Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

106 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΙΜΠΚΝΕΧΤ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

από Η Άλλη Άποψη
106 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΛΙΜΠΚΝΕΧΤ ΚΑΙ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ

Την Κυριακή 12 Γενάρη πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, για μια ακόμα χρονιά, η πορεία μνήμης και τιμής για τους επαναστάτες κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, που δολοφονήθηκαν στις 15 Γενάρη 1919. Στην πορεία, που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 1926 και με μικρά διαλείμματα συνεχίζεται μέχρι σήμερα κάθε χρόνο το δεύτερο σαββατοκύριακο του Γενάρη, συμμετείχαν μαζικά και φέτος μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που διέσχισαν μία απόσταση αρκετών χιλιομέτρων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός», «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και για την κοινή πάλη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών.

Το πανό του Κόμματος στα γερμανικά και τα ελληνικά, εμπνευσμένο από τον επίλογο του άρθρου της Λούξεμπουργκ στις 14 Γενάρη του 1919, μια μέρα πριν τη δολοφονία της, έγραφε: «Η επανάσταση θα υψωθεί ξανά και θα αναγγείλει: ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ!». Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μοιραζόταν η γερμανόφωνη έκδοση του «Ριζοσπάστη», ανακοινώσεις του ΚΚΕ στα γερμανικά για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και το νέο τεύχος του «Οδηγητή» του Γενάρη του 2025 με τη νέα του εμφάνιση.

Στο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συμμετείχαν, επίσης, μέλη της ΚΝΕ από την Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, πρωτοπόροι στην περυσινή Οικονομική Εξόρμηση, όπου το βραβείο τους στο πλαίσιο της άμιλλας του ΚΣ της ΚΝΕ ήταν επίσκεψη στο Βερολίνο με ιδεολογικοπολιτικό, επιμορφωτικό και διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα, καθώς και μέλη του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας που επισκέφθηκαν το Βερολίνο για να συμμετάσχουν στην πορεία, ενώ ακολουθούσε το μπλοκ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Μνημείο των νεκρών του Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος, όπου είναι θαμμένοι οι δύο ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD) Λίμπκνεχτ και Λούξεμπουργκ, καθώς και άλλες προσωπικότητες του γερμανικού κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, της Επανάστασης του Νοέμβρη του 1918, των Διεθνών Ταξιαρχιών και της πάλης ενάντια στο φασισμό. Εκεί, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας κατέθεσε κοινό στεφάνι των δύο κομμάτων στη μνήμη των δύο κομμουνιστών ηγετών, στο μνημείο που είχε αναγερθεί το 1951 στο Ανατολικό Βερολίνο, την περίοδο της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ για ακόμα μία φορά η γερμανική αστυνομία αντιμετώπισε με καταστολή ειρηνικούς διαδηλωτές, διακόπτοντας την πορεία αρκετές φορές και στοχεύοντας κυρίως στο μπλοκ παλαιστινιακών κοινοτήτων. Προβάλλοντας ως πρόσχημα δήθεν αντισημιτικά συνθήματα, επιτέθηκε αρκετές φορές στα μπλοκ τους, τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν διαδηλωτή και προχωρώντας στις προσαγωγές 29 διαδηλωτών, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αντισημιτισμό και για αντίσταση κατά της Αρχής, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τον αντιλαϊκό ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων…

Λίγα λόγια για τη δολοφονία των Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ

Στις 15 Γενάρη 1919 συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν από τμήματα των Φράικοπς (παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτήθηκαν για το χτύπημα της γερμανικής επανάστασης του Νοέμβρη του 1918) οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος ΚΚ Γερμανίας Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ. Υπεύθυνη για τη δολοφονία ήταν η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και προσωπικά ο καγκελάριος Φρίντριχ Έμπερτ και ο υπουργός στρατιωτικών Γκούσταβ Νόσκε που καθοδήγησαν το πνίξιμο της επανάστασης. Με την πράξη αυτή σφραγίστηκε η προδοσία της εργατικής τάξης από τους σοσιαλδημοκράτες που, ξεκινώντας με τη στήριξη της αστικής τους τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είχαν πια ταχτεί ολοκληρωτικά μαζί της, φτάνοντας στο σημείο να τσακίσουν την επανάσταση, να εξοντώσουν τους ηγέτες της και να καταστείλουν το εργατικό κίνημα (στο όνομα του οποίου υποτίθεται ασκούσαν πολιτική).
Έχει διαβαστεί 699 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1411 επισκέπτες και 0 μέλη.