χρόνο.

Στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, οι άλλες χώρες της ΕΕ ζήτησαν το 2018 να επιστρέψουν 8.190 άτομα στην Ελλάδα (το αντίστοιχο νούμερο για το 2017 ήταν 2.141), αλλά οι αποδοχές των αιτημάτων από τη χώρα μας ανήλθαν μόλις σε 307 και οι επιστροφές που πραγματοποιήθηκαν σε 24. Αυξήθηκαν, επίσης, οι απορρίψεις από κράτη - μέλη αιτημάτων από την Ελλάδα για οικογενειακή επανένωση. Έτσι, 2.577 αιτήματα έγιναν αποδεκτά και 2.300 απορρίφθηκαν, κυρίως λόγω αυστηροποίησης των προθεσμιών ή για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Το 2018 η Ελλάδα ήταν στην τρίτη θέση στην ΕΕ από άποψη υποβολής αιτήσεων για άσυλο: 66.970 αιτήσεις κατατέθηκαν (σσ το 2013 ήταν 4.814), λιγότερες μόνο από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, όμως, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε αιτήσεις για άσυλο στην ΕΕ. Το ποσοστό αναγνώρισης ανήλθε πέρσι σε 49,4%. Στην ενημέρωση εκφράστηκε ανησυχία για τις αυξανόμενες καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής ασύλου στην ενδοχώρα. Σήμερα υπερβαίνει τους έξι μήνες που αποτελούν το χρονικό όριο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Λόγω της αύξησης στις αιτήσεις για άσυλο, αναμένονται μεγαλύτερες καθυστερήσεις φέτος. Ακόμη και οι Σύροι, για τους οποίους εφαρμόζεται διαδικασία fast track, παίρνουν ραντεβού για το 2020 και το 2021, τονίστηκε.

Έχει διαβαστεί 158 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 27 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 03 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 21 ως 34 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 04 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 33 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 107 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά