Τρίτη, 19 Ιαν, 2021

• Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς
  • Aνακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας
  • Φρόσω Καρασαρλίδου: Απορρίπτονται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις.
  • Με φόρα για τα νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια η κυβέρνηση
  • Σήμερα στις 7μ.μ η διαδικτυακή εκδήλωση της «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ»
  • ΗΠΑ: 1 τρισ. δολάρια καθαρό κέρδος για τους δισεκατομμυριούχους στην πανδημία!
Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς1 Aνακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας 2 Φρόσω Καρασαρλίδου: Απορρίπτονται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις.3 Με φόρα για τα νέα αντιλαϊκά νομοσχέδια η κυβέρνηση4 Σήμερα στις 7μ.μ η διαδικτυακή εκδήλωση της «ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ»5 ΗΠΑ: 1 τρισ. δολάρια καθαρό κέρδος για τους δισεκατομμυριούχους στην πανδημία!6

Ψεύτικο δίλημμα

Αν κανείς πιστέψει όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη και όσα γράφονται αυτές τις μέρες για το άνοιγμα και άλλων τομέων της οικονομίας, το δίλημμα για τον λαό είναι λίγο πολύ το εξής: «Διάλεξε αν θα ρισκάρεις την υγεία σου και θα αρρωστήσεις, ή αν θα χάσεις τη δουλειά σου, το μαγαζί σου, το σπίτι σου». Ούτε συζήτηση φυσικά για μέτρ... Περισσότερα

ΒΟΛΙΒΙΑ: Ο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτησή του

ΒΟΛΙΒΙΑ: Ο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτησή του

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες ανακοίνωσε χτες πως θα προκηρύξει νέες εκλογές αφού ο  -υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ- Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτώβρη θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών. Ο Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχθηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 20ης Οκτώβρη, τις οποίες κέρδισε ο Μοράλες.

«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη» δήλωσε ο Μοράλες, ο αντιπρόεδρος του οποίου Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα υπέβαλε επίσης την παραίτησή του.

Λίγο αργότερα, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ηγέτης της αντιπολίτευσης, ανέφερε νωρίτερα πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ ο Μοράλες κατήγγειλε το «παράνομο» ένταλμα αυτό και ότι «βίαιες ομάδες» επιτέθηκαν στο σπίτι του.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας διαβεβαίωσε πως δεν έχει εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Εξάλλου, η πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας στη Λα Πας Κρισμπελί Γκονσάλες ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας καταλήφθηκε από «κουκουλοφόρους» στο «ABI», το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας.

«Εφοδιασμένοι με δυναμίτη, κουκουλοφόροι διαδηλωτές με ασπίδες κατέλαβαν την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Βολιβία. Είμαστε καλά και σε ασφαλές σημείο, αλλά θέλουν να διαπράξουν σφαγή. Βοηθήστε μας να καταγγείλουμε αυτή τη βαρβαρότητα» είπε η διπλωμάτισσα στο πρακτορείο.

Αντιδράσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Οι εξελίξεις στην Βολιβία προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε «κατηγορηματικά» το «πραξικόπημα» το οποίο εκτυλίσσεται στη Βολιβία. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά το πραξικόπημα εναντίον του αδελφού προέδρου Έβο Μοράλες» ανέφερε ο Μαδούρο, καλώντας σε «κινητοποίηση, για να απαιτηθεί να προφυλαχθεί η ζωή των αυτοχθόνων βολιβιανών λαών», θυμάτων του «ρατσισμού».

Σε ανάλογο κλίμα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη. «Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας, τα οποία στασίασαν, και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία» ανέφερε ο Φερνάντες, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκέμβρη.

Για «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί, για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Η διπλωματία της Χιλής ανακοίνωσε ότι ανησυχεί για τη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας στη Βολιβία και κάλεσε να υπάρξει άμεση και ειρηνική λύση στην κρίση στη χώρα, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ενώ η Κολομβία ζήτησε χθες «έκτακτη σύγκληση» του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία.

Η Μπογοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», dpa)

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

Λιακάδα
Θερμοκρασία -1 °C
Άνεμος ΒΒΑ 3-4 μποφόρ

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου

Λιακάδα
Θερμοκρασία -3 ως 4 °C
Άνεμος ΝΑ 2-5 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου

Άνεμος ΔΝΔ 1-2 μποφόρ

Έχουμε online 165 επισκέπτες και 1 μέλος.