Δευτέρα, 18 Οκτ, 2021

  • Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας
  • Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"
  • Πόσο "καλά" τα πάμε;
  • Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/10
  • Σκοτεινές πλευρές του φετινού νόμπελ ειρήνης
Μήνυνα Γκυρίνη για την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας1 Σήμερα παρουσιάζεται στη Βέροια το βιβλίο του Θανάση Δέλλα "Στη φωλιά της λύκαινας"2 Πόσο "καλά" τα πάμε;3 Αύριο Δευτέρα 18/10 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Δέλλα στη Βέροια4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 17/105 Σκοτεινές πλευρές του φετινού νόμπελ ειρήνης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ψέματα με πολύ κοντά ποδάρια...

Τώρα που η κυβέρνηση υπέγραψε μια νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, με 5ετή διάρκεια και ακόμα πιο επικίνδυνες προβλέψεις από την προηγούμενη, τώρα που τα προπαγανδιστικά «μηχανάκια» παίρνουν πάλι μπρος για τα «οφέλη» που έχει να περιμένει τάχα ο λαός από την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τα οποία βάζουν τον λ... Περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Συνέχεια στην κοροϊδία με τις εκκρεμείς συντάξεις

από Η Άλλη Άποψη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Συνέχεια στην κοροϊδία με τις εκκρεμείς συντάξεις

Τη συνεχιζόμενη κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων που περιμένουν χρόνια να πάρουν την πετσοκομμένη από τις αντιασφαλιστικές ανατροπές σύνταξή τους έρχονται να επιβεβαιώσουν οι καθημερινές τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις. Και ενώ τα στελέχη της κυβέρνησης ανακοινώνουν δήθεν «νέα μέτρα», αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων και των εργαζομένων του κλάδου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση του ΕΦΚΑ με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Αντίθετα, και αυτό το πρόβλημα, που σκόπιμα όλες οι κυβερνήσεις το άφησαν να κακοφορμίσει, γίνεται πρόσχημα για την ακόμα μεγαλύτερη είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στον ασφαλιστικό Οργανισμό.

Ετσι, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας τη Δευτέρα σε ραδιοφωνικό σταθμό, έκανε λόγο για «αναβάθμιση» των ιστοσελίδων του υπουργείου Εργασίας ώστε να γίνουν διαδραστικές, για λειτουργία αναβαθμισμένων call centers και εξυπηρέτηση μέσω ΚΕΠ. Αυτό που δεν είπε είναι με ποιο προσωπικό θα παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, την ώρα που η συνεχιζόμενη αποψίλωση του ΕΦΚΑ από προσωπικό έχει κόψει κάθε επικοινωνία ασφαλισμένων και συνταξιούχων ακόμα και μέσω τηλεφώνου...

Οι «αναβαθμίσεις» αυτές, όμως, στοχεύουν αλλού. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός, «θα αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, διότι αυτό που μετράει είναι το κράτος να είναι αξιόπιστο στις υπηρεσίες απέναντι στον πολίτη. Αυτό μετράει, δεν μετράει ποιος τις παρέχει αλλά να τις παρέχει στην ώρα τους και με τον τρόπο που πρέπει». Πρόσθεσε για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ ότι «ένα σαράβαλο δεν γίνεται αμέσως turbo...» - μόνο που η ευθύνη για το πώς ο ΕΦΚΑ κατάντησε σαράβαλο ανήκει σε όλες τις κυβερνήσεις και στις διοικήσεις που διορίζονται από αυτές.

Οσο για τις 150 προσλήψεις που ανακοίνωσε, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, καθώς μόνο το 2020 αποχώρησε με συνταξιοδότηση από τον ΕΦΚΑ σχεδόν τετραπλάσιος αριθμός έμπειρων υπαλλήλων και άλλοι τόσοι εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν και φέτος.

Και ενώ ο ίδιος ο υπουργός αναγνώρισε ότι μόνο το 1/3 των συνταξιούχων λαμβάνουν έστω την προσωρινή σύνταξη (τουλάχιστον 100.000 συνταξιούχοι περιμένουν εδώ και χρόνια χωρίς κανένα εισόδημα), ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγου επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα χτες στη Βουλή, απατώντας σε σχετική Ερώτηση.

Οπως είπε, «η διαδικασία για την έκδοση της προσωρινής σύνταξης για τους περισσότερους συνταξιούχους είναι μια βαριά διαδικασία, διαρκεί αρκετά, αυτός είναι και ο λόγος που είναι σχετικά μικρό το ποσοστό των ατόμων τα οποία λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις...». Αυτό που δεν λέει ο υφυπουργός είναι ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετούσε την προσωρινή σύνταξη, έθεσε προϋποθέσεις και διαδικασίες οι οποίες ήταν και περίπλοκες και χρονοβόρες, και ήξερε καλά ότι θα οδηγούσαν σε αποκλεισμό τα 2/3 των συνταξιούχων. Τότε όμως διαφήμιζε ως «λύση» την προσωρινή σύνταξη.

Επιπλέον, όπως υποστήριξε ο Π. Τσακλόγλου, «για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ενοποίηση ουσιαστικά δεν ελήφθησαν μέτρα που να έχουμε και πραγματική ενοποίηση. Είναι διάφορα παλαιά συστήματα τα οποία είχαν διαφορετικούς κανόνες, με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα υπολογιστικά και ούτω καθεξής (...) Αυτή η πανσπερμία κανόνων η οποία πολλαπλασιάστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου», ενώ «μεγάλο τμήμα των αρχείων μας, των ασφαλιστικών μας εισφορών, δεν είναι αυτήν τη στιγμή ψηφιοποιημένο».

Αντί όμως για ουσιαστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή της ΝΔ συνεχίζουν να καταφεύγουν σε μπαλώματα, μετατρέπουν τον ΕΦΚΑ σε φέουδο ιδιωτικών εταιρειών, που τον λυμαίνονται χρόνια, ενώ τώρα η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του περνάει σε νέο επίπεδο, με την τοποθέτηση του project manager.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε το σχέδιο της κυβέρνησης «να αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά παραπέρα συρρίκνωσή του, με βάση και τις σχετικές αντεργατικές κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο Πισσαρίδη».

Έχει διαβαστεί 349 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΔ 0 μποφόρ

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 317 επισκέπτες και 1 μέλος.