Παρασκευή, 22 Οκτ, 2021

• Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: Δεν πέρασε ξανά η εκμίσθωση...
  • ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • Κατά 28% αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο
  • ΝΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α. ΞΑΝΘΟΥ
  • Παρουσίαση του βιβλίου "Ερωτας Μάγος" στη Βέροια
  • ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
Δημοτικό συμβούλιο Νάουσας: Δεν πέρασε ξανά η εκμίσθωση...1 ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ2 Κατά 28% αυξήθηκε το επιδημιολογικό φορτίο3 ΝΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α. ΞΑΝΘΟΥ4 Παρουσίαση του βιβλίου "Ερωτας Μάγος" στη Βέροια5 ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΣΟΚ ΧΩΡΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ6

Το «νέο σχολείο»...

Το «νέο σχολείο», που διαμορφώνεται ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και που αποτυπώνεται στον πρόσφατο νόμο, που πέρασε καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνει το ταξικό σχολείο, το σχολείο των κοινωνικών φραγμών ακόμα χειρότερο.Το κράτος απαλλάσσεται από τις ευθύνες του για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των σχο... Περισσότερα

Η Κοινή Ανακοίνωση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Η Κοινή Ανακοίνωση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Η Κοινή Ανακοίνωση που εκδόθηκε για την τηλεδιάσκεψη έχει ως εξής:

«Στις 10 Μάη 2020, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, με θέμα: "Η πάλη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης".

Την εισηγητική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος 24 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε λίγες μέρες μετά την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς και της 9ης Μάη - της 75ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, που φέτος τιμήθηκαν από τα κόμματα σε ιδιαίτερες συνθήκες. Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας τίμησαν τους αμέτρητους νεκρούς των εργατικών αγώνων και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με επικεφαλής τον Κόκκινο Στρατό, τον σοβιετικό λαό και το Κόμμα των μπολσεβίκων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν αντάλλαξαν πληροφορίες για την κατάσταση στα συστήματα Υγείας και τα εργατικά δικαιώματα στις χώρες της Ευρώπης, τα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων, της ΕΕ και την επίθεση του κεφαλαίου.

Στη συζήτηση διαπιστώθηκε πως η πανδημία του Covid-19 έδειξε τα τεράστια προβλήματα των δημόσιων συστημάτων Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες. Προβλήματα που οφείλονται στη μακροχρόνια αντιλαϊκή πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών Υγείας, προς όφελος της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της Υγείας προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας, από τη μια οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών και νοσηλευτών, από την άλλη αδυνατεί να καλύψει ουσιαστικά τις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης και περίθαλψης του λαού, επιβεβαιώνοντας πως ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός "ιός".

Επιπλέον, η κατάσταση που διαμορφώνεται ανέδειξε τις αντιθέσεις ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες και τα μονοπώλια για την πατέντα του νέου εμβολίου, των θεραπειών και του αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

Τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας μετέφεραν την πείρα τους από τις συνέπειες της νέας καπιταλιστικής κρίσης που ακολούθησε την επιβράδυνση της οικονομίας, η οποία έλαβε χώρα την προηγούμενη περίοδο και παίρνει μεγάλες διαστάσεις στις συνθήκες της πανδημίας. Καταδίκασαν την επίθεση του κεφαλαίου που εκδηλώνεται σε όλα τα μέτωπα και τα αντεργατικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων, που την ίδια στιγμή διαθέτουν τεράστια ποσά για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων.

Διαπιστώθηκε ότι είναι γενική η τάση της αύξησης της ανεργίας, των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της λήψης νέων αντεργατικών μέτρων και συρρίκνωσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Γίνεται φανερό πως για άλλη μια φορά την καπιταλιστική κρίση επιδιώκεται να την πληρώσουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτές τις συνθήκες, οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΚΠ) συζήτησαν για τις θέσεις των κομμάτων και τη δράση τους για την προστασία της Υγείας του λαού και των εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, εκφράστηκαν οι θερμές ευχαριστίες των κομμάτων στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων, των μονάδων Υγείας που έδωσαν και δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας, αντιπαλεύοντας μεγάλες δυσκολίες.

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη των κομμάτων της ΕΚΠ σε όσους επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19, με την ευχή της ταχείας ανάρρωσης.

Χαιρετίστηκε η δράση αλληλεγγύης της Κούβας με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Τα κόμματα συμφώνησαν πως πρέπει να δυναμώσει η πάλη για:

• Αμεση ισχυροποίηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Αμεση χορήγηση δωρεάν στο λαό από το κράτος όλων των αναγκαίων μέσων προφύλαξης και προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.) και πάταξη της αισχροκέρδειας. Εδώ και τώρα χορήγηση όλων των μέτρων προστασίας στο υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη.
  • Σημείωσαν πως τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης θα πρωτοστατήσουν στην πάλη κατά της επίθεσης του κεφαλαίου, που μπροστά στη νέα κρίση προχωρά σε εκτεταμένες απολύσεις και επιχειρεί να τσακίσει παραπέρα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια και άλλα εργατικά δικαιώματα. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τα ταξικά συνδικάτα, που αγωνίζονται για να μην πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Τάχθηκαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς και ενάντια στις κυρώσεις και τα μέτρα οικονομικού αποκλεισμού, που είναι εγκληματικά και δυσχεραίνουν τη ζωή των λαών.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, σημείωσαν πως η κατάσταση που διαμορφώνεται δείχνει τα βαθιά αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής (κρίση, ανεργία, εξαθλίωση της εργατικής τάξης, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών όπως είναι η Υγεία, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι κ.ο.κ.).

Σ' αυτές τις συνθήκες το σύνθημα "Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" αναδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ».

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Λιακάδα