Δευτέρα, 01 Ιούν, 2020

  • Φρόσω Καρασαρλίδου: ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ο ΕΛΓΑ
  • Μαζικό και μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Βέροια
  • Φρόσω Καρασαρλίδου με δημάρχους Νάουσας και Αλεξάνδρειας για ζητήματα των δυο δήμων
  • Ληστεία ρε Π@@@@@δες
  • Σταδιακή επαναλειτουργία απογευματινών ιατρείων στο Νοσοκομείο
  • Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Φανερή η απουσία λειτουργίας της!
Φρόσω Καρασαρλίδου: ΞΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Ο ΕΛΓΑ1 Μαζικό και μαχητικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Βέροια2 Φρόσω Καρασαρλίδου με δημάρχους Νάουσας και Αλεξάνδρειας για ζητήματα των δυο δήμων3 Ληστεία ρε Π@@@@@δες4 Σταδιακή επαναλειτουργία απογευματινών ιατρείων στο Νοσοκομείο5 Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας: Φανερή η απουσία λειτουργίας της!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «Σημείο καμπής» για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού;

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: «Σημείο καμπής» για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού;

Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Τουρκία δίνουν νέα ώθηση στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, μετά τον έλεγχο πόλεων που έχασε το ΑΚΡ και με δεδομένες τις διεργασίες που εδώ και χρόνια προχωρούν, με επίκεντρο τις προτεραιότητες σε οικονομική και εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Ρ. Τ. Ερντογάν, ΑΚΡ, βγήκε πρώτο σε 15 μητροπολιτικούς δήμους (από 18 που είχε), ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό CHP σε 11, από 6. Συνολικά, η «Λαϊκή Συμμαχία» (που συγκρότησαν το ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ) έλαβε 51,62% ενώ η «Εθνική Συμμαχία» (που συγκρότησαν το CHP μαζί με το νεοφιλελεύθερο εθνικιστικό ΙΥΙ της Μ. Αξενέρ, διάσπαση του MHP, και άλλα) 37,56%. Οσον αφορά την Κωνσταντινούπολη, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος του ΑΚΡ, πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, πήρε 48,51% και ο υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, 48,79%. Ωστόσο, χτες το απόγευμα, το ΑΚΡ υπέβαλε ενστάσεις κατά των αποτελεσμάτων σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών. Πάντως, ο εκπρόσωπός του, Ομέρ Τσελίκ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «θα σεβαστούμε τα αποτελέσματα όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα (των επανελέγχων)».

Να σημειωθεί ότι την πορεία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού φανερώνουν και οι διασπάσεις των ΑΚΡ και CHΡ, από τα οποία ξεπήδησαν μικρότερα κόμματα, η προσπάθεια του ΑΚΡ να κερδίσει με πολλούς τρόπους ειδικά τους Κούρδους (βλέπε αύξηση των ποσοστών του σε πολλές ανατολικές περιοχές), η συμπαράταξη του φιλοκουρδικού HDP με το CHP (στηρίζοντας «σιωπηρά» υποψηφίους των κεμαλιστών) κ.τ.λ. Αλλωστε, ο ρόλος και οι «ευθύνες» της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι ένα θέμα που συζητιέται έντονα και μετά από την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν, τον Ιούλη του 2016.

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο κεφάλαιο καλεί σε επιτάχυνση αναδιαρθρώσεων που απαιτεί η ενίσχυση της τουρκικής οικονομίας, η οποία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Σε ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση, TUSIAD (στην οποία εκπροσωπούνται δυνάμεις της αντιπολίτευσης), αναφέρει ότι «η πιο σφικτή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με το Νέο Οικονομικό Πρόγραμμα το Σεπτέμβριο του 2018 πρέπει να μπει σε προτεραιότητα... Την ίδια στιγμή, προσβλέπουμε στη γοργή υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, ξεκινώντας από το επενδυτικό κλίμα, την Εκπαίδευση, την ψηφιακή μεταρρύθμιση και την αγορά εργασίας...». Ζητά «προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς, που μένει πιστή στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς» και «ανεξαρτησία και διαφάνεια» που θα «αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, της προσήλωσης στην υπεράσπιση του ρόλου των τουρκικών μονοπωλίων, δυναμώνει και η δημόσια συζήτηση για τα «σοβαρά βήματα» που «έχει να κάνει ο Ερντογάν στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική», όπως εξηγούσε γνωστός αρθρογράφος της «Χουριέτ», υποστηρίζοντας ότι «μετά από 25 χρόνια η απώλεια αυτών των πόλεων (σ.σ. από το ΑΚΡ) μπορεί να είναι ένα νέο σημείο καμπής».

Ο πρώτος δήμαρχος που στηρίζεται από το ΚΚ Τουρκίας

Από τη μεριά του, το ΚΚ Τουρκίας (TKP) εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας όσους το στήριξαν και τονίζοντας ότι θα καταθέσει όλες του τις δυνάμεις ενάντια «στο δικομματικό σύστημα που γίνεται προσπάθεια να γίνει "το φυσιολογικό" στη χώρα». Το ΤΚΡ έδωσε με επιτυχία την εκλογική μάχη και αύξησε τα ποσοστά του σημαντικά, παρά τις προκλήσεις και τις απαγορεύσεις, πήρε πάνω από 130.000 ψήφους και εμφάνισε αξιοσημείωτη αύξηση σε Ούρλα, Σμύρνη, Μπεσίκτας, Μπάλτσοβα.

«Οσοι ψήφισαν το κόμμα καλούνται να θυμούνται ότι η απόφασή τους οδήγησε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα: Να ανθίσει η ελπίδα στην Τουρκία», αναφέρεται ακόμα. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από το ΤΚΡ, το οποίο θα εντείνει τη δράση ακόμα περισσότερο για να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στην πολιτική υπεράσπισης του κεφαλαίου. Στα αξιοσημείωτα η επιτυχία του TKP να εκλέξει τον πρώτο δήμαρχο που στηρίζεται από τους κομμουνιστές στον ευρύτερο δήμο του Ντερσίμ της κεντροανατολικής Τουρκίας με 86.000 κατοίκους, τον Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, με 32,41% μπροστά από τους υποψηφίους των HDP, CHP και AKP που πήραν 27,97%, 20,95% και 14,76% αντίστοιχα. Ο Ματσόγλου, συνεργαζόμενος με το ΚΚ Τουρκίας, είχε εκλεγεί κοινοτάρχης το 2014 σε ένα χωριό του ίδιου δήμου (το Οβατσίκ) με αξιόλογη δράση για την ανακούφιση των λαϊκών ανθρώπων. Στην πρώτη δήλωσή του τόνισε ότι «οι πόρτες του δήμου θα είναι ανοιχτές στο λαό».

Έχει διαβαστεί 160 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Τρίτη, 02 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 03 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 22 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 152 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά