Τρίτη, 28 Σεπ, 2021

  • ΕΛΛΑΔΑ και ΓΑΛΛΙΑ: Υπογράφτηκε η συμφωνία για αγορά 3+1 φρεγατών με δέσμευση για κοινές επεμβάσεις
  • Βέροια: Καθαρισμός δημοτικών αλσών
  • Να τι ζητούν οι εργαζόμενοι στου "Βαρβαρέσου"
  • "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ" ή, πώς η Τέχνη "φωτίζει" τον πολύτιμο ¨λευκό χρυσό" της Ελλάδας
  • Ρεκόρ σε πλούτο και ανισότητες
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ''ΑΡΕΤΗ'' ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
ΕΛΛΑΔΑ και ΓΑΛΛΙΑ: Υπογράφτηκε η συμφωνία για αγορά 3+1 φρεγατών με δέσμευση για κοινές επεμβάσεις1 Βέροια: Καθαρισμός δημοτικών αλσών2 Να τι ζητούν οι εργαζόμενοι στου "Βαρβαρέσου"3 "ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ" ή, πώς η Τέχνη "φωτίζει" τον πολύτιμο ¨λευκό χρυσό" της Ελλάδας4 Ρεκόρ σε πλούτο και ανισότητες5 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ''ΑΡΕΤΗ'' ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κρίκος

Κρίκος

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ είναι ένας νέος, σημαντικός κρίκος στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που υπηρέτησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, από το 1990, οπότε ξεκίνησε στη χώρα μας, με τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Τις συνέπειες θα τις βρουν ξανά μπροστά τους τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως έγι... Περισσότερα

Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...

από Η Άλλη Άποψη
Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...

Επιβραβεύοντας την συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων μέσα σε συνθήκες πανδημίας, με εμβληματικό παράδειγμα τον νόμο – έκτρωμα για τα εργασιακά, το Eurogroup επικύρωσε και τυπικά την 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αποδέσμευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε περιχαρείς ότι «επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι - μεταξύ άλλων - η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του «οικοδομήματος» του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος». 

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας», αυτό το νέο υπερμνημόνιο που θα συνδυαστεί με νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των χρημάτων.

Επίσης, συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη «μόνιμη» μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), «όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο».

Η έκθεση του ESM

H συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ, η μείωση της μάζας με τα κόκκινα δάνεια, και βέβαια η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του νέου πτωχευτικού νόμου, αλλά και η πρόοδος του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων στην προμετωπίδα των συστάσεων που απευθύνει και η πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προς την ελληνική κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του ESM, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με τον Μηχανισμό να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «απαιτούνται προσπάθειες σε πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς εφαρμογής της διαρθρωτικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του προγράμματος». 

Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνει και η λεγόμενη αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, ζήτημα που εδώ και λίγους μήνες φέρνει στην επιφάνεια και ο εν λόγω ευρωπαϊκός θεσμός, που βέβαια σχετίζεται με την κλιμάκωση των αντεργατικών ανατροπών στην Ασφάλιση καθώς και την επιστροφή στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών, που επίσης φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Την ερχόμενη βδομάδα κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τo Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022 - 2025 με κεντρικό στόχο την απόδοση φρέσκου δημοσιονομικού χώρου τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, πλάι στον πακτωλό των εκταμιεύσεων που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα βασικά μεγέθη του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού, όπως αυτά καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εμφανίζουν μέσο ρυθμό ανάκαμψης περίπου 3,9% σε ετήσια βάση αλλά με σταδιακή εξασθένιση από 6,2% το 2022 στην περιοχή του 3,3% το 2025, όπως προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με βάση και το προβλεπόμενο «εμπροσθοβαρές» χρονοδιάγραμμα εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (3,6% για φέτος, 6,2%, το 2022, 4,4% το 2023, 4,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 3,3% ΑΕΠ το 2025).


Έχει διαβαστεί 386 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 26 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 27 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 17 ως 19 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 334 επισκέπτες και 1 μέλος.