Σάββατο, 18 Απρ, 2026

  • Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση
  • Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια
  • ΚΚΕ: Δεν απαλλάσσονται οι ευθύνες του Μ. Λαζαρίδη και της κυβέρνησης από την καθυστερημένη παραίτησή του
  • Παραιτήθηκε ο Λαζαρίδης δηλώνοντας πως θα συνεχίσει να υπηρετεί τις σάπιες αξίες και την βάρβαρη πολιτική, που έχει «σπουδάσει»
  • 39ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Νομιμοποιήσεις της νοθείας από την πλειοψηφία
  • Ομόφωνα ένοχος ο πρώην αστυνομικός της Βουλής για την κακοποίηση και το βιασμό της συζύγου και των ανήλικων παιδιών του
Μία ενδιαφέρουσα βιβλιοπαρουσίαση1 Εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βέροια2 ΚΚΕ: Δεν απαλλάσσονται οι ευθύνες του Μ. Λαζαρίδη και της κυβέρνησης από την καθυστερημένη παραίτησή του3 Παραιτήθηκε ο Λαζαρίδης δηλώνοντας πως θα συνεχίσει να υπηρετεί τις σάπιες αξίες και την βάρβαρη πολιτική, που έχει «σπουδάσει»4 39ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Νομιμοποιήσεις της νοθείας από την πλειοψηφία5 Ομόφωνα ένοχος ο πρώην αστυνομικός της Βουλής για την κακοποίηση και το βιασμό της συζύγου και των ανήλικων παιδιών του6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βούρκος

Βούρκος

Από πού να το πρωτοπιάσει κανείς με τον τραγικό θάνατο της 19χρονης στην Κεφαλονιά...Από την ευκολία με την οποία τα ναρκωτικά κυκλοφορούν σε έναν «τουριστικό παράδεισο»; Από τον σάπιο κόσμο του διαδικτύου και των social media, όπου σε κάθε στροφή παραμονεύει κι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος; Από τις «αξίες» όπως «ο θάνατός σου η ζωή μου» ... Περισσότερα

Η "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" στη Μαριναλέντα!

από Η Άλλη Άποψη
Η "ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" στη Μαριναλέντα!

H Marinaleda είναι ένα μικρό χωριό 2.800 περίπου κατοίκων, που βρίσκεται στην Ανδαλουσία. Οι κοινωνικοί πειραματισμοί που συμβαίνουν εκεί το έχουν κάνει διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως για παράδειγμα οι «New York Times» που το χαρακτήρισαν ως «θαύμα» του ισπανικού νότου.
Το χωριό επισκέφθηκε πρόσφατα ο συνεργάτης της εφημερίδας μας Θόδωρος Κανονίδης και συνομίλησε με τον δήμαρχο του κ. Sanchez Gordillo, ο οποίος επανεκλέγεται στο αξίωμά του από το 1979. Ο δήμαρχος έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο, χαρακτηρίστηκε μάλιστα «Ρομπέν των Δασών της Ισπανίας», όταν αρνήθηκε να πληρώσει σε ένα σούπερ μάρκετ προϊόντα που γέμισαν δέκα καρότσια και μοιράστηκαν στους φτωχούς της περιοχής. Οι «επιδρομές» στα σούπερ μάρκετ ήταν όμως μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τον Γκορντίγιο, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και 30 χρόνια για την ανακατανομή του πλούτου με καταλήψεις γης, παροχή φτηνής στέγης και δημιουργία συνεταιρισμών.
Σε σχετική του ανταπόκριση ο Θ. Κανονίδης με μετέφερε πλευρές της συζήτησης- ενημέρωσης που είχε με τον δήμαρχο. «Είναι ένα χωριό 70 χλμ μακριά από τη Σεβίλλη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Είναι ένα χωριό αγροτικό, κτηνοτροφικό. Έχει ένα εργοστάσιο κονσερβοποιία – αγκινάρας, έχει ελαιοτριβείο, έχει συνεταιρισμούς. Δουλεύουν 6.30 ώρες την ημέρα και παίρνουν 1.200 ευρώ καθαρά. Όταν παντρεύεται το ζευγάρι τους δίνουν οικόπεδο δωρεάν , το χτίζουν αυτοί. Πληρώνουν 15 ευρώ το μήνα. Έχουν παιδικό σταθμό ουσιαστικά δωρεάν , με δύο γεύματα την ημέρα και το συμβολικό ποσό των 12 ευρώ το μήνα. Έχουν πάρει και ένα μεγάλο κτήμα , με 120.000 στρέμματα (το πλήρωσε η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας και μετά το παραχώρησε στο χωριό). Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι οι εκτάσεις αυτές αποτελούν το 50% των συνολικών εκτάσεων της επαρχίας, ανήκουν όμως μόλις στο 2% του πληθυσμού. «Είναι αλήθεια ότι αποτελούμε μέρος μιας παράδοσης, κάνουμε όμως εδώ και κάτι καινούργιο: επιμένουμε ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να είναι στην υπηρεσία του λαού, ότι οι πολίτες έχουν ένα φυσικό δικαίωμα στη γη και ότι η γη δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας. Ούτε άλλωστε και τα τρόφιμα. Πιστεύουμε στην κοινοκτημοσύνη, ως έναν τρόπο να αλλάξουμε όχι μόνο την περιοχή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο», δηλώνει ο δήμαρχος.
Δέχονται μεγάλες πιέσεις για να τους χρεοκοπήσουν από τη Δεξιά αλλά  και τους Σοσιαλιστές για να μην περπατήσει το παράδειγμα αυτό στην Ανδαλουσία.

Έχει διαβαστεί 502 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 330 επισκέπτες και 0 μέλη.