Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
  • Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια
  • Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021
  • Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "
  • Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook
  • Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/101 Κανονικά θα γίνει η παρέλαση και οι Εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια2 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20213 Συνεργασία Δήμου Βέροιας με ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ για τις δράσεις "Θαλάσσια απορρίμματα, από τα ποτάμια στο Δέλτα "4 Εντείνονται οι πιέσεις στο Facebook5 Μαθητές Προγράμματος Erasmus στο Δημαρχείο Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα: Στη Δανία το 64% των επιχειρήσεων δεν πληρώνει φόρους!

από Η Άλλη Άποψη
Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα: Στη Δανία το 64% των επιχειρήσεων δεν πληρώνει φόρους!

Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής είναι σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και αντικειμενική συνέπειά του, αφού τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και οι κρατικοί μηχανισμοί  έχουν ταξική κατεύθυνση το  να υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, απλά επιβεβαιώνει τον κανόνα, όπως και τα στοιχεία που μας έρχονται από την Δανία

Έτσι με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η δανέζικη εφορία πριν λίγες μέρες αποδεικνύουν ότι και εκεί οι φορολογικές αρχές και γενικότερα το σύστημα φορολογίας είναι αμείλικτο ως προς τους εργαζόμενους, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν κάθε δυνατότητα φοροδιαφυγής.

Από τις 243.700 εγγεγραμμένες εταιρείες στα φορολογικά μητρώα, μόνο οι  57.480 πλήρωσαν φόρο. Δηλαδή το 64% είτε φοροδιαφεύγει είτε απολαμβάνει προκλητικές φοροαπαλλαγές. Όπως δηλώνει ο καθηγητής φορολογικού δικαίου Κάσπαρ Ρόζ του πανεπιστημίου Copenhagen Business School, τα παραπάνω νούμερα δεν είναι δεδομένο ότι αποτελούν ένδειξη φοροδιαφυγής. Υπάρχουν πολλές νομικές ρυθμίσεις που απαλλάσσουν τις επιχειρήσεις από την καταβολή φορολογίας, όπως αναφέρουμε ενδεικτικά οι συγχωνεύσεις εταιρειών, η μεταφορά ζημιών από προηγούμενα χρόνια, οι αγορές άλλων επιχειρήσεων, οι αποσβέσεις, οι επενδύσεις στο εξωτερικό κλπ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι φορολογία πληρώνουν οι μικρότερες επιχειρήσεις και κύρια αυτές που δραστηριοποιούνται εντός της Δανίας. Οι μεγάλες πολυεθνικές όπως η Nestle, η Coca - Cola, η Q8, η Statoil και πολλές άλλες δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα.

Ακόμα είναι αξιοσημείωτο το ότι την δεκαετία του '80, ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων ανέρχονταν στο 50%, για να κατέβει το 2001 στο 30%, σήμερα να βρίσκεται στο 24,5% και το 2016 θα έχει κατέβει στο 22%. Αυτή είναι άλλη μια πλευρά του ευρωμονόδρομου, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Άρα είναι τελείως αποπροσανατολιστικά τα έωλα «αξιώματα» ότι μέσα στον καπιταλισμό και σε σύστημα απελευθερωμένης αγοράς μπορεί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Θα γίνεται όλο και πιο προκλητικά, είτε με τη βούλα του νόμου είτε χωρίς και τα ελλείμματα που θα προκύπτουν από αυτήν, θα φορτώνονται  με περαιτέρω αντεργατικά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στις λαϊκές πλάτες, γιατί αυτό επιβάλλει η στρατηγική υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου που στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα. Μόνο η κοινωνικοποίηση των επιχειρήσεων μπορεί να δώσει τέλος σε τέτοια φαινόμενα.

 

Έχει διαβαστεί 510 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 261 επισκέπτες και 0 μέλη.