Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

από Η Άλλη Άποψη
Αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για την στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Την αναβολή της Συνόδου Κορυφής της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, αλλά και της συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ανακοίνωσε χτες το Βερολίνο, μετά την αναβολή του ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Γερμανία λόγω του τυφώνα «Μίλτον».

Ο Β. Ζελένσκι θα ταξιδέψει παρ' όλα αυτά στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει αύριο, Παρασκευή, τον καγκελάριο, Ο. Σολτς, στο πλαίσιο περιοδείας του σε «συμμάχους» στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο των επαφών του Ζελένσκι βρίσκεται η παρουσίαση του λεγόμενου «σχεδίου νίκης» του Κιέβου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά σχέδιο κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Μεταξύ άλλων το «σχέδιο νίκης» εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στο αίτημα να επιτραπεί στην Ουκρανία να εκτοξεύσει τους βρετανικούς/γαλλικούς «Storm Shadow», τους αμερικανικούς ATACMS και άλλους «δυτικούς» πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία.

Αναβολή επ' αόριστον και για τη «διάσκεψη ειρήνης»

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε επ' αόριστον η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής «για την ειρήνη στην Ουκρανία», που επρόκειτο να γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, καθώς, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Η Ρωσία είχε απορρίψει τη συμμετοχή της, λέγοντας πως δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις πάνω σε μια «ρεαλιστική» βάση.

Αρχικά, το Κίεβο ήλπιζε ότι η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής «για την ειρήνη στην Ουκρανία», μετά από αυτήν στην Ελβετία, θα διεξαχθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη, όμως κάτι τέτοιο «δεν φαίνεται πλέον εφικτό» και έτσι οι «προετοιμασίες για τη σύνοδο θα συνεχιστούν».

Επί του παρόντος γίνονται διασκέψεις «για μεμονωμένες πτυχές του ειρηνευτικού σχεδίου του Προέδρου Ζελένσκι» και η τελική διαβούλευση για ανθρωπιστικά ζητήματα - όπως η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου - έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο διήμερο του Οκτώβρη. Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν τακτικά αιχμαλώτους.

Η Ουκρανία σκοπεύει να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο Κορυφής «για την ειρήνη» μέχρι το τέλος του έτους και επιθυμεί να συμμετάσχει η Ρωσία αυτήν τη φορά, δήλωσε χτες ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», αλλά απέκλεισε οποιαδήποτε απευθείας διμερή επικοινωνία με τη Μόσχα κατά τη σύνοδο.

«Η διεθνής κοινότητα μαζί με την Ουκρανία θα καθίσουν και θα δημιουργήσουν μια λίστα με τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και θα συζητήσουν τι είδους απαιτήσεις θα προβάλουν στη Ρωσία με βάση αυτήν τη λίστα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι όποιες συνομιλίες με τη Ρωσία «θα γίνονται μέσω τρίτων μερών. Ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί αυτή η Σύνοδος Κορυφής μέχρι το τέλος του έτους».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία, η οποία προσπάθησε να διατηρήσει δεσμούς τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, «θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας λόγω της εμπειρίας της στη διαμεσολάβηση σε άλλες συγκρούσεις».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας - Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ, όπου επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι οι όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες πρέπει να περιλαμβάνουν και τα δύο μέρη για μια «δίκαιη και μόνιμη λύση».

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα που λένε ότι η «Δύση» συζητά την αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε ουκρανικά εδάφη που ελέγχει ο ρωσικός στρατός, με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία θα είναι αδύνατη αν δεν διασφαλισθεί πως το καθεστώς της Ουκρανίας θα είναι ουδέτερο και δεν θα ενταχθεί σε συμμαχία».

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)


Έχει διαβαστεί 714 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 597 επισκέπτες και 0 μέλη.