Πέμπτη, 26 Νοέ, 2020

  • «Καυγαδίζουν» για ψίχουλα και συμφωνούν με τα νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο
  •  Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
  • Σε πορτοκαλί φόντο το Δημαρχείο Νάουσας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
  • "Έφυγε" ο Ντιέγκο Μαραντόνα
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/11
  • ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Χρήμα με τη «σέσουλα» στο κεφάλαιο και μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων
«Καυγαδίζουν» για ψίχουλα και συμφωνούν με τα νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο1  Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα για την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών2 Σε πορτοκαλί φόντο το Δημαρχείο Νάουσας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών3 "Έφυγε" ο Ντιέγκο Μαραντόνα4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/115 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Χρήμα με τη «σέσουλα» στο κεφάλαιο και μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στάση ευθύνης!

Πιάσαν πάλι στασίδι. Τους καλεί βλέπετε το ...καθήκον, αφού βλέπουν ότι οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες για να προστατευτούν και όχι για να φιμωθούν, και αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο λόγος για το νέο γαϊταν... Περισσότερα

Οι διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη Τραμπ

από Η Άλλη Άποψη

Ο προβληματισμός, η έκπληξη, η αναμονή, αλλά και η προσπάθεια να βρεθούν σημεία επαφής αποτυπώνονται στις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ενώ δεν λείπουν και ορισμένες τοποθετήσεις για επαναπροσέγγιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είτε προς την κατεύθυνση της σύγκλισης είτε προς την κατεύθυνση της σύγκρουσης, οι οποίες μένει να φανεί εάν έχουν περισσότερο βάθος σε μία περίοδο έντονων ανακατατάξεων και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ 

«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι «ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για τις ΗΠΑ και καλό για την Ευρώπη». Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας, επισήμανε πως «είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας».

«Το ΝΑΤΟ έχει απαντήσει με αποφασιστικότητα στη νέα κατάσταση της ασφάλειας. Αλλά έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως ανυπομονεί να χαιρετίσει τον Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει του χρόνου «για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απεύθυναν συγχαρητήρια επιστολή στο νέο Αμερικανό πρόεδρο. Σε αυτήν, αφού αναφέρονται στους «δεσμούς»και τις «κοινές αξίες» μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων, προσκαλούν τον Τραμπ να «επισκεφθεί την Ευρώπη για μια συνάντηση κορυφής ΕΕ -ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας ότι είναι «πιο σημαντική από ποτέ η ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων». 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. «Οι δεσμοί ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας τη δύναμη της Ευρώπης», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έστειλε συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα για τη νίκη τους», αναφέρει στη δήλωσή του. «Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στη Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μείγμα της υπευθυνότητας, της συγκράτησης και της ηγεσίας», τονίζει ο Μάρτιν Σουλτς. «Η παγκόσμια πολιτική απαιτεί τη συνεχή προσήλωση των ΗΠΑ για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο κόσμος περιμένει και ελπίζει μια εξωστρεφή προεδρία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων και στην προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας», συμπλήρωσε. 

Επίσης υπενθύμισε με νόημα ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και ότι οι σχέσεις τους είναι ένα «βασικό συστατικό» της παγκόσμιας σταθερότητας. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση. Ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το μέλλοντα πρόεδρο των ΗΠΑ», κατέληξε. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe 1» την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, θεωρώντας ότι το «μείγμα» αστικής διαχείρισης που πρότεινε η Χίλαρι Κλίντον ήταν πιο ευνοϊκό για την ΕΕ. Επίσης υποστήριξε πως «μετά το Brexit, ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική, έφερε τελικά τον Τραμπ στο Λευκό Οίκο».

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ

Ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε πως «ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος» και πως αποτελεί «μια προειδοποίηση για εμάς». Επίσης δεν απέφυγε τον πειρασμό να δηλώσει πως «η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», θέλοντας να σπείρει τις γνωστές σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί η ΕΕ.

«Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα και ενώ η νίκη του Τραμπ ήταν διαφαινόμενη, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «μεγάλο σοκ», μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. «Και εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα μας ρωτήσει τι κάνουμε εμείς για τη Συμμαχία. Αλλά και εμείς θα ρωτήσουμε τι προσφέρετε εσείς στη Συμμαχία», ανέφερε.«Νομίζω επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει πως αυτή η εκλογή δεν ήταν υπέρ του, αλλά κατά του κατεστημένου της Ουάσιγκτον (...) Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ψάξει να βρει ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της στην κυβέρνηση Τραμπ και ποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες προτίθεται να εφαρμόσει. Πολλά θέματα είναι ανοικτά», πρόσθεσε.

«Η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι τεράστια. Ο Ντόναλντ Τραμπ καλό θα ήταν να μην αποκλείσει την αμερικανική οικονομία από τον κόσμο», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχάνων (BDI), Ούλριχ Γκρίλο.

Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει μήνυμα ότι η Γαλλία πρέπει να ισχυροποιηθεί και η Ευρώπη να ενωθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Εάν ο Τραμπ είναι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, η Γαλλία θα συνεχίζει να εργάζεται με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί η θέση των ΗΠΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Συρία.

Στη Γαλλία η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό», όπως έγραψε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως ανυπομονεί να εργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ. «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», είπε.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του «ευρωσκεπτικιστικού» και αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP στη Βρετανία, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, συνεχάρη θερμά τον Τραμπ. «Δίνω τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά συγχαρητήρια. Κάνατε μια γενναία εκστρατεία», έγραψε στο Twitter. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στην Χίλαρι Κλίντον, έδωσε συγχαρητήρια στον Τραμπ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας - ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές. «Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε.

Στην Ιταλία αρκετές αναλύσεις των μέσων ενημέρωσης εστιάζουν στα κοινά στοιχεία που είχε η νίκη του Τραμπ με εκείνα του Μπερλουσκόνι το 1994. Βέβαια, ως συνήθως, αφήνουν έξω από τις αναλύσεις τους το γεγονός ότι τμήματα του κεφαλαίου στοιχίζονται πίσω και από τους δύο υποψηφίους. 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, γνωστός για τις ακροδεξιές και αντιμεταναστευτικές απόψεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή Τραμπ. «Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook.

Οι άλλοι «παίκτες» 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, ο Πούτιν «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ από την παρούσα κατάσταση κρίσης». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως «θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών τους και της διεθνούς κοινότητας». 

Η Κίνα θα συνεργαστεί με το νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας»ανέφερε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Σε ομιλία του στην Άγκυρα, δήλωσε πως μια «νέα σελίδα»θα ανοίξει στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις αν η Ουάσιγκτον εκδώσει τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο κατηγορεί η Τουρκία ότι «ενορχήστρωσε» την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. «Δημιουργείται μια ευκαιρία για το νέο πρόεδρο να προωθήσει τις σχέσεις με πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τη μάχη της Τουρκίας εναντίον της τρομοκρατίας»,σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μετά τα καθιερωμένα συγχαρητήρια, κάλεσε τον νέο Αμερικανό να «τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες», εκφράζοντας ανησυχία μήπως τεθεί θέμα αναθεώρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο», δήλωσε ο Ζαρίφ.

Οι διεθνείς χρηματαγορές καταγράφουν μεγάλη πτώση. «Οι αγορές θα καταγράψουν έντονες μεταβολές καθώς οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν τις πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ» σχολίασε ο Κέιθ Πάρκερ, αναλυτής της Barclays.

Έχει διαβαστεί 148 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-1 μποφόρ

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 166 επισκέπτες και 0 μέλη.