Παρασκευή, 02 Οκτ, 2026

  • Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει
  • ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ
  • Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες
  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
Πνιγμός του κουβανικού λαού: η πρόθεση που ο Λευκός Οίκος δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να κρύψει1 ΠΑΜΕ: Υποταγή στην πολιτική του πολέμου και των κερδών των ομίλων από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ2 Συνάντηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, στις Βρυξέλλες3 Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση4 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI5  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «27» ΤΗΣ ΕΕ: Ζητούν από τη Βρετανία να ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατό» τις διαδικασίες αποχώρησης

από Η Άλλη Άποψη
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ «27» ΤΗΣ ΕΕ: Ζητούν από τη Βρετανία να ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατό» τις διαδικασίες αποχώρησης

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας, μόλις κατατεθεί το σχετικό αίτημα αλλά δεν μπορεί να υπάρξει «επιλεκτική συμμετοχή» στην ενιαία αγορά για το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν τα μηνύματα που έστειλαν οι ηγέτες των «27» της ΕΕ, μετά την άτυπη Σύνοδό τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, για να συζητήσουν για το Brexit.

Σε δηλώσεις του, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για αποφασιστικότητα των «27» χωρών μελών της ΕΕ να παραμείνουν ενωμένα και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και ανέφερε ότι θα συζητήσουν και πάλι για το μέλλον της Ένωσης και τις νέες προκλήσεις το Σεπτέμβριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης. Είπε επίσης ότι οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξουν το ρόλο που τους αντιστοιχεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική τους σχέση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής των «27».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» των δύο πλευρών, εφόσον επιθυμεί να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. Μιλώντας μετά την άτυπη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ.

Κοινή δήλωση των «27»

Στην κοινή τους δήλωση οι «27» εκφράζουν τη «βαθιά λύπη» τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και το σεβασμό στη «βούληση της πλειοψηφίας» ενώ ξεκαθαρίζεται ότι «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει, τόσο για τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις του».

Επίσης τονίζεται, ότι η επίσημη ενημέρωση από τη Βρετανία για την απόφασή της να αποχωρήσει πρέπει να γίνει «όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν η κοινοποίηση αυτή λάβει χώρα.

Οι «27» προσθέτουν επίσης ότι επιθυμούν η Βρετανία να παραμείνει «στενός εταίρος» της ΕΕ στο μέλλον αλλά καθιστούν σαφές ότι «η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή όλων των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της κίνησης αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών».

Αναφορικά με τις συνέπειες του δημοψηφίσματος, σημειώνεται ότι «δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ» και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι και να εργαστούν «στο πλαίσιο της ΕΕ».

Έχει διαβαστεί 535 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 1826 επισκέπτες και 0 μέλη.